Terug naar iCreate Q&A 5 februari – lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 5 februari – lees hier alle vragen terug

Door Laura Grootaarts5 februari 2021 08:001 min. leestijd91

De Q&A is weer voorbij. Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vanmorgen is de Q&A weer van start gegaan, dus laat je vragen maar komen!

Bureau met Apple-producten

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze live tijdens de Q&A. Tot vanmiddag om 16.00 uur kun je een vraag stellen. Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 126! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

iCreate 147
iCreate 147
Laat AI voor je werken 🤖
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Paul
Lezer
Paul

In Icreate 125 staan 43 geheime functies in IOS 14 beschreven. De laatste, nr 43, geeft aan … dat je een handige melding krijgt als je Apple Watch opgeladen is. Wat er niet bij staat is hoe / waar je dit kunt instellen.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Op mijn MacBook heb ik vaak een internetverbinding via een Ethernet-kabel. Alles werkt goed, behalve dat ik daardoor sommige systeemfuncties niet meer kan gebruiken. Zo werkt bijvoorbeeld Night Shift van zonsondergang tot zonsopgang, weet Siri niet waar ik ben, kan ik in Kaarten geen route starten vanaf mijn locatie (want mijn locatie is ofwel helemaal fout ofwel wordt er zelfs geen locatie gevonden)… Is er mogelijkheid om toch met een internetverbinding via een Ethernet-kabel gebruik te kunnen maken van alle systeemfuncties, of is er een omweg? Alvast bedankt!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jitse, weet je zeker dat dit alleen gebeurt als je via ethernet verbinding maakt? Het klinkt voor mij meer als een probleem met de locatievoorzieningen. Wil je in ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Privacy>Locatievoorzieningen’ controleren of alle opties zijn aangevinkt. Denk ook aan het bovenste vinkje ‘Schakel locatievoorzieningen in’ en de ‘Systeemvoorzieningen’ helemaal onderaan in de lijst.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Bedankt voor uw antwoord! Alles opties staan aan en ik ben er haast zeker van dat dit alleen gebeurt via een Ethernet-verbinding. Gisterenavond bijvoorbeeld heb ik Night Shift handmatig aangezet tot zonsopgang en dat staat nu nog steeds aan. Als ik dan WiFi inschakel, gaat Night Shift meteen uit. Zowel Siri als in Kaarten krijg ik de melding dat ik WiFi moet inschakelen om mijn locatie te vinden. (Als ik dan WiFi inschakel, dan werkt alles zoals het hoort).

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ahh, ik snap het! Je mag je wifi niet uitschakelen! Je Mac heeft geen gps-chip, en de enige manier waarmee die zijn locatie kan achterhalen is via wifi-netwerken. Omdat veel kaartdiensten tegenwoordig ook de locatie van wifi-netwerken kennen (Google slaat deze bijvoorbeeld op wanneer zijn auto’s voor Street View rondrijden), weet je Mac met behulp van de wifi-netwerken in de buurt zijn locatie. Kortom, zonder wifi geen locatievoorzieningen. Daar is helaas niets aan te doen.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Oké, hartelijk dank!

Allard
Lezer
Allard

bij het gebruik van voorvertoning op mjn macpro met macos catalina krijg ik de afbeeldingen niet in de gewenste volgorde.
ze staan gesorteerd op naam in kolomweergave in de finder. als ik alles selecteer en op de spacebar druk verschijnen ze in de omgekeerde volgorde.
eerst, 29_sw@xh3_2021_01 en als laatste 01_sw@xh3_2021_01.
hoe kan ik de volgorde in voorvertoning omdraaien (eerst 01_) zonder de sorteer volgorde in de kolom te veranderen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Allard, allereerst, ik kan je probleem bevestigen. Bij ons werkt het precies zo, tenzij we de bestanden één voor één van onder naar boven selecteren. Maar is het per se nodig dat je alle bestanden via de spatiebalk weergeeft? Kun je niet bij het eerste bestand boven beginnen, op spatie drukken en dan met pijltje omlaag door de bestanden bladeren?

