Terug naar iCreate Q&A 28 augustus – Lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 28 augustus – Lees hier alle vragen terug

Door Redactie iCreate27 augustus 2020 19:001 min. leestijd69

De Q&A is weer voorbij! Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag (vrijdag 28 augustus) is het weer zover!

iCreate Q&A 28 augustus

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze live tijdens de Q&A. Tot 16.00 uur kun je een vraag stellen.

Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 122! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Hans Bouwmeester
Lezer
Hans Bouwmeester

De grote afwezige, ik wacht er al jaren op. Of kan ik hem definitief van mijn lijstje schrappen? De nederlandse Homepod!

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Wij ook! Er zijn geruchten over een HomePod mini die nog dit jaar moet verschijnen. Misschien dat Apple dit apparaat breder in de markt zet en de HomePod eindelijk in Nederland verkrijgbaar is. Maar eerlijk gezegd is onze hoop niet groot, zeker door de tegenvallende verkoopcijfers. Je kunt er wel voor kiezen om de HomePod in Duitsland aan te schaffen, maar dan moet je het doen met een Engelstalige Siri.

Nic Van der Heyden
Lezer
Nic Van der Heyden

Beste, Kunnen externe harde schijven zowel op Mac toestellen (iMac, Macbook, … ) als op windows computers gebruikt worden? Daar al mijn foto’s op externe schijven staan, dewelke ik steeds gebruik bij mijn windows laptop (ACER), kan ik deze dan nog bekijken op een Mac en bewerken? Of dien ik al mijn foto’s op een andere externe harde schijf te copieren dewelke alleen gebruikt wordt voor fotobewerkingen via een Mac? Is het ook mogelijk om bv foto’s (al dan niet bewerkt) van de externe harde schijf te copieren naar de iCloud zodat ze op bv mijn iPad of iPhone te… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Nic, dat kan, als je de schijf met de juiste instellingen formatteert. Dat doe je in ‘Schijfhulpprogramma’ op de Mac. Je start het gemakkelijk via Spotlight (Cmd+spatie). Selecteer hier je externe harde schijf in de zijbalk en kies boven voor ‘Wis’. Kies een naam, stel Structuur in op ‘ExFAT’ en indeling op ‘MBR (hoofdopstartrecord)’. Klik daarna op ‘Wis’. Hierbij gaan wel alle gegevens op de harde schijf verloren, dus eerst alles veiligstellen op de interne schijf. Voortaan kun je foto’s zowel op je Windows-laptop als je Macs bekijken. Om de de foto’s ook op je iPhone en iPad te… Lees meer »

Nic Van der Heyden
Lezer
Nic Van der Heyden

Beste,
Ikzelf heb een iCloud opslag van 200GB. Hoe kan ik leden van mijn gezin toevoegen? En kunnen zij dan bv al mijn foto’s bekijken (en ik die van hen)? Of komen onze foto’s (of andere zaken, kunnen ook documenten of films of dergelijke zijn) die we vanaf dan nemen dan samen in een gemeenschappelijke map/folder?
Of is er een stuk op de gedeelde iCloud waardat we bv wel (als het voorgaande niet automatisch gebeurd) zaken kunnen opzetten (bv documenten) die we allemaal kunnen openen/bekijken/bewerken?
Bedankt

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Je kunt je iCloud-opslag delen door ‘Delen met gezin’ in te stellen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/delen-met-gezin/.

Zij kunnen vervolgens niet je foto’s bekijken en jij ook niet die van hen. Alle foto’s en bestanden blijven privé. Wat je wel kunt doen, is foto’s in de gedeelde Foto’s-album ‘Gezin’ plaatsen. Een gezamenlijke map voor documenten is er niet, maar je kunt eenvoudig een gedeelde map maken met je gezinsleden in iCloud. Op de iPhone doe je dat in de app Bestanden, op de Mac ga je daarvoor naar de map iCloud Drive.

Davy
Lezer
Davy

Kan je de apple watch uitschakelen als je carplay gebruikt? Vind het vervelend dat de meldingen van kaarten tijdens het rijden op de watch trillen, en ook de spotify playlist heeft geen meerwaarde aan de pols tijdens het rijden vind ik

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Hoi Davy, in de Watch-app op de iPhone tik je in het tabblad Mijn Watch op ‘Kaarten’. Schakel de afslagmeldingen uit bij de optie Rijden met CarPlay (of desgewenst bij allemaal) om je Watch niet meer te laten trillen tijdens het navigeren. Wat betreft je Spotify-playlist, zelf gebruik ik Apple Music en vond ik het zeer irritant dat mijn Watch direct het afspeelscherm toonde telkens als ik muziek aanzette. Ga op het tabblad Mijn Watch in de Watch-app naar ‘Algemeen>Activeer scherm’ en zet het schuifje achter ‘Start audio-apps automatisch’ op grijs. Zo wordt niet direct je hele Watch-scherm overgenomen door… Lees meer »

Nic Van der Heyden
Lezer
Nic Van der Heyden

Beste,
Ik heb, waarschijnlijk zoals zoveel mensen, hopen CD’s in de kast liggen. Kunnen deze op de een of andere manier omgezet worden zodat ze in de iTunes komen zonder dat er ze opnieuw dien aan te kopen?
En indien dit gaat, is het dan ook mogelijk om bv iedereen van het gezin hier toegang tot te geven zodat ze deze ook kunnen beluisteren?
Bedankt

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hee, dat is geen probleem, als je Mac maar een cd-station heeft (of je een extern cd-station hebt via usb). Via iTunes of Muziek kun je die cd’s vervolgens omzetten naar mp3’s op je Mac. Plaats je deze bestanden dan in de map ‘Macintosh HD>Gebruikers>Gedeeld’ hebben alle gebruikers van de Mac toegang tot de bestanden.

Nic Van der Heyden
Lezer
Nic Van der Heyden

Beste, Ik heb, toen ik mijn iPad aankocht, al de apps die op mijn iPhone staan ook op mijn iPad gezet (om preciezer te zijn ging dat meer vanzelf dan dat ik hier iets aan gedaan heb ? ). Nu zie ik dat niet elke app van mijn iPhone werkt op de iPad. Als ik dit wil openen dan verschijnt er het volgende “Deze app kan niet worden geïnstalleerd” en onderaan het appje staat dan precies een wolkje met een neerwaartse pijl. Wil dit zeggen dat de app (totaal) niet beschikbaar is voor de iPad? En als ik deze dan… Lees meer »

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat de apps op de iPad staan, betekent dat ze wel beschikbaar zijn voor de iPad. Ik denk dat je iPad op een te oude iOS-versie draait, die niet meer door de app wordt ondersteund. De app kun je gerust verwijderen; op de iPhone blijft hij gewoon staan. Hierbij gaan er geen gegevens verloren.

Etienne
Lezer
Etienne

Beste,
2 vragen..
Is er een groot verschil tussen de gewone Pixelmator en de Pixelmator Pro?
Hoe geraak ik aan mijn mails op mijn Time Capsule?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het verschil qua functionaliteit vind ik persoonlijk niet zo enorm. Maar Pixelmator Pro voelt wel beduidend moderner aan qua workflow dan de gewone Pixelmator. Laatstgenoemde voelt meer als foto’s bewerken zoals we dat tien jaar geleden deden, de Pro-versie doet meer denken aan de werkwijze van Apple’s Foto’s (maar dan met veel meer mogelijkheden). De tweede vraag is een lastige en niet zomaar in een antwoord hier uit te leggen. Hiervoor moet je namelijk een oude mailbox vanuit je Time Machine-back-up terugzetten en in Mail openen. Deze mailboxen vind je in je gebruikersmap onder ‘Bibliotheek>Mail>V7’. Daar staan mappen met cryptische… Lees meer »

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Nog even inhakend op het antwoord van mijn collega, persoonlijk gebruik ik steevast Pixelmator voor het lollige ‘photshoppen’ van plaatjes en foto’s. Het echte knip en plakwerk waarbij je bijvoorbeeld de hoofden van mensen op standbeelden of dieren zet. De workflow van Pixelmator is hier beter op toegespitst, wat mij betreft.

Ga ik echter aan de slag met de nabewerking van zelfgemaakte (RAW-)foto’s, zoals het mooier maken middels kleur- contrast- en witbalansaanpassingen, dan vind ik Pixelmator Pro veel fijner werken en sneller mooi resultaat geven. Maar goed, tot zover mijn twee centen 🙂

Etienne
Lezer
Etienne

Dankjewel voor de bijkomende uitleg.

Etienne
Lezer
Etienne

Dankjewel.

Kees Helmons
Lezer
Kees Helmons

Hoi, hoe kan ik eenvoudig in Foto’s op de Mac in de dagweergave alle foto’s van 1 dag selecteren? Op iOS is dat eenvoudig te doen door op de knop Selecteren te drukken en vervolgens Selecteer Alles te kiezen, maar dit lijkt te ontbreken op MacOS. Of zie ik iets over het hoofd? Als ik ze vervolgens exporteer, dan krijgt in de Finder de Aanmaakdatum en Bewerkingsdatum de datum van vandaag i.p.v. de datum uit de EXIF informatie van de foto. Ik gebruik nu A Better Finder Attributes 6 om dit steeds te corrigeren, maar kan dit niet in 1… Lees meer »

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Hoi Kees, de gemakkelijkste manier is om de eerste foto van die dag te selecteren, de Shift-toets ingedrukt te houden en dan op de laatste foto te klikken. 100 procent ideaal is het niet – vooral niet als er nog een ‘+3′ van foto’s is die op deze manier niet mee geselecteerd worden – maar dit lijkt vooralsnog de snelste methode te zijn. Voor het correct exporteren hebben we zo gauw geen oplossing, tenzij je de foto’s niet nabewerkt in Foto’s. Dan kun je met de optie ‘Exporteer>Exporteer ongewijzigd origineel’ ervoor zorgen dat wel de juiste datum aan de foto’s… Lees meer »

Don
Lezer
Don

Is het mogelijk om meerdere contacten tegelijk te verwijderen op iOS (of eventueel op MacOS)? Het is heel omslachtig om elke contact te selecteren en dan via wijzigen te kunnen verwijderen. Dat moet toch sneller en eenvoudiger kunnen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

In iOS gaat dat inderdaad erg omslachtig, ik zou de Mac erbij pakken. Daar kun je in de Contacten-app via de Cmd- of Shift-toets meerdere contacten selecteren en via Cmd+Backspace verwijderen.

Kitty Wiegert
Lezer
Kitty Wiegert

Goedemiddag, na de afgelopen upgrades van macOS heeft mijn iMac ‘kuren’ met uitschakelen. Het scherm blijft op bureaublad staan en vaak wordt de computer opnieuw gestart. Er worden bij de upgrade ook onderdelen verplaatst omdat ze incompatible zijn, maar ik vraag me af of dit de oorzaak zou kunnen zijn.

Don
Lezer
Don

Ook mijn iMac heeft na de update naar Catalina de nare gewoonte gekregen om spontaan opnieuw op te starten. Heel irritant!

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het probleem met het uitschakelen klinkt bekend, heb ik met mijn MacBook Pro ook weleens. Hopelijk is het met macOS Big Sur straks verholpen. Misschien dat je het probleem ook oplost door macOS opnieuw te installeren, maar ik zou de update nog afwachten.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Wat je nog zou kunnen proberen is een keer opstarten in de veilige modus. Deze activeer je door Shift ingedrukt te houden zodra je je Mac aanzet of herstart. Laat de toets los zodra je het inlogvenster ziet en log vervolgens in op je Mac. Mogelijk wordt er gevraagd opnieuw in te loggen. In het eerste of tweede inlogvenster zou ‘Veilig opstarten’ in de rechterbovenhoek van het venster moeten staan. In de veilige modus wordt er een basiscontrole van de opstartschijf uitgevoerd, waarbij problemen mogelijk direct verholpen worden.

Kitty Wiegert
Lezer
Kitty Wiegert

Ik heb de Mac in veilige modus opgestart en zal wachten op de volgende macOS upgrade. Hopelijk is het probleem hiermee verholpen. Hartelijk dank voor de adviezen.

Jan
Lezer
Jan

Welke in- en out serverinstellingen voor mijn hotmail account moet ik gebruiken op mijn iMac in het mailprogramma van Apple?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Als je een nieuw account toevoegt, kies je in ‘Systeemvoorkeuren>Internetaccounts’ voor ‘Voeg andere account toe>Mail-account’. Voer je gegevens in en de serverinstellingen worden automatisch goed ingevuld. Mocht het om een of andere reden niet lukken: de server voor inkomende mail is imap-mail.outlook.com, die voor uitgaande smtp-mail.outlook.com.

Jos
Lezer
Jos

Wat is slim? Nu een nieuwe iMac kopen of nog ff wachten? De huidige is er een late 2013 en werkt nog super?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jos, in de komende iCreate 122 gaan we er een groot artikel aan wijden. Een voorproefje vind je al hier: https://www.icreatemagazine.nl/koopadvies/imac-intel-of-apple-silicon/

Fred
Lezer
Fred

Hi, Ik werk op mijn MacBook Pro nog steeds met macOS High Sierra Versie 10.13.6. Nooit geüpdatet omdat ik bij updates van Final Cut Pro X (Versie 10.4.6) nogal eens problemen kreeg met projecten waar ik aan werkte. Maar nu merkte ik dat een programma dat ik vaak gebruik (Copied) op iPad, iPhone en iWatch niet meer goed functioneerde op de Mac. Ik besloot het te verwijderen en opnieuw te installeren. Dat gaat echter niet: Copied heeft nu een nieuwere versie van macOS nodig… Ik zal er dus wel aan moeten geloven. Vragen: kan ik mijn MacBook Pro (Retina, 15… Lees meer »

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Je kunt je MacBook zeker updaten. Wat belangrijk is om te weten, is dat je 32-bit apps niet in Catalina kunt gebruiken. Bij het updaten naar deze macOS-versie waarschuwt Apple je hiervoor en zie je welke apps na het updaten niet meer beschikbaar zijn. Ik weet niet of je thuis iCreate 111 hebt liggen, maar in die uitgave beschrijven we hoe je je goed voorbereidt. Het belangrijkste is het maken van een goede back-up. Mocht het fout gaan (wat we niet verwachten), dan kun je nog altijd terug. Nog een tip: voorkom dat Time Machine automatisch een nieuwe back-up maakt… Lees meer »

Fred
Lezer
Fred

Dank je Koen, voor je antwoord. Dat neemt mijn onzekerheid hierover wel wat weg. Ik had no. 111 niet meer maar heb hem weer gedownload. Binnenkort maar eens wat tijd in stoppen dan. Nogmaals bedankt.
Fred

Lienke
Lezer
Lienke

Beste, eerder hebben jullie aangegeven dat het beter was om Aperture te blijven gebruiken tot Foto’s meer volwassen is geworden voor het bewerken van de RAW-foto’s. Kunnen jullie mij een tip geven welk programma nu goed de RAW-foto’s kan bewerken.
Aperture (geen nieuwe updates), Foto’s of toch Pixelmator.
Voor nu werkt ik nog steeds met Aperture.
Bedankt en groet!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Lienke, ik denk dat het beste alternatief op dit moment toch Adobe Photoshop Lightroom is. Dat programma lijkt qua functionaliteit nog het meest op Aperture. Op een goede tweede plaats staat wat mij betreft Pixelmator Pro.

Don
Lezer
Don

Ik wil daar nog Affinity Photo aan toevoegen. In combinatie met Apple’s eigen Foto app helemaal perfect (voor mij in ieder geval).

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Toen ik de update van Final Cut Pro X 10.4.9 deed, kreeg ik een melding dat ik mijn bibliotheek moest updaten om met deze versie van Final Cut Pro te kunnen werken. Ik klikte aan dat dit mocht gebeuren. Een beetje later kreeg ik dan de melding dat deze actie niet kon worden voltooid. Ik klikte de melding weg. Hoe kan ik alsnog proberen mijn bibliotheek te updaten?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Als het goed is vraagt Final Cut Pro hier opnieuw om als je het programma weer opstart. Zo niet, dan kun je via ‘File>Open Library’ dit proces handmatig starten. Dubbelklikken op de betreffende Library in Finder zou ook moeten werken.

Willem Wijnbelt
Lezer
Willem Wijnbelt

Hoe komt het dat ik heel soms mijn SONOS systeem wel kan bedienen met mijn Apple Watch 4 zonder speciale software ? Uiteraard wil ik dit altijd zo kunnen bedienen, maar in de meeste gevallen lukt dit dus niet.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Willem, waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat de je Watch de afspeelweergave van je iPhone spiegelt. Dus als je muziek aanzet via de iPhone, kun je de Sonos vervolgens besturen vanaf de Watch. Zet je de Sonos daarentegen op de speaker zelf aan, lukt dat niet.

Om je Sonos altijd met je Watch te kunnen besturen, heb je de app ZonePlay nodig. Daar hebben we een handige workshop voor: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/sonos-op-apple-watch/

Neman
Lezer
Neman

Hallo, mijn externe HD met daarop een back-up via time machine is beveiligd met een wachtwoord. Wanneer ik de iMac afsluit, is het dan echt nodig dat ik eerst de externe HD veilig verwijder of is dat niet nodig? Bedankt voor info!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Neman, je hoeft de externe HD niet veilig te verwijderen wanneer je de Mac afsluit. Dat gebeurt automatisch tijdens het afsluiten van de Mac.

Kees Helmons
Lezer
Kees Helmons

Hoi allen, ik heb nog twee problemen waarmee ik sinds een tijd worstel: 1. Ik maak op MacOS Catalina via Time Machine via wifi een automatische backup op mijn Synology Diskstation 412+. Zowel MacOS als DiskManager zijn de laatste ondersteunde versies. Tot anderhalve maand geleden ging dit goed, maar sinds een week of 5-6 moet ik steeds na de 1e backup een nieuwe backup aanmaken. Deze loopt vervolgens uren (tot soms wel een dag) en als die afgerond is en er incrementeel gebackuped kan gaan worden, krijg ik de melding dat de backup niet meer gebruikt kan worden en er… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Poe, dit klinkt als een groter probleem met de DiskStation óf de interne schijf van je Mac. Is het een optie om de DiskStation een keer helemaal leeg te vegen (wellicht gewoon het Time Machine-volume erop verwijderen en opnieuw aanmaken), en het dan opnieuw te proberen? Dat zou de oplossing voor beide problemen kunnen zijn.

Kees Helmons
Lezer
Kees Helmons

Mijn Mac heb ik onlangs opnieuw via de herstelmodus laten herindelen en installeren en dat heeft niet tot een oplossing geleid. Schijf EHBO heeft ook geen problemen gerapporteerd met mijn harddisk. Ik denk zelf nu inderdaad ook aan een probleem met (het Time Machine-volume op) de Diskstation. Wellicht moet ik die gaan wissen en ook opnieuw installeren, maar daar staat veel meer op wat ik eerst moet veiligstellen…Dat wordt een grote klus.

Edwin Veltman
Lezer
Edwin Veltman

is het mogelijk een .ics bestand te importeren in Outlook 2016 voor Mac ?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Helaas niet. Outlook meldt op de supportpagina dat er nog geen ondersteuning beschikbaar is voor het importeren en synchroniseren van iCal in Outlook voor Mac.

Anton
Lezer
Anton

Ik heb nog geen goed antwoord gekregen op mijn vorige vraag:
Screencasting volgens jullie werkwijze levert wel beeld maar geen geluid??
Blackhole programma doet het niet op mijn iMac (2013)?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Anton, kun je eens uitleggen waarom BlackHole het niet doet op je Mac? Krijg je een foutmelding bij de installatie? Verschijnt BlackHole wel in ‘Audio/MIDI-configuratie’?

Rob Celis
Lezer
Rob Celis

Vraagje over “Mail” op Mac : hoe maak ik best ‘groepen’ van personen naar wie ik dezelfde mail wil verzenden, ipv telkens al die mailadressen te moeten zoeken en intypen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Rob, in het programma Contacten kun je contactpersonen toewijzen aan een groep. Je maakt een nieuwe groep aan via ‘Archief>Nieuwe groep’ en sleept de gewenste contactpersonen vervolgens naar die groep. Ctrl-klik daarna op de groep en kies ‘Verstuur e-mail naar ‘groepsnaam”.

Joevrie
Lezer
Joevrie

Ik had iCloud willen gebruiken als externe opslag (back-up) voor alle muziekbestanden op mijn Mac-mini (in gebruik als dedicated muziekserver). Dit getest met een folder met daarin een paar files in WAV-format. Ging niet goed. Is dat überhaupt niet mogelijk? Of heb je daarvoor een back-up en/of synchronisatie-hulpprogramma nodig dat met iCloud samenwerkt. Hebben jullie enig idee?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Joevrie, wat ging dan precies niet goed? Ik kan me echter voorstellen dat iCloud het moeilijk heeft met grote WAV-bestanden en ook het afspelen ervan. Voor zover ik weet bestaan er ook geen dergelijke hulpprogramma’s voor iCloud. Is het niet een makkelijkere manier om dit met een eigen cloud-oplossing te doen, zoals met een NAS van Synology? Kun je je muziek daarop kwijt, je hebt overal toegang, geen maandelijkse kosten voor iCloud-opslag en toegewijde apps voor je iPhone.

Joevrie
Lezer
Joevrie

Wat er niet goed ging? De WAV-files in iCloud bleven lichtgrijs. Ik heb het even opnieuw geprobeerd, maar ging nu ineens wel goed. Kan dus wel. Ging ook nog eens supersnel! Ook het terug kopiëren naar mijn Mac-mini. Geen enkel probleem. Ik maak nu nog altijd een back-up op een Synology NAS. Die staat ook in huis. Ik koop nog altijd veel muziek voornamelijk bij Qobuz in Hi-Res. Na downloaden kopieer ik de files eerst naar de NAS, voordat ik de bestanden verplaats naar de index-folder van Audirvana op de Mac-mini. Ik ben eigenlijk toe aan een nieuwe NAS, maar… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Goed om te horen ? Ik vroeg me net overigens nog af of je de dienst Vox Premium kent (https://vox.rocks/vox-player-premium)? Zou ook nog wel een overweging waard zijn volgens mij.

Tiuri
Lezer
Tiuri

Hallo! Ik vraag me af welke macbook ik het beste kan kopen. Macbook air of pro maakt niet uit. Ik heb hem ook niet nu direct nodig dus als het beter is als ik een macbook met silicon koop is dat ook goed. Ik zou er graag af en toe op willen gamen en ik weet niet zo goed welke macbook sterk genoeg is.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De MacBook Pro is krachtiger, dus die is iets beter om games mee te spelen. Maar de MacBook staat niet bepaald bekend als een geweldig apparaat voor games, dus daar zou ik hem niet voor kopen. Verder zou ik een kijkje nemen naar ons MacBook-koopadvies: https://www.icreatemagazine.nl/koopadvies/welke-macbook-kopen/

Marcel Stephan (Gogme Web Services)
Lezer
Marcel Stephan (Gogme Web Services)

Als je iCloud gebruikt kun je op twee plekken Mail selecteren, in het hoofdmenu van iCloud kun je Mail aanvinken, maar als je achter iCloud Drive op ‘Opties’ klikt kun je ook hier Mail kiezen (dan kom je bij de lijst Apps die gegevens in iCloud bewaren).

Hoe zit dat precies, waarom kun je Mail twee keer aanvinken? Heeft het iets met de mail berichten (en mappen) enerzijds en met de Mail instellingen anderzijds te maken?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik weet het eerlijk gezegd niet helemaal zeker, maar ik dacht altijd dat de hoofdoptie ‘iCloud>Mail’ met je iCloud.com-mailadres te maken had, en de iCloud Drive-optie voor Mail met aanvullende instellingen van Mail. Eigenlijk zoals je dat ook al uitlegt ?

Nils
Lezer
Nils

Bij het opstarten van mijn MacBook Pro start OneDrive twee keer op: één keer voor een privé account en één keer voor een zakelijk account. Dat zakelijke account is inmiddels niet meer geldig, toch blijft OneDrive iedere keer vragen om inloggegevens. Het is mogelijk om de sessie met het zakelijke account af te sluiten en de sessie met het privé account actief te houden, maar is er een manier om te voorkomen dat OneDrive iedere keer het verlopen zakelijke account opstart?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Is het niet misschien zo dat je twee OneDrive-apps hebt, een privé en een zakelijke? In dat geval is het natuurlijk gemakkelijk om de zakelijke te verwijderen. Als alternatief zou ik in de instellingen van OneDrive kijken. Daar staat toch vast het tweede account ergens vermeld?

Nils
Lezer
Nils

OneDrive is maar één keer geïnstalleerd op de MBP, maar kennelijk wordt er binnen OneDrive onderscheid gemaakt tussen ‘Bedrijven’ en ‘Privé’. Als ik via het icoontje in de menubalk bij ‘Bedrijven’ naar ‘Help & instellingen’ ga is de enige optie die ik krijg ‘OneDrive afsluiten’. Ga ik bij naar ‘Privé’ naar ‘Help & instellingen’, dan krijg ik onder andere optie ‘Voorkeuren’. Daarbij is alleen mijn privé account te vinden, dus op die plaats kan ik mijn zakelijke account niet ontkoppelen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, ik zal OneDrive eens installeren en kijken wat de opties precies zijn. Even kijken of ik dit kan reproduceren.

Van Nieuwenhove Kevin
Lezer
Van Nieuwenhove Kevin

Ik ben op zoek naar een usb-c adapter voor mijn MacBook (Niet pro of air) van 2017.
Er zijn er wel een groot aantal versies beschikbaar maar gezien usb-c de toekomst is ben ik op zoek naar een adapter waar ook meerdere usb-c aansluitingen zijn.
De meeste hebben enkel een usb-c aansluiting om de MacBook op te laden. Idealiter heeft de adapter dat ik zoek minstens twee usb-c aansluitingen en ook minstens twee gewone usb-aansluitingen. Andere aansluitingen zijn niet echt nodig maar mag altijd.

Hebben jullie toevallig weet van een model dat ik zoek?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Kevin. Dat is een lastige omdat je een usb-c-dock nodig hebt en geen Thunderbolt 3-dock. Van laatstgenoemde zijn er meer dan genoeg die aan je eisen voldoen, maar een usb-c-versie kon ik helaas niet vinden. Ik heb het vermoeden dat dit ook met de beperkte bandbreedte van usb-c ten opzichte van Thunderbolt 3 te maken heeft. Ik ga nog een beetje zoeken, maar ik vrees dat er geen perfecte adapter voor jou bestaat.

ria
Lezer
ria

Hallo, ik ga een vriend helpen met het updaten van een oude Mac. Ik weet dat 32-bit apps niet werken in Catalina. Hoe zit het met iPhoto? Op zijn Mac staat nog iPhoto: wordt deze app automatisch omgezet in Foto’s? De foto’s zijn zeer belangrijk voor hem. Moet ik ergens op letten vooraleer aan de update te beginnen? Moet ik tussenstappen doen of kan het rechtstreeks van de huidige OS versie (ik meen dat het om El Capitan gaat, dat moet ik nog nakijken) naar Mojave of Catalina?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De foto’s van iPhoto worden automatisch omgezet naar Foto’s, hierbij hoef je niets te doen. Het omzetten gaat vrijwel altijd goed, maar het is altijd goed om voor de zekerheid een back-up te hebben. Een tussenstap is niet nodig, je kunt prima vanuit El Capitan naar de meest recente versie upgraden. Succes!

Gerry
Lezer
Gerry

Hallo, ik vraag me al jaren af waarvoor het knopje op het uitgebreide mac-keyboard dient (dus met numeriek klavier) dat eruit ziet als een rechthoek met een kruis erdoor. Het staat net boven de 7 van het numeriek klavier.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Gerry! Leuke vraag! Deze knop is ervoor bedoeld om in de app Rekenmachine het vakje leeg te halen. Het is een soort ‘Clear- of ‘AC’-toets. Omdat je met het numeriek gedeelte vaak berekeningen uitvoert, leek Apple dit waarschijnlijk een nuttige toevoeging.