Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Welke MacBook kopen? – Vind een MacBook die bij je past

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
MacBook Pro 13-inch 2020 5


Lees verder na de advertentie

Welke MacBook moet ik kopen? De keuze was altijd al reuze. Met de komst van de nieuwe 13-inch MacBook Pro en MacBook Air dit voorjaar wordt het nog wat ingewikkelder om een antwoord op die vraag te krijgen. In dit artikel vergelijken we de MacBook-modellen die op dit moment bij Apple te koop zijn.

MacBook Air en MacBook Pro 2020

Welke MacBook past bij mij?

Ben je op zoek naar een nieuwe Apple laptop, dan heb je grofweg de keuze uit twee soorten. Wordt het een MacBook Air, Apple’s betaalbaarste laptop van dit moment en gemakkelijk overal mee naartoe te nemen? Of is die te ‘licht’ voor jou, en kies je voor een krachtige MacBook Pro die meer geschikt is voor de veeleisende gebruiker? En kies je in dit laatste een groot of een klein model?

Op dit moment kun je bij Apple kiezen uit de volgende modellen. Let op: dit zijn de instapmodellen met de vanaf-prijzen, je kunt de MacBooks tegen een meerprijs verder uitbreiden.

  • 13-inch MacBook Air (€ 1199)
  • 13-inch MacBook Pro met twee Thunderbolt 3-poorten (€ 1499)
  • 13-inch MacBook Pro met vier Thunderbolt 3-poorten (€ 2129)
  • 16-inch MacBook Pro (€ 2699)


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Hieronder bespreken we deze actuele MacBook-modellen en zetten we de specificaties voor je op een rij.

MacBook Air

MacBook Air 2020 spacegrijs

De MacBook Air is klein maar fijn – en dat geldt ook voor de prijs. Maar vergis je niet: de MacBook Air (2020) is niet voor niets de populairste MacBook. Voor het grootste deel van de mensen is dit instapmodel Apple laptop ruimschoots voldoende. Internetten, video’s bekijken, e-mailen en af en toe een foto bewerken: met dit soort dingen merk je nauwelijks verschil met de MacBook Pro. Pas als je hevig aan het fotoshoppen slaat, video’s bewerkt of de Mac gebruikt voor professionele, creatieve doeleinden is er duidelijk verschil: MacBook Air en Pro ontlopen elkaar bij de dagelijkse dingen echter niet veel.

Op de MacBook Air moet je de Touch Bar van de Pro missen. Dit is een smal aanraakscherm met toetsen die veranderen afhankelijk van de app die je op dat moment gebruikt. Eerlijk is eerlijk: wij missen de Touch Bar niet echt en vinden het niet nodig om er honderden euro’s extra’s voor neer te tellen. Overigens heb je wel net zoals op de Pro een losse toets voor Touch ID.

De MacBook Air is in het voorjaar van 2020 vernieuwd door Apple. De opslagcapaciteit is verdubbeld en start nu bij 256 GB SSD-opslag. De Air heeft in de basis een dual core-processor maar die kun je in een duurdere variant ophogen naar een quad core. Net zoals bij de Pro heb je een vernieuwd toetsenbord met schaarmechanisme.

16-inch MacBook Pro

MacBook Pro 16-inch

We gaan van het meest bescheiden model meteen door naar Apple’s vlaggenschip, de 16-inch MacBook Pro. Dit is de krachtigste MacBook die Apple op dit moment te bieden heeft. De grootste ook – en de duurste. Een krachtpatser voor de veeleisende of professionele gebruiker.

De MacBook Pro ziet er een tikkeltje futuristischer uit dan de andere MacBook Pro-modellen en dat heeft alles te maken met het scherm. Dat is 16-inch groot en om het apparaat toch nog hanteerbaar te houden, heeft Apple de randen eromheen wat smaller gemaakt. Zo’n groot scherm is natuurlijk ideaal als je aan geavanceerde beeldbewerking doet, als je talloze sporen open hebt staan in een muziek-app of als je de ruimte nodig hebt voor andere ingewikkelde projecten met veel details.

Ook in alle andere opzichten is deze MacBook Pro klaar voor het stevigere werk. Bij het instapmodel is de SSD-opslag verdubbeld naar 512 GB en dat kun je uitbreiden naar 8 TB. Het geheugen is uitbreidbaar tot 64 GB RAM. Standaard heeft deze MacBook Pro een 6-core-processor, maar je kunt ook kiezen voor een 8-core. De MacBook Pro is voorzien van een Touch Bar en en vernieuwd toetsenbord met schaarmechanisme.

13-inch MacBook Pro met twee of vier Thunderbolt 3-poorten

Ergens tussen de MacBook Air en de 16-inch MacBook Pro vind je de 13-inch MacBook Pro. Apple onderscheidt hierin twee modellen: die met twee en die met vier Thunderbolt 3-poorten. Maar de aansluitingen zijn niet het enige verschil. Alleen het model met vier Thunderbolt-aansluitingen heeft een echt recente processor – die van het goedkopere model met twee poorten stamt in nog uit 2017. Bovendien betekent de keuze voor vier Thunderbolt 3-poorten automatisch ook meer werkgeheugen en opslag. Een echte pro krijgt meer waar voor zijn geld door voor het duurdere model te gaan.

Voor de rest zijn er meer overeenkomsten dan verschillen tussen de twee modellen. De 13-inch MacBook Pro heeft een scherm dat even groot is als dat van de MacBook Air. Maar de Pro oog door zijn hoekige ontwerp iets robuuster. Qua gewicht schilt het maar een onsje – de 13-inch MacBook Pro is zodoende veel gemakkelijker te vervoeren dan zijn 16-inch broer.

Ook de 13-inch MacBook Pro is voorzien van een Touch Bar en en vernieuwd toetsenbord met schaarmechanisme. Alle 13-inch MacBook Pro’s hebben nu minimaal 256 GB opslag. Dat is dubbel zo veel als bij de vorige generatie.

Verschil MacBook Air en Pro: snel MacBooks vergelijken

Hou verhoudt de ene MacBook zich tot de andere? De specificaties maken in een oogopslag een hoop duidelijk. We hebben de belangrijkste specificaties verzameld in de tabel hieronder. Wij gebruiken steeds de specificaties van het basismodel. Het verschil MacBook Pro en Air wordt hiermee snel duidelijk.MacBook kopen tips

Kies je voor een MacBook Pro of Air? Verschillen hebben we hierboven beschreven, maar we vatten het nog eens puntsgewijs samen. De vraag ‘welke MacBook kopen’, wordt hiermee een stuk eenvoudiger om te beantwoorden.

[wpdatatable id=12]

MacBook Air kopen als:

We vatten het even samen. Je moet de MacBook Air kopen als je de goedkoopste Mac wil – dan is er gewoon niet heel veel keus. Verder ben je iemand die vooral alledaagse dingen doet met de Mac, zoals surfen, schrijven, administratie, lichte fotobewerking. Je zoekt een draagbare en lichte Mac. Van de Touch Bar zie je de toegevoegde waarde niet in. Verliefd op de kleur goud? Dan wordt het ook deze!

13-inch MacBook Pro met 2 aansluitingen kopen als:

Voor deze Mac ga je als je een iets krachtiger apparaat nodig hebt; je gebruikt veeleisende apps zoals beeldbewerkers en games. Ook wil je een model met een Touch Bar. Maar al met al moet je toch een beetje je portemonnee denken: voor <1500 heb je er een. Het wat kleinere scherm is voor jou geen bezwaar, of je gebruikt toch al een externe monitor.

13-inch MacBook Pro met 4 aansluitingen kopen als:

Deze kies je als je een krachtige Mac wilt – het model met vier aansluitingen heeft ook een veel betere processor en meer opslag dan die met twee aansluitingen en is wat meer toekomstproof. Door de extra aansluitingen is deze Mac ook ideaal als je veel accessoires tegelijk wilt gebruiken. Daarvoor tast je graag iets dieper in de buidel.

16-inch MacBook Pro kopen als:

Deze koop je als je hoe dan ook het beste van het beste wilt en er misschien zelfs op professionele basis mee werkt. Je wilt veel accessoires tegelijk kunnen aansluiten en gebruikt zeer geavanceerde en zware apps. Je hebt hiervoor een groot en overzichtelijk scherm nodig en gebruikt liever geen externe monitor. Geld speelt niet echt een rol, en dat deze Mac iets zwaarder en groter is maakt helemaal niks uit.

Wil je meer weten van de MacBooks voordat je beslist welke het wordt? Lees dan vooral ook de volgende artikelen en bekijk ook ons overzicht met alle Mac modellen die ooit verschenen zijn.

13-inch MacBook Air vs. MacBook Pro 2020: welke is voor jou de beste?

13-inch MacBook Pro 2020 vs. 2019: wat is er nieuw?

Dit zijn de verschillen tussen de 16-inch en 15-inch MacBook Pro

Verschil MacBook en MacBook Air

MacBook

Hij schittert in dit artikel door afwezigheid: de ‘gewone’ MacBook. De MacBook was Apple’s lichtste en compactste Mac maar is inmiddels niet meer te koop bij Apple zelf. De laatste MacBook verscheen in 2017 en werd in 2019 uit de handel gehaald. In feite is de huidige MacBook Air de opvolger van de MacBook.

De MacBook Air is inmiddels duidelijk wel wat verder geëvolueerd ten opzichte van de MacBook. Ze heb je op de nieuwste Air een sterker schaartoetsenbord met een Touch ID-knop, een groter scherm met True Tone en twee Thunderbolt 3-aansluitingen in plaats van de ene waarmee de MacBook het moest stellen.

Misschien kun je tweedehands of bij een webshop nog een MacBook op de kop tikken. Wij zouden er dan wel twee keer over nadenken, met name vanwege het foutgevoelige toetsenbord en de ene enkele aansluiting voor opladen en je accessoires.

Verschil MacBook en MacBook Pro

Op dit moment is er bij Apple geen ‘gewone’ MacBook meer te koop. Het is óf de MacBook Air voor de gemiddelde consument, óf de MacBook Pro voor als je wat meer verlangt.. Mocht je nog ergens een ‘oude’ MacBook vinden, dan zul je merken dat die veel minder krachtig is dan de MacBook Pro – Apple’s krachtige MacBook in het duurdere segment.

De MacBook is (of was, eigenlijk) een instapper voor de gemiddelde gebruiker. Doe je er de dagelijkse dingen mee, zoals tekstverwerking, mailen, lichte fotobewerkingen, een beetje surfen, dan zul je merken dat dat allemaal prima gaat. Maar met zware toepassingen heeft de MacBook echt wat meer moeite dan de MacBook Pro. En de vergelijking word al helemaal oneerlijk als je de MacBook uit 2017 vergelijkt met de MacBook Pro uit 2020.