Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Pay komt dit jaar nog naar Duitsland

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Apple Pay limiet


Lees verder na de advertentie

Tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers en de daarop volgende conference call, heeft Apple een nieuw land aangekondigd dat Apple Pay krijgt. Nee, helaas is het nog steeds niet Nederland, en België moet ook nog geduld hebben. Maar onze oosterburen krijgen dit jaar nog Apple Pay, aldus Tim Cook. Hiermee zijn we in de Benelux omsingeld door landen die Apple’s mobiele betaaldienst kunnen gebruiken: Engeland, Frankrijk en binnenkort dus Duitsland. Meer details over de lancering maakte Cook echter niet bekend. Ook is het twijfelachtig dat de dienst meteen bij alle grote banken beschikbaar is.

Apple Pay naar Nederland

Apple Pay verovert de wereld

Apple’s betaaldienst is al sinds het najaar van 2014 beschikbaar – althans, in de VS. In de tussentijd zijn er echter een hoop Europese landen erbij gekomen, onder meer Zwitserland, Denemarken en Polen. Nu dus Duitsland en volgens geruchten ook Oostenrijk.

Waarom Apple Pay niet in Nederland?

De grote vraag blijft: wanneer is Nederland aan de beurt? Er zijn eigenlijk geen redenen te verzinnen die een start van Apple Pay in de weg zouden staan? Wat de hoeveelheid NFC-betaalterminals betreft, zijn wij bijvoorbeeld al verder dan Duitsland. Doen de Nederlandse banken dan lastig? Zou kunnen, maar volgens insider-informatie waren de Duitse banken ook stevige onderhandelaars. Recent heeft de grootste Duitse bank Sparkasse een eigen mobiel betaalplatform aangekondigd – misschien gaf Apple dat een betere positie in de onderhandelingen met de kleinere banken. Daarnaast ging ook Google Pay ging kort geleden in Duitsland van start.

De techniek achter Apple Pay


kooptip

Apple Pay maakt gebruik van een NFC-chip die sinds de iPhone 6 in elke iPhone te vinden is. In tegenstelling tot bij Android-telefoons stelt Apple deze chip niet open voor ontwikkelaars (en dus de banken), maar wil dat deze gebruikmaken van zijn eigen dienst. Hierbij krijgt Apple voor elke transactie een klein bedrag als soort servicekosten. In totaal werd er tussen april en juni 2018 één miljard dollar via Pay betaald. Ook al krijgt Apple maar een fractie van dat bedrag, is het toch nog mooi meegenomen.

Met een trucje kon je overigens in het verleden ook al Apple Pay in Nederland gebruiken.