Jan
Lezer
Jan

Ik heb vorige week met angst en beven Big Sur geïnstalleerd want tot nu toe kostte elke update mij dagen om alles weer op gang te krijgen met behulp van Apple Support. Echter voor het eerst sinds jaren werkte mijn iMac feilloos na de installatie van een nieuw besturingssysteem. Helaas te vroeg gejuicht. Eergisteren de update 11.2 geïnstalleerd en nu kan ik niet meer printen. Er is verbinding met de printer en de printer firmware is up-to-rate. wat raar is dat als ik de printopdracht geeft het afdrukprogramma aangeeft dat het afdrukformaat US-letter is en ik kan dat niet wijzigen… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jan, ik zou allereerst proberen om het bestaande stuurprogramma van de printer te verwijderen en daarna het ‘officiële’ stuurprogramma van Apple (opnieuw) te installeren. Open hiervoor ‘Systeemvoorkeuren>Printers’ en scanners. Selecteer links je printer en verwijder hem door op het minnetje te klikken. Druk daarna op het plusje, en je ziet de printer direct weer terug in de lijst. Kies ‘Voeg toe’ en hopelijk werkt je printer weer!

Mario
Lezer
Mario

Hallo, bestaat er een functie of app die de 4g uit zet op jou iPhone als je een WiFi verbinding hebt, en de 4g terug aan zet als je geen WiFi hebt.
Dit zou volgens mij de batterijduur van de iPhone sterk verbeteren.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Mario, goed idee! Ik heb even snel een beetje met Opdrachten gespeeld en volgens mij is dat best gemakkelijk, zeker als het maar om een paar wifi-netwerken gaat. Open Opdrachten en ga naar ‘Automatisering’. Tik op het plusje voor een nieuwe ‘Persoonlijke automatisering’. Kies als voorwaarde ‘Wifi’ en daarna het gewenste netwerk. Voeg dan als taak ‘Stel mobiele data in’ toe, en kies ‘zet uit’. Maak daarna nog een automatisering aan voor ‘Vertrek’. Kies de locatie van het wifi-netwerk en gebruik als taak ‘Zet mobiele data aan’. Herhaal voor de wifi-netwerken die je vaak gebruikt ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik heb net ook nog de volgende opdracht gemaakt: https://www.icloud.com/shortcuts/bf4ad6d8d3e14df4bb34729f0ee33276
Deze schakelt 4G uit als je verbinding hebt met een willekeurige wifi, en aan als je geen wifi-verbinding hebt. Sla hem op als Opdracht op je thuisscherm of in de widget, zodat je hem snel handmatig kunt uitvoeren (compleet automatisch kan helaas niet). Uiteraard kun je hem ook wel met de bovenstaande automatisering gebruiken.

JanDM
Lezer
JanDM

Zowel m’n iMac 27” (2013) als m’n Mac mini (2018) zijn vaak heel traag. Bij het opstarten van een app, of wanneer de computer uit sluimerstand komt krijg ik meestal minuten lang in de “Stop apps geforceerd” de tekst “reageert niet” na de betreffende app te zien. Wanneer ik bv. op m’n Facebookpagina of in een ander programma (mail) een foto uit m’n Foto’s app wil toevoegen, maken deze apps geen link met de Foto’s app, of duurt het enorm lang. Ook kan het oneindig lang duren voordat foto’s die ik met m’n iPhone gemaakt heb, zichtbaar worden in Foto’s,… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jan, mag ik vragen wanneer je voor het laatst een schone installatie van je Macs hebt gedaan? En of je bij de eerste installatie van de Mac mini een reservekopie van je iMac hebt teruggezet? Het klinkt voor mij echt als een ietwat te oude macOS-installatie met heel veel restanten van verwijderde programma’s. Ik zou eens met een schone lei beginnen, ook al is het wat werk … In de volgende iCreate hebben we zelfs een korte feature waar dit beschreven wordt (weliswaar ivm het teruggaan naar een oude macOS-versie, maar voor Big Sur werkt dat dus precies op… Lees meer »

JanDM
Lezer
JanDM

Mijn Mac mini heb ik aanvankelijk geïnstalleerd vanaf een reservekopie van m’n Macbook pro, en toen Catalina eraan kwam heb ik eens een schone installatie gedaan. Maar de verbeteringen waren zeer beperkt. Mijn iMac draait ook nog steeds op Catalina, hiervan weet ik het niet goed, ik vermoed dat dit een zeer oude Mac OS-installatie is. Ik volg je dat het kan zijn dat het verband houdt met oude restanten van verwijderde programma’s. Ik kijk uit naar jullie volgende nummer, zal nog even wachten met de overstap naar Big sur. Alvast dank voor jullie hulp.

Don
Lezer
Don

Hebben jullie tips of trucs om een Apple Watch te gebruiken tijdens een meerdaagse trekking?
De wandelingen duren meestal tussen de 6 en 8 uur dus dat gaat de accu van mijn  watch 3 echt niet halen. De nieuwste varianten ook niet trouwens.
Opladen via een powerbank wil ik gedurende de avond/nacht doen.
Probleem waar ik tegenaan liep is dat laden tijdens de wandeling niet mogelijk is omdat er dan geen contact met de huid is, en er dus geen activiteit wordt geregistreerd.
P.S. leuk dat jullie dit (blijven) doen!??

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Ik heb nog een vraagje. Ik heb een Opdracht uit de Opdrachten-app voor iOS gedeeld via een iCloud-link. Hoe kan ik die link deactiveren?

Stef
Lezer
Stef

Hallo,
Tot nu toe heb ik de update naar Big Sur nog niet gewaagd vanwege de eerder gemelde (soms fatale) problemen. Ik heb een Macbook Pro medio 2014. Hoe is de stand van zaken? Heeft de recente versie Big Sur 11.2 de problemen opgelost, of is het verstandiger de update nog even uit te stellen.
Alvast dank voor het antwoord/advies

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Stef. Ik vind dit een heel lastige vraag. Laat ik ermee beginnen dat wij op de redactie nauwelijks problemen hadden met de update naar Big Sur. Er waren wat kleine bugs, maar niets waar je niet (hopelijk tijdelijk) omheen kunt werken. Dat neemt echter niet weg dat er ook veel mensen zijn die juist wel grote problemen hadden. Ik ga ervan uit dat Apple Big Sur met de update naar 11.2 sowieso betrouwbaarder en stabieler heeft gemaakt. Maar zoals gezegd had ik voorheen ook nauwelijks problemen… Ik zou het wel aandurven. Desnoods lees je in de volgende iCreate een… Lees meer »

Henk schriever
Lezer
Henk schriever

Waarom is het niet mogelijk om de foto’s alleen van je i phone te wissen en ze dan toch in de cloud te bewaren?
Want mijn geheugen is geregeld vol!

Menno
Lezer
Menno

Ik gebruik mijn foto’s app op mijn macbook niet vaak en kom er net achter dat deze niet mer synchroniseert met mijn iPhone. Dat klopt ook want vinkje bij foto’s staat in iCloud niet aan. Maar als ik die wil aanvinken geeft hij kort de mededeling ‘bibliotheek controleren’ en daarna is vinkje weg. hoe zet ik dit iCloud delen wel weer aan in foto’s op mijn macbook??

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Heb je het ook al geprobeerd vanuit de Foto’s-app zelf? Ga naar ‘Foto’s>Voorkeuren’ en vink op het tabblad iCloud ‘iCloud-foto’s’ aan.

Menno
Lezer
Menno

Hi Terry, daar krijg ik als melding “iCloud voorzieningen voor Foto’s zijn alleen beschikbaar in de systeemfotobibliotheek”. geen optie om iets aan te vinken…

Menno
Lezer
Menno

je tip heeft me wel op goede spoor gezet! door onder tab algemeen de lokatie van de bibliotheek aan te kiezen was daarna wel op iCloud tab de vink te zetten. Gelukt dus. Dank!

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Op het tabblad Algemeen van de Voorkeuren vind je de knop ‘Gebruik als systeembibliotheek’, als je hierop klikt dan kun je iCloud-foto’s wel inschakelen. Je krijgt de melding dat al je niet gedownloade foto’s verwijderd worden. Het is ons nog nooit overkomen dat we daadwerkelijk foto’s verloren zijn. Heb je al allemaal foto’s in de geopende bibliotheek en vind je dit toch spannend, dan kun je onderstaande methode toepassen: Sluit eerst Foto’s en start het opnieuw op met de Option (of Alt op oudere toetsenborden) toets ingedrukt. Kies ‘Maak nieuwe aan’ en geef aan waar deze opgeslagen moet worden. Vervolgens… Lees meer »

Paul Friedrich
Lezer
Paul Friedrich

Als ik een mail verstuur vanuit mijn Apple-mail (op mijn iMac) dan ontvangen een aantal geadresseerden de mail met een enorme gele “banner” en de waarschuwing dat de mail “Phishing” zou kunnen zijn!
Wanneer ik naar de zelfde personen vanaf mijn iMac de zelfde mail verstuur vanaf het Gmail-scherm dan komt de mail zonder waarschuwing aan. Evenzo als ik ze vanaf mijn iPhone en iPad verstuur.
Het probleem moet dus ergens met Apple-mail te maken hebben.
Maar hoe los ik dit op?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Paul, dat probleem ken ik… De enige optie is helaas om Mail te laten weten dat de betreffende mailtjes geen ‘spam/phishing/reclame’ zijn. Als het goed is, leert Mail hiermee vanzelf dat de mailtjes niet gemarkeerd hoeven te worden.

Paul Friedrich
Lezer
Paul Friedrich

Dank! Maar hoe laat ik dat “Mail” weten?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Als het goed is hebben deze berichten een knop ‘Geen reclame’ in de knoppenbalk. Het bericht wordt naar de postbus ‘Inkomend’ verplaatst. Overigens, via ‘Mail>Voorkeuren>Reclame’ kun je de filter voor ongewenste reclame uitschakelen. Dan kun je compleet vertrouwen op de reclamefilter van Gmail en gaat Mail geen banners meer toevoegen.

Helen
Lezer
Helen

Het programma Foto’s/fotoapp is enorm in de war, wat is er aan de hand? Voorheen kwamen alle foto’s in de Fotostream (inclusief bewerkingen) op iMac, iPad, en iPhone, nu onduidelijk soms in de stream en soms in recent, hoe weet ik wat waar zit? En als ik b.v. een foto online (ik gebruik o.a. Facebook online omdat de app de batterij leeg trekt) wil zetten via de iPad dan zit niet de fotostream maar ‘recent’ in de keuze-opties, hoe los ik dat op? Alvast heel veel dank voor uw antwoord! P.S. Ik gebruik geen iCloud foto’s want dat gaf heel… Lees meer »

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Helen, wij gebruiken geen van allen fotostream, maar ik zal m’n best doen je vragen te beantwoorden – en wellicht dat iemand anders die meeleest te hulp kan schieten? – Volgens mij is het zo dat de foto altijd in ‘recent’ verschijnt op het apparaat waarmee je deze gemaakt hebt, op alle andere zal die in de map fotostream verschijnen. – De Facebook-app gebruik ik ook niet om dezelfde reden die jij aangeeft. Als je een foto via de browser wilt toevoegen, dan wordt automatisch ‘recent’ getoond. Tik je bovenin op ‘Albums’, dan kun je naar de map Fotostream navigeren.… Lees meer »

Helen
Lezer
Helen

Dank voor uw reactie! Ik heb in een cursus aanvankelijk geleerd hoe ik Fotostream kon bebruiken, maar kennelijk werkt het niet meer als vanouds en wordt dat niet goed aangegeven. Dat plaatsen van foto’s lijkt in de war te zijn (en ik zo zoetjesaan ook…), want zelfs de volgorde is verschillend op alle apparaten, ergens lijkt er iets mis te gaan: de map fotostream staat simpelweg niet tussen de albums, voorheen wel maar nu niet meer. Dus een foto die ik heb bewerkt op de iMac heb ik dan niet op de iPad, echt heel erg onhandig. En ja ik… Lees meer »

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Lastig, en je zult ongetwijfeld al gecheckt hebben of Fotostream wel geactiveerd is op de iPad. Ik zou ook hierbij even kijken wat er gebeurt als je een keer opnieuw inlogt.

Marleen
Lezer
Marleen

Inheb net een nieuwe iPad 8 Ste generatie gekocht. Ik wil alle gegevens van de oude iPad overzetten via ICloud. Dit is gelukt. Alle apps staan op de nieuwe iPad maar er komt steeds de melding ‘wachten’ wanneer ik een app wil openen. Hoe lang is de tijd, nodig om alle apps te openen? Hij heeft reeds een hele nacht gedownload en nog steeds kan ik de apps niet openen en krijg ik deze melding.
Oude en nieuwe iPad zijn aangesloten op het stroomnet.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Marleen, dat kan soms gebeuren bij het terugzetten van een iCloud-reservekopie. Maar er is een gemakkelijke oplossing. Ga naar ‘Instellingen>[je Apple ID]>Media en aankopen’ en log uit met je Apple ID. Log daarna weer op dezelfde plek opnieuw in. Als het goed is, gaat dat je probleem verhelpen.

Joost
Lezer
Joost

Als ik mijn iPhone 12pro uit sluimerstand haal, dan duurt het altijd heel even (5-10 sec) voordat ie overschakelt van mobiele data 5G naar Wifi. 4G of 5G maakt geen verschil. Herstel netwerkinstellingen ook niet. Ik merk het niet alleen bij thuis wifi. In die 5-10 seconden laadt ie ook niet alvast iets via mobiele data. Met mijn vorige iPhone 8 had ik die ervaring niet. Enig idee? (of zou die opdrachten die je bij Mario voorstelt helpen)

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm. Helaas, daar weet ik zo gauw geen antwoord op. Mijn eerste vermoeden was inderdaad dat er iets met je router mis was, maar als het ook bij andere wifi-netwerken gebeurt, lijkt me dat minder waarschijnlijk. Netwerkinstellingen zijn ook al hersteld… Het enige wat ik nog kan bedenken is om de hele iPhone terug te zetten naar fabrieksinstellingen en géén reservekopie terug te zetten. Of heb je bij de wifi-netwerken nog bijzondere instellingen toegepast?

Wat je nog zou kunnen proberen is om in ‘Instellingen>Wifi’ op het i’tje van de betreffende netwerken te tikken en de functie ‘Privéadres’ te deactiveren…

Joost
Lezer
Joost

Ik heb ‘privéadres’ uitgezet, maar dat helpt ook niet. Ga nog kijken of er iets van een update voor de router is en anders misschien inderdaad naar fabrieksinstellingen terugzetten…

Kees
Lezer
Kees

Hallo, jullie schrijven al veel over nieuw te verwachten apple apparaten. Ik las in de laatste icreate dat de nieuwe iPhone misschien geen lightning aansluiting meer heeft. Als dat zo is, dan gaan veel mensen die CarPlay hebben in de auto een probleem krijgen. CarPlay kan je alleen maar gebruiken, zover als ik weet, wanneer hij bekabeld is aangesloten. Hoe gaan ze dat dan oplossen. Extra interface er tussen.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Sinds iOS 9 is het mogelijk om ook draadloos verbinding te maken met CarPlay. Echter zijn er nog genoeg autofabrikanten die alleen de bedrade versie aanbieden. Er zijn inderdaad ook al dongles (zoals CPLAY2air) die zo’n systeem alsnog draadloos maken. Wellicht dat Apple tegen die tijd ook zelf met een dergelijke oplossing komt.

