Terug naar Opinie: Boeken lezen op iPad of e-reader?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opinie: Boeken lezen op iPad of e-reader?

Door Laura Grootaarts15 juli 2020 13:165 min. leestijd6

De vakantie is begonnen en dat betekent voor veel mensen dat ze eindelijk tijd hebben om te lezen. De laatste jaren gebeurt dat steeds vaker digitaal. Zeker als je op reis gaat is dat ideaal: je sjouwt je geen breuk aan een koffer vol leesvoer maar neemt gewoon een flinke stapel e-books mee.

e-reader op het strand

Als iCreate-redacteur én boekenwurm krijg ik regelmatig de vraag: welke iPad moet ik hiervoor kopen? Mijn antwoord is dan tot ieders verbazing: ‘Doe het niet! Koop voor nog niet de helft van de prijs een e-reader!’ Begrijp me niet verkeerd: ik ben een groot fan van de iPad. Ik gebruik hem zo’n beetje overal voor en als ik zou moeten kiezen tussen een iPad en een MacBook, dan werd het een iPad (Pro). Maar boeken lezen op de iPad? Nee. Lezen doe ik veel liever op mijn e-reader – en dit is waarom.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Het scherm van een e-reader is fijner in de zon …

De iPads van de laatste jaren hebben een uitstekend scherm. De meeste van de huidige iPads (met uitzondering van de ‘gewone’ iPad 2019) zijn voorzien van een gelamineerd scherm met anti-reflectiecoating, waardoor het minder spiegelt. En dan zijn er ook nog diverse software-trucjes om het scherm beter afleesbaar te maken. Met True Tone zorg je ervoor dat de kleur van het scherm zich aanpast aan het licht in de omgeving. Door het verhogen van de helderheid kun je het scherm beter afleesbaar maken. E-reader-apps hebben een speciale leesmodus die je naar wens kunt aanpassen.

Boeken lezen ipad

Maar al die toeters en bellen blijken geen toegevoegde waarde te hebben als je buiten bent, en al helemaal niet als je in de zon zit. Met moeite kun je dan de tekst ontwaren. E-readers hebben een heel ander scherm dan een iPad: een e-ink-scherm. Dat weerkaatst nauwelijks en daarom is het uitstekend afleesbaar in de felle zon. Je merkt nauwelijks verschil met een ‘ouderwets’ papieren boek.

… En ook in je bed

Even lezen voordat je gaat slapen, hartstikke fijn. Maar het scherm van je iPad zendt constant licht uit. En het beeld wordt zonder dat je dat bewust registreert, vele malen ververst. Dit is heel vermoeiend lezen. Maar ondanks dat het zo vermoeiend is, slaap je er ook zeker niet beter op. Door al dat licht ben je na een kwartiertje lezen weer zo fris als een hoentje.

Een e-ink-scherm zendt geen licht uit (klein nadeel is dan dat je zoals bij het lezen van een echt boek ’s avonds een lampje aan moet doen). Het beeld wordt bij het omslaan van een pagina opgebouwd en blijft dan stilstaan. Dat leest veel rustiger.

Batterijverbruik iPad ligt veel hoger

De accu van een iPad is na een dag lezen zo goed als leeg en moet je dus heel vaak opladen. Een e-reader verbruikt veel minder stroom. Zelfs als je een veellezer bent, hoef je hem maar eens in de zoveel weken op te laden. Als gemiddelde gebruiker kun je er zelfs enkele maanden mee vooruit. Zeker op vakantie is dat een fijn voordeel.

Met een iPad kun je veel meer

Boeken lezen op iPad

De kop hierboven klinkt misschien juist als een voordeel van de iPad, maar dat is het wat mij betreft niet. Lezen op de iPad is onbegonnen werk als je net zoals ik het concentratievermogen van een goudvis hebt. Meestal gaat het zo: er komt een berichtje binnen op de iPad, even lezen. Hé, een push-notificatie van een nieuws-app, wat is er aan de hand?! Leeft de schrijver van dit boek eigenlijk nog? Even googelen. Ik wist niet dat dit boek verfilmd was, leuk, ik start meteen Netflix even op.

Afleiding ligt op de iPad constant op de loer, en aan lezen kom ik eerlijk gezegd nog amper toe. Dat ligt natuurlijk niet aan de iPad maar aan mij. Toch denk ik dat veel mensen moeite hebben om de verleidingen van het internet te weerstaan.

E-reader of iPad – kleine ergernissen

Ten slotte zijn er nog wat kleine ergernissen die mijn iPad-leesplezier bederven.

  • Een gemiddelde iPad is doorgaans een stuk groter dan een e-reader. Een kleine iPad mini heeft een 7,9-inch scherm, terwijl de populairste e-readers zo’n 6 tot 7 inch meten. Die zijn bovendien een heel stuk lichter. Een e-reader is zodoende veel beter hanteerbaar.
  • Op de echt zomerse dagen wordt een iPad ontzettend warm, tot op het onprettige af. Je iPad kan zelfs zo warm worden dat hij zichzelf uitschakelt.
  • Op de iPad ben ik altijd een eeuwig op zoek naar mijn boeken. Op een of andere manier raakt mijn collectie versnipperd over diverse apps. Had ik hem nou gekocht in de Apple Boeken-app? Staat-ie in de Bookchoice-app? Of was het toch de VakantieBieb?

Nog een kleine nuancering

Als het om leesboeken gaat, dan heeft een e-reader mijn absolute voorkeur. Anders wordt het als je documenten leest met veel plaatjes. Digitale kranten, stripboeken, tijdschriften, kookboeken, … In dat geval is een iPad fijner, al was het maar omdat die een kleurenscherm heeft. E-readers met een kleurenscherm zijn er (nog) niet.

Lees jij boeken op de iPad? Laat het hieronder weten bij de reacties.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Hans
Lezer
Hans

Aantekeningen maken? Vnl binnen? iPad
Lekker lezen (geen aantekeningen)? Ook buiten? eReader

Dago
Lezer
Dago

Heb het allemaal heel uitgebreid uitgeprobeerd, ereader, samsung tablet met verschillende apps en ipad met verschillende apps. Slechts 1 combi laat me niets te wensen over. Is (helaas) niet op de ipad of ereader, maar op de samsung tablet met de app ReadEra. Ik noem de donkere modus, die ik sta daard gebruik, mogelijkheid gemakkelijk vanuit bestandsbeheer boeken te openen in ReadEra, onthoudt altijd waar je bent gebleven, leest net zo makkelijk ook stripboeken en documenten , selecteer woord en zoek meteen op internet, etc. Is zelfs zonder reclame of gezeur gratis! Maar ik betaal graag voor de premium versie… Lees meer »

Connie
Lezer
Connie

Ben enorm blij met je uitgebreide vergelijk. De e-reader heb ik reeds en zal deze blijven gebruiken. De i-pad komt er misschien naast mijn i-mac, maar zeker niet om boeken te lezen. Rust is hierbij zo belangrijk! Hartelijk dank voor je commentaar!

Dennis
Lezer
Dennis

Leuk om te lezen, zelf ga ik voor de ipad omdat je er meer mee kan. En notificaties kan je ook uitzetten zodat je niet steeds wordt gestoord door meldingen. Ik heb dan 1 apparaat nodig in huis in plaats van meerdere wat wel zo handig is