Terug naar Intel iMac 27-inch: nu kopen of wachten op Apple Silicon?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Intel iMac 27-inch: nu kopen of wachten op Apple Silicon?

Door Sven Lamers20 augustus 2020 14:595 min. leestijd0

Afgelopen week heeft Apple de nieuwe iMac 27-inch gelanceerd. Onze eerste indruk van Apple’s nieuwste computer is erg positief. De 27-inch iMac van 2020 is een beest van een machine. Apple heeft eindelijk ervoor gekozen om de iMac standaard van een SSD te voorzien, de grafische kaart is weer helemaal bij de tijd (vooral de Radeon Pro 5500 XT is ongelofelijk snel) en daarnaast krijg je nog leuke snufjes zoals de FaceTime HD-camera voor opnames in 1080p, drie microfoons van studiokwaliteit en de optie voor een mat scherm met Apple’s nanotextuur.

iMac 2020

Ten slotte is ook de Intel-processor in de iMac weer helemaal up-to-date en uiteraard retesnel. De basisvariant heeft al een 3,1 Ghz Core i5 (10e generatie) met zes kernen, de duurste optie is een 3,6 GHz Core i9 met tien kernen! Hiermee zit je ongeveer op (mogelijk zelfs boven) het niveau van de instap-iMac Pro! Kortom, het klinkt als de perfecte computer als je nu een iMac moet hebben. En dat is het ook, ware het niet dat Apple onlangs heeft aangekondigd dat het op processors uit eigen makelij gaat overstappen, Apple Silicon genaamd. Hiervoor ontwikkelt Apple een speciale versie van macOS, want de chips zijn niet meer compatibel met programma’s voor Intel. Het moge duidelijk zijn: de toekomst is Apple Silicon. Maar hoe slim is het dus nog om een Mac met Intel-processor te kopen? Dat beantwoorden wij in dit koopadvies, en we beginnen met redenen voor een iMac 27-inch met Intel. Bekijk ook onze andere koopadviezen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1. Je hebt nú een Mac nodig (Intel)

Feit is dat deze laatste Intel iMac echt een goede upgrade is geworden. Een mooi afscheidscadeau voor liefhebbers van Intel-processors. En de timing van de lancering geeft ook aan dat Apple van plan is om Intel nog een tijdje te blijven ondersteunen. Daarom is ons eerste advies ook: heb je per se nu een Mac nodig, ga hem dan ook nú halen. Je krijgt een geweldig krachtige Mac die sowieso gewapend is voor alle veeleisende en ingewikkelde computertaken die je in de toekomst nog wilt doen.

Alternatief: Refurbished MacBook Pro

Nog een tip als je wel nú een Mac nodig hebt, maar eigenlijk toch liever wilt wachten op Apple Silicon. Koop voor nu een fijner geprijsde MacBook (Pro) of refurbished MacBook (Pro). Qua rekenkracht doen deze niet veel onder voor de nieuwe iMac, maar vooral de MacBook Air of een refurbished MacBook zijn beduidend goedkoper dan de nieuwe iMac. Het is geen probleem om hiermee te werken, tot de Macs met Apple Silicon worden gelanceerd. Wellicht kun je hiermee ook alle mogelijke compatibiliteitsproblemen ontwijken, die Silicon in de beginfase ongetwijfeld gaat hebben.

2. Je wilt Windows op je Mac draaien (Intel)

Maak je gebruik van Bootcamp om ook Windows op je Mac te draaien? Ook in dat geval is het slimmer om deze iMac te kopen. Want met Apple Silicon is het niet meer mogelijk om de standaardversie van Windows ‘native’ op je Mac te draaien. Dat vereist een Intel-processor. Nu zijn er ook wel versies van Windows die compatibel zijn met Apple Silicon, maar dit zijn ten eerste uitgeklede versies van Windows en ten tweede is het de vraag of Apple de installatie überhaupt gaat toelaten. Werk je vaak met Windows, dan is een Intel-Mac de veiligere keus. En dat geldt uiteraard ook als je liever een MacBook of MacBook Pro wilt.

3. Je wilt maximale stabiliteit (Intel)

De laatste reden om nog voor Intel te kiezen, is dat je de hoogste stabiliteit wilt hebben. Apple Silicon maakt gebruik van een compleet nieuwe processorarchitectuur en in het begin zullen er ongetwijfeld wat kleine bugs in de software zitten – hoe hard Apple ook zijn best doet om deze allemaal op te lossen.

Maar wanneer is het dan beter om te wachten op Apple Silicon? Dit zijn onze redenen om te wachten op een iMac of MacBook met Apple’s processors.

1. Je wilt de langste ondersteuning (Apple Silicon)

We zeiden het al aan het begin van het artikel, Apple Silicon is de toekomst. Macs met Intel-processor zullen op den duur verdwijnen. Daarom is het waarschijnlijker dat een Mac met Apple Silicon langer updates blijft krijgen dan een Mac met Intel. Onze inschatting op het moment is dat Apple zijn Intel-Mac minimaal nog zo’n vier jaar gaat ondersteunen. En dat is het meest pessimistische scenario. Waarschijnlijker is dat je kunt rekenen op ondersteuning tussen de zes of acht jaar. Maar wil je er helemaal zeker van zijn dat je de langste ondersteuning krijgt? Dan is het wachten op Apple Silicon de moeite waard.

2. Je wilt een nog snellere en energiezuinigere Mac (Apple Silicon)

Ga er maar vanuit dat Apple zijn best gaat doen om ervoor te zorgen dat de eerste iMac met Apple Silicon nóg betere prestaties heeft dan een Intel Mac. En hoogstwaarschijnlijk geldt dit ook voor de energiezuinigheid van de apparaten. Nu is dat natuurlijk met elke nieuwe hardware-update het geval, maar de kans is groot dat de stap van Intel naar Apple Silicon wel een grote wordt. Wil je de ultieme prestaties en kun je je nog wat geduld veroorloven? Wacht dan beter tot eind van het jaar, want Apple heeft de Apple Silicon-Macs al aangekondigd. Grote kans dat de MacBook Pro of iMac als eerste aan de beurt is.

3. Je wilt een iMac met nieuw design (Apple Silicon)

Het is niet per se een reden voor Apple Silicon, maar de volgende iMac met zo’n processor krijgt waarschijnlijk ook een compleet nieuw design. Weet je nu al dat je gaat balen als je nieuwe iMac over een half jaar al verouderd eruit gaat zien? Dan is ook dat nog een goede reden om te wachten.

 

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iMac
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar