Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

WWDC 2018: alles wat Apple onthulde tijdens de keynote

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De Apple WWDC is gisteren van start gegaan met een keynote die compleet om software draaide. We kregen een sneakpreview van de nieuwste besturingssystemen: iOS 12, macOS Mojave, watchOS 5 en tvOS 12. In september kun je ze downloaden! Op welke nieuwe functies mag je je verheugen? Dit zijn de highlights van de ruim twee uur durende WWDC 2018-keynote.

iOS 12

Nadat iOS 11 veelvuldig werd getroffen door kinderziektes, draait het in iOS 12 vooral om snelheid en stabiliteit. Een herkansing dus. Voor Apple, maar ook voor je iPhone en iPad, want iOS 12 draait op alle toestellen die ook al iOS 11 ondersteunden. En zelfs de iPhone 5s uit 2013 (!) krijgt hierdoor een snelheidsboost.

iOS 12

Apple vervolgde de keynote met met verrassend veel nieuwe iOS-functies. De functie ‘Screen Time’ maakt pijnlijk duidelijk hoeveel tijd jij en je kinderen aan je iPhone besteden. Met Siri Shortcuts zet je door middel van slechts één commando een hele reeks apps aan het werk. Er komen nieuwe Animoji én Memoji, die sprekend op jou lijken. Notificaties worden overzichtelijker weergegeven en in FaceTime zijn groepsgesprekken mogelijk met tot 32 deelnemers, en ook hierin kun je de Memoji gebruike – één grote kermis. Augmented reality wordt dankzij ARKit 2 nóg realistischer en er zijn voortaan multiplayer-games mogelijk.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Lees meer over de aankondiging van iOS 12.

macOS Mojave

macOS Mojave

Voor de Mac verschijnt dit jaar macOS 10.14, ook wel macOS Mojave genoemd. Ten opzichte van macOS High Sierra vorig jaar is er flink wat veranderd. Wat meteen in het oog springt, is een donkere nachtmodus en een dynamisch bureaublad met een woestijnlandschap dat meekleurt gedurende de dag.

Screenshots maken doet denken aan de manier die je ook al van iOS kent. Je ziet direct een voorvertoning en kunt er markeringen in aanbrengen. Foto’s en screenshots van je iPhone verschijnen ook eenvoudig op je Mac. Je bureaublad komt overigens niet meer vol te staan met al die schermafbeeldingen, want Mojave helpt je om orde in de chaos te scheppen. Er komen ‘stacks’ op je bureaublad: logisch geordende stapeltjes met documenten en bestanden. Finder ondergaat eveneens een aantal fijne verbeteringen. Je kunt al direct allerlei bewerkingen toepassen op je documenten zonder ze ook daadwerkelijk te openen: in de voorvertoning breng je al wijzigingen aan. Verder zijn er iOS-apps die hun debuut maken op de Mac, een vernieuwde Mac App Store en diverse privacy-maatregelen.

Lees meer over de aankondiging van macOS Mojave.

watchOS 5

watchOS 5

Ook je Apple Watch is straks weer helemaal bij de tijd dankzij watchOS 5. Voor de sportievelingen heeft de work-out app nieuwe activiteiten: hiking en yoga. Heel fijn is dat de Watch voortaan zelf detecteert wanneer je work-out start en stopt. Hardlopers zien voortaan veel gedetailleerdere info over hun work-out. En ben je enigszins competitief ingesteld? Daag dan je vrienden uit!

Compleet nieuw is de Walkie-Talkie app waarmee je snel even een een-op-een gesprek kunt voeren met iemand die ook een Apple Watch heeft. Handig als je elkaar zoekt in een grote menigte. Verder zijn podcasts beschikbaar op de Apple Watch, is Siri weer wat proactiever geworden en kun je gemakkelijker reageren op meldingen van apps.

Lees meer over de aankondiging van watchOS 5.

tvOS 12

tvOS 12

Ook de Apple TV krijgt een update, maar deze is wat bescheidener vergeleken met al het voorgaande. Dolby Atmos-geluid wordt voortaan ondersteund zodat je nog meer het gevoel hebt dat je in de bioscoop zit. Je moet dan wel een geluidssysteem hebben dat hiermee overweg kan. Verder zijn er nieuwe screensavers met beeldmateriaal afkomstig uit het International Space Station (ISS).

WWDC Highlights in iCreate

iCreate zomeractie

Ben je benieuwd naar de achtergronden van de WWDC? In iCreate Magazine vind je alles wat je weten moet! Sluit nu heel voordelig een iCreate abonnement af: 4 nummers voor slechts 15 euro! Bestel je uiterlijk op 6 juni, dan is ons speciale WWDC-nummer het eerste blad dat je ontvangt. Bekijk onze zomeractie!