Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

‘Eerste Apple Car is een volledig zelfrijdende auto’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
concept Apple Car zelfrijdend


Lees verder na de advertentie

Apple’s plannen voor de Apple Car lijken buitengewoon ambitieus te zijn. Gister kwam naar buiten dat de elektrische auto ‘bijzonder high-end‘ wordt. Nu gaat er een gerucht dat de Apple Car is ontworpen om zonder bestuurder te rijden. Volledig autonoom dus.

Zelfrijdende Apple Car

Volgens een bron van CNBC die bekend is met Apple’s auto-ambities, zal de Apple Car ‘niet ontworpen zijn om een bestuurder te hebben’. De bron geeft aan dat het goed mogelijk is dat de eerste Apple Car niet voor consumenten is gemaakt, maar in eerste instantie gericht is op robotaxi’s en het bezorgen van pakketten.

Het is voor het eerst dat we een gerucht als deze horen; tot nu toe werd gedacht dat Apple zich zou focussen op reguliere consumenten. Dat de Apple Car volledig zelfrijdend is, is minder verrassend. Tim Cook noemde zelfrijdende autotechnologie in 2017 al ‘ongelooflijk spannend’ en bevestigde dat Apple zich op autonome systemen richt.

Maar terwijl Cook lang volhield dat Apple zich alleen richt op autonome systemen – en niet op het bouwen van een volledige Apple Car – weten we inmiddels dat het niet bij software blijft. Die zelfgebouwde Apple Car komt er echt, en Hyundai wordt daarbij een belangrijke partner.

Hyundai


kooptip

Dit laatste bevestigt de bron van CNBC nu ook. Apple en Hyundai (en dochterbedrijf Kia Motors) zouden dicht zijn bij een grote deal. Deze houdt in dat Kia helpt bij de productie van de eerste Apple Car. Dit zal gebeuren in een Kia-fabriek in het Amerikaanse Georgia. West Point om precies te zijn.

Hyundai helpt overigens niet alleen bij de productie; gisteren werd bekend dat de Apple Car hoogstwaarschijnlijk gebaseerd is op een nieuw platform van Hyundai voor elektrische voertuigen: de E-GMP. De specs daarvan zijn indrukwekkend. En ook het design zal niet mis zijn, want Apple heeft sinds kort een Porsche-manager met expertise in chassis-ontwerp in de gelederen.

Productie in 2024

CNBC meldt verder dat Apple mikt op een productie van de Apple Car in 2024, wat behoorlijk ambitieus klinkt. Wel zeggen de bronnen dat de lanceringsdatum nog kan worden uitgesteld. Verder betwijfelen ze of Hyundai de enige belangrijke partner wordt. Apple kan er nog steeds voor kiezen om naast Hyundai samen te werken met een andere autofabrikant.

Hierbij zou Apple de handen alleen ineen willen slaan met een gevestigde autofabrikant die ‘bereid is om Apple de controle te geven over de software en hardware in de auto gaat’. Kortom: dat wordt geen Kia-model met Apple-software.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!