René van Roode
Lezer
René van Roode

Goedemiddag, ik heb recentelijk mijn IMac verkocht en mijn gehele fotobibliotheek op een externe harde schrijf gezet. Nu heeft mijn dochter een nieuwe Macbook Air (met M1 chip) gekregen en heb ik haar oude Macbook air uit 2015 leeggemaakt om zelf te kunnen gebruiken. Als ik nu mijn externe harde schijf aansluit worden keurig mijn foto’s en albums in de app foto’s geopend en zichtbaar. Als ik echter de harde schijf loskoppel zijn alle foto’s in de app weer verdwenen. Ik wil ze echter ook permanent terug kunnen zetten op de Macbook air. Is dat mogelijk en op welke wijze…..?… Lees meer »

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Goedemiddag René. Als ik het goed begrijp heb je de gehele ‘Foto’s-bibliotheek’ op die externe schijf staan? Het gemakkelijkste is dan om deze te kopiëren naar de map ‘Afbeeldingen’ op de MacBook Air. Dubbelklik er vervolgens op en Foto’s zal deze bibliotheek voortaan gebruiken.

René van Roode
Lezer
René van Roode

Dat klopt inderdaad Terry. Ga ik proberen. Thanks.

ingrid huybrechts
Lezer
ingrid huybrechts

Geachte,

Wat fijn dat jullie vragen beantwoorden. Mijn iMac is van 2014 en hij geeft veel foutmeldingen, ook blijft de gekleurde bol regelmatig draaien, hij is ook zo traag geworden. Welke iMac (met 27inch scherm) kan U mij aanraden, ik stel snelheid heel erg op prijs? En gaat er binnenkort een nieuwe iMac 27 inch uitkomen, is het de moeite om te wachten ?

hartelijk dank

Ingrid huybrechts

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De nieuwe iMac met M1-chip is zéker het wachten waard. Dit jaar komen hij er volgens geruchten in twee varianten, waaronder inderdaad een iMac met een scherm van 27 inch. De nieuwe iMac heeft een Apple Silicon-processor, die belachelijk snel is. De prijs blijft vermoedelijk ongeveer hetzelfde. Het is wel nog onduidelijk wanneer de iMac wordt gelanceerd. Er zijn geruchten geweest dat dit in het eerste kwartaal van 2021 zal zijn, maar dit kan ook nog later worden. Maar in ieder geval: zolang het noodzaak heeft direct een nieuwe te kopen, wacht erop!

ingrid huybrechts
Lezer
ingrid huybrechts

Dank u wel voor uw reactie. Dan ga ik zeker wachten. Ik kijk er naar uit want iMac, iPad Pro is gewoon geweldig !! Groetjes ingrid huybrechts

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Goedemiddag, ik heb reservekopieën via timemachine op AirPort capsule staan. Hoe kan ik snel oude reservekopieën verwijderen? Ik weet dat als de harde schijf dat de oudste wordt overschreven. Ik gebruik de capsule ook voor backups van mijn andere computers

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jos, dat is gelukkig niet zo moeilijk. Je opent Time Machine op je Mac, navigeert via de tijdlijn rechts naar de gewenste back-up en kiest in Finder – zonder een bestand te selecteren – voor de drie puntjes (of het tandwiel). Kies daar voor ‘Verwijder reservekopie’.

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Hallo Sven, dank voor de duidelijke uitleg, ga het straks proberen.

Helen
Lezer
Helen

Aanvulling op mijn 1e vraag over Foto’s: ik gebruikte Fotostream altijd om maandelijks op te schonen maar heb gemerkt dat weggegooide foto’s wel in de bibliotheek en in recent blijven staan. Hoe pas ik dat aan d.w.z. dat de weggegooide foto’s ook echt weg zijn? Het verwijderen van foto’s verloopt echt heel traag (met backspace op de iMac) en sommige foto’s laten zich helemaal niet verwijderen uit de Fotostream, hoe los ik dat op?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Apple geeft zelf aan dat een foto soms nog een tijdje kan blijven staan na het verwijderen als deze ouder is dan 30 dagen en je minder dan 1000 foto’s in je fotostream hebt staan. Toch is het vreemd dat het allemaal zo traag verloopt. Wat je altijd nog eens kunt proberen, is je Apple ID uitloggen en weer opnieuw inloggen. Dit verhelpt soms op wonderbaarlijke wijze de vreemdste problemen. Fotostream een keer uitschakelen en weer inschakelen kan ook helpen. Zolang je zorgt dat een van je apparaten toegang heeft tot de foto’s die in de fotostream staan – of… Lees meer »

Helen
Lezer
Helen

Dank je wel Terry, dat ga ik eens proberen ik hoop van harte dat het helpt!!!

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Goedemiddag, is er al iets bekend of jullie met een artikel komen om Big Sur op oudere iMacs te installeren?
Gr. Jos

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jos, aangezien de lijst van mogelijke problemen na de installatie van de Big Sur Micropatcher een heel lange is (kijk maar op https://github.com/barrykn/big-sur-micropatcher), hebben we ervoor gekozen om dit jaar geen artikel over dit onderwerp te schrijven.
Helaas heeft de slimme ontwikkelaar die de laatste jaren een uitgebreide mogelijkheid bood om nieuwere macOS-versies op oudere Macs te installeren (inclusief stuurprogramma’s voor oudere hardware!), dit voor Big Sur niet gedaan. Mocht dat nog wel gebeuren, gaan we uiteraard alsnog een artikel schrijven.

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Hallo Sven, dank voor je uitleg.

Paul
Lezer
Paul

Ook in IOS 14.4 krijg ik zo af en toe de boodschap “Voer het wachtwoord in voor de Outlook-account “.
Ik click dan op annuleer en vervolgens wordt later op de dag mijn Outlook mail alsnog opgehaald.
Het is geen groot probleem, maar is hier een oplossing voor?
Op de IPad komt deze melding nooit voor.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dit is een veelvoorkomend probleem bij Outlook-gebruikers, inderdaad erg storend. Hopelijk wordt dit met een software-update opgelost. Wat nu wel schijnt te kunnen werken, is het verwijderen van je account uit de Mail-app en het account opnieuw toe te voegen. Dit doe je via ‘Instellingen>Mail>Accounts’. Misschien is het probleem hiermee opgelost.

Paul
Lezer
Paul

Dankjewel Koen. Ik ga het proberen.

Leo van wezemael
Lezer
Leo van wezemael

Hoe kan ik mijn mails sorteren Mail van Apple? Bvb alle naar een bepaald emailadres?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dit doe je via de kolom-layout. Open hiervoor de Mail-app en klik in het menu bovenin op ‘Weergave’. Daar vink je ‘Gebruik kolom-layout’ aan. In deze weergave sorteer je e-mailadressen op naam door boven op ‘Van’ te klikken.

Dirk
Lezer
Dirk

Als je een work- out (fietstocht, wandeling) hebt gemaakt, kan je in de app conditie de route zien die je hebt afgelegd.
Is het mogelijk van de route als gpx file te exporteren.

Nic
Lezer
Nic

Hoe komt het dat, bij een contact persoon met meerdere nummers, er niet altijd een ringtone afgespeeld wordt bij een inkomend bericht? Bij het contact staat aangeduid dat er steeds een audio melding zou moeten komen, ongeacht of het geluid op of af staat.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Nic, ik ga ervan uit dat je het over meldingen voor Berichten met ‘Niet storen’ hebt, en dat je de contactpersoon als favoriet gemarkeerd hebt. In dat geval krijg je alleen voor binnenkomende telefoontjes een melding, want in een noodgeval (dan wil je tijdens ‘Niet storen’ namelijk wel gestoord worden) word je waarschijnlijk gebeld. Binnenkomende berichten blijven met ‘Niet storen’ altijd stil.

Jan
Lezer
Jan

Hoe krijg ik op mijn iPhone 12 na de eerst pagina (scherm met de app icoontjes) een extra pagina? Ik heb er inmiddels meer maar wil een lege pagina invoegen na de eerst.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Je wilt dus een nieuwe pagina na de eerste, en die weer vullen met app-icoontjes? Pagina’s zijn niet te verwisselen, dus het handigste wat je kunt doen is alle icoontjes van pagina 2, 3, 4, etc selecteren en verslepen naar een volgende pagina. Zorg wel dat je tenminste één icoon overhoudt op pagina 2, want een lege pagina wordt automatisch verwijderd. Er is een trucje om snel meerdere app-icoontjes te verplaatsen, dat lees je hier: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/app-verplaatsen-naar-volgend-scherm/

HJ Smit
Lezer
HJ Smit

MB pro, late 2014, Big Sur, sinds Bigsur moet ik steeds steeds opstarten met voeding gekoppeld. Zoniet, geeft scherm aan te lage spanning middels plaatje van lege batterij.
Daarnaast geeft Norton 360 steeds aan dat er problemen zijn. Wanneer ik Norton open, is het verholpen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi! Ik kan me niet voorstellen dat dit accuprobleem pas sinds de installatie van Big Sur bestaat. Ik denk dat er voorheen al iets mis was met de batterij… misschien dat Big Sur wat hogere eisen stelt aan de status van de batterij en daarom niet opstart.
Tja, en over Norton 360 ben ik heel eerlijk: ik heb mijn twijfels over het gebruik van dergelijke veiligheidsapps. Als ik jou was zou ik op de veiligheidsmechanismen van macOS vertrouwen en Norton 360 verwijderen. Scheelt meteen wat ‘problemen’ ? En anders denk ik dat het wachten op een update voor Norton is ?

HJ Smit
Lezer
HJ Smit

Volgens de batterij checker is deze ‘good’. Laadt weliswaar niet helemaal meer op dan vroeger (2014), en wanneer ik opgestart heb middels de gekoppelde voeding, staat de batterij als vol geladen

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Uit eigen ervaring weet ik dat de batterijstatus niet altijd even goed aangeeft of de accu echt ‘gezond’ is. Ik had een MacBook met een accu die ‘good’ was, en toch viel hij regelmatig bij 91% uit. Ik zou de accu dus toch een keer bij Apple laten checken.

Menno
Lezer
Menno

Beste redactie, een kleine irritatie in finder is dat als ik kies voor een view in kolommen en laat sorteren op bijvoorbeeld aanmaakdatum het toch alfabetisch gesorteerd blijft in afgelopen week, afgelopen 30 dagen en dan per jaar. Kan dat anders worden ingesteld?

Don
Lezer
Don

Hallo aan mijn favoriete helpdesk!?
Hoe is het mogelijk dat sommige sites niet werken in Safari op mijn iPhone? Met name tweakers doet erg moeilijk op mijn iPhone. Ik zie dan echt helemaal niets. Maar ook jullie site doet een beetje vreemd! Want ik zie bijvoorbeeld geen reacties onder het openingsartikel.
In DuckDuckGo werkt alles dan weer wel naar behoren.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Heb je weleens een Safari-extensie gedownload? Het zou best daarmee te maken kunnen hebben. Open de Instellingen-app en kies ‘Safari>Materiaalblokkeringen’. Schakel de extensie uit en probeer of de website dan wel goed werkt.

Zie je de optie ‘Materiaalblokkeringen’ niet, dan heb je geen extensie voor Safari op je iPhone staan. In dat geval kunnen het ook de cookies zijn die voor bepaalde problemen zorgen. Om cookies voor een specifieke website te verwijderen, open je ‘Instellingen>Safari>Geavanceerd>Websitedata’. Zoek naar bijvoorbeeld ‘iCreate’, veeg de naam naar links en tik op ‘Verwijder’. Hopelijk is het nu opgelost!

Vanopbroeke Dany
Lezer
Vanopbroeke Dany

Ik maakte onlangs een email-adres aan. Ik maakte echter een typfout die ik pas later opmerkte. Kan ik dit nog verbeteren en kan ik eveneens een 2de email-adres aanmaken onder de juiste naam
Alvast bedankt en groetjes

Pat
Lezer
Pat

Beste, is het al een veilig idee om Big Sur op mijn Macbook Pro 2015 te installeren? Ik hoor nogal wat bugs hier en daar. Graag wil ik ook dat Photoshop en Lightroom 2021 vlekkeloos draait. Groet, Pat