Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Programma’s

Procreate

Procreate is een app voor het digitaal tekenen en bewerken van afbeeldingen. Hoe werkt het? Is Procreate gratis? En welke apparaten zijn compatibel? Ontdek hier alles over deze teken-app.

Lees verder na de advertentie

Wat is Procreate?

Procreate is een van de bekendste illustratie-, teken- en bewerkingsapps ter wereld. Het programma is ontworpen door de Autstralische ontwikkelaar Savage Interactive, en lanceerde in 2011. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de tien bestverkopende iPad-apps in de App Store.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Voor Procreate hoef je geen tekentalent te zijn: de app heeft een intuïtieve interface die illustreren net zo handig maakt als op papier – soms zelfs handiger. Zo heb je alle denkbare kleuren, canvassen en tekenmaterialen tot je beschikking, allemaal in één app. En door in lagen te werken, heb je meer controle over je composities en details. Zelfs professionals werken daarom graag met deze app. Wist je bijvoorbeeld dat veel posters voor Netflix-serie Stranger Things ook met Procreate zijn gemaakt?

Procreate-app

Procreate is alleen verkrijgbaar als app in de App Store. Hij is exclusief voor de iPad: tablets van Samsung, Google en andere merken moeten hem missen. Ook de Apple Pencil (1e en 2e generatie) werkt met de app, waardoor jouw kunstwerken nog gedetailleerder en nauwkeuriger worden.

Wel is er een iPhone-versie: Procreate Pocket. Strict genomen is dit niet dezelfde app, want hij heeft minder functionaliteiten dan zijn iPad-tegenhanger. Zo zijn de canvassen hier kleiner, en heb je minder penselen, lagen en andere bewerkingsopties tot je beschikking. Het grootste verschil is echter dat je hierin geen Apple Pencil kunt gebruiken, want de iPhone ondersteunt deze stylus niet. Daardoor heb je een stuk minder controle over je illustraties. Ook Procreate Pocket vind je in Apple’s App Store.

Procreate iPad: voor welke modellen?

Procreate iPad

Voor de meest recente versie van Procreate heb je minstens iPadOS 15.4.1 nodig. Daardoor werkt de app alleen op de volgende iPad-modellen:

 • 12,9-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
 • 11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
 • 10,5-inch iPad Pro
 • 9,7-inch iPad Pro
 • iPad (5e generatie en nieuwer)
 • iPad mini (4e generatie en nieuwer)
 • iPad Air (2e generatie en nieuwer)

Procreate iPhone: Pocket-versie

Om Procreate Pocket te gebruiken, heb je minstens iOS 15.4.1 of nieuwer nodig. Daardoor werkt de app alleen op de volgende smartphones:

 • iPhone 14 (Plus) en iPhone 14 Pro (Max)
 • iPhone 13 (mini) en iPhone 13 Pro (Max)
 • iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max)
 • iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone XS (Max) en iPhone X(R)
 • iPhone 8 (Plus)
 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 6s (Plus)
 • iPhone SE (1e generatie en nieuwer)

Is Procreate gratis?

Procreate

Procreate gratis gebruiken kan helaas niet. Desondanks krijg je met eenmalige aankoop van € 14,99 al toegang tot de app, verder zijn er geen kosten aan verbonden. Je kunt dan alle standaard ingebouwde gereedschappen gebruiken. Voor de iPhone-app betaal je minder: Procreate Pocket kost € 6,99.

Procreate brushes

Alle Procreate ‘brushes’ (oftewel penselen) die standaard zijn ingebouwd kun je gratis gebruiken, maar online vind je er nog veel meer. Andere kunstenaars hebben namelijk hun eigen penselen, kwasten, stempels en ander tekengerei ontworpen en online beschikbaar gesteld. Die kan iedereen met een iPad downloaden en gebruiken.

Een groot deel van deze brushes is gratis, maar er zijn ook veel betaalde versies. Je vindt ze op websites als brushes.work en beebom. Bij eerstgenoemde kun je ook je eigen creaties uploaden, mits je weet hoe Procreate brushes maken werkt. Even googelen naar ‘Procreate free brushes’ kan ook, maar let wel op dat je een veilig bestand downloadt.

Procreate tutorials

Er valt heel wat te tekenen, schilderen en schetsen met deze app, maar je moet wel weten hoe het programma in elkaar zit. Daarom vind je online talloze Procreate tutorials waarmee je de app leert kennen. Wij hebben er een aantal op een rij gezet: