Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Epic Games Store komt naar de iPhone – maar er is één nadeel

Auteur: Annemiek Lourensen
2 reacties
Epic Games Store commissie

De Epic Games Store wordt een van de eerste alternatieve appwinkels voor de iPhone, maar ontwikkelaars moeten bij elke aankoop wel een flinke commissie betalen.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Alternatieve appwinkels

Wil je op de iPhone een app installeren, dan leidt Apple je al sinds jaar en dag naar de App Store. Maar dit is veranderd sinds iOS 17.4. Met deze update heb je namelijk voor het eerst toegang tot alternatieve appwinkels op je iPhone, waardoor je ook apps kunt downloaden die niet in Apple’s eigen App Store staan. Net zoals je gewend bent van de Mac.

kooptip

Op het moment van schrijven zijn ontwikkelaars volop bezig om hun eigen appwinkels te ontwikkelen, waaronder Epic Games. Dit bedrijf zijn vooral bekend van de game Fortnite, die je op een Mac of PC downloadt via de Epic Games Store. En die appwinkel komt binnenkort dus ook naar de iPhone.

Epic Game Store: hoge commissie

De Epic Games Store voor de iPhone komt alleen naar landen binnen de Europese Unie. En vannacht heeft Epic wat nieuwe details onthuld, tijdens de Game Developers Conferentie (via 9to5Mac). Het bedrijf hoopt de appwinkels voor het einde van het jaar naar iPhones in de EU te brengen. Ook Android-toestellen krijgen toegang.

De Epic Game Store bevat straks niet alleen games van Epic zelf, maar ook van andere partijen. Om welke titels het gaat, wordt later bekend gemaakt. Ontwikkelaars van deze games mogen de eerste zes maanden 100% van de opbrengsten houden. Maar daarna vraagt Epic een commissie van maar liefst 12% van alle aankopen die in de Epic Games Store worden gedaan. En dat is behoorlijk opmerkelijk.

Opmerkelijk

Apple heeft de alternatieve appwinkels niet zomaar geïntroduceerd: dit moest vanwege de DMA (Digital Markets Act). Deze EU-wet hoopt de competitie tussen (tech)bedrijven eerlijker te maken door de macht van zogeheten ‘poortwachters’ te verkleinen. Apple’s App Store werd gezien als zo’n poortwachter, omdat je op je iPhone nergens anders appjes kon downloaden. Daarvan kon Apple dus volop profiteren.

Een van Apple’s voordelen van de App Store is de zogenaamde ‘Apple-tax’: koop je een app via Apple’s appwinkel, dan moet de ontwikkelaar tot maar liefst 30% van de inkomsten afstaan aan Apple. Daar was Epic Games het niet mee eens, en daarom voegde het bedrijf in 2020 een alternatief betaalsysteem toe aan hun apps in de App Store. Maar dat was weer in strijd met Apple’s eigen regels, en dus werden alle apps van Epic verbannen uit de App Store.

Kortom: dat Epic nu zélf besluit om een ‘Epic-tax’ in te voeren voor hun Games Store, lijkt op het eerste gezicht erg hypocriet. En de kans is groot dat ontwikkelaars van derden uiteindelijk meer voor hun apps gaan vragen zodra ze de commissie moeten betalen. Tegelijkertijd is 12% een stuk minder dan Apple’s commissie. En Epic hanteert hetzelfde percentage ook al jaren voor aankopen op de Mac en PC. Maar de Epic Games Store moet zijn iPhone-debuut nog maken, dus dit verhaal wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over de alternatieve appwinkels? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac