Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

NFC aanzetten op je iPhone – zo werkt het

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

Alle moderne iPhones hebben een NFC-chip die een heleboel functies mogelijk maakt. Maar hoe kun je NFC aanzetten op je iPhone? Wij leggen het uit.

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de beste tips voor je apparaten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

NFC aanzetten op iPhone

Als je NFC wilt aanzetten op je iPhone, dan probeer je waarschijnlijk iets te betalen via Apple Pay of een automatisering in Opdrachten te bouwen. Het goede nieuws is: NFC inschakelen hoeft helemaal niet, want de chip is standaard actief. In tegenstelling tot bij bluetooth en wifi is er dus geen instelling om NFC te activeren – en ook niet om te deactiveren. Wel is het zo dat je eerst de functies moet oproepen die je wilt gebruiken met de NFC-chip, want anders negeert die alle input. Hoe je dat doet, leggen we je in dit artikel uit.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

NFC inschakelen voor Apple Pay

Wil je NFC gebruiken om via Apple Pay iets te gaan betalen in de winkel? Dan is het zaak om de Apple Pay-functie van je iPhone op te roepen. Is Apple Pay al geconfigureerd, dan gebeurt dit door twee keer op de zijknop van de iPhone te klikken. Vervolgens moet je nog even naar het scherm kijken, zodat Face ID je telefoon ontgrendelt. Heb je nog een iPhone met een thuisknop? Dan activeer je Apple Pay door twee keer achter elkaar op de thuisknop te drukken. Meestal heb je daarbij al je telefoon via Touch ID ontgrendeld, anders houd je nog even de vinger op de sensor.

Als je het Apple Pay-scherm ziet en je telefoon ontgrendeld is, dan houd je de iPhone bij het betaalterminal – de NFC-chip zit ongeveer op de plek van de camera aan de achterkant. Het betaalproces duurt slechts enkele seconden. Meer weten? Lees ons overzicht over betalen met Apple Pay op de iPhone.

NFC gebruiken voor Opdrachten

De Opdrachten-app van Apple is een handige manier om ingewikkelde taken te automatiseren. Je laat hiermee een heleboel acties achter elkaar uitvoeren in de vorm van een takenreeks. Zo voorzie je bijvoorbeeld een hoop foto’s van een watermerk.

NFC Automatisering in opdrachten

Vaak gaat het echter ook om simpele acties, zoals snel een timer starten voor je wasmachine. Als je wilt dat dat nóg sneller gaat, laat je je opdracht uitvoeren na het scannen van een NFC-tag.

Ook hiervoor moet je dus soort van NFC aanzetten op je iPhone. Je activeert dit in Opdrachten via ‘Automatisering>Nieuwe automatisering >NFC’. Selecteer de automatisering die je wilt laten uitvoeren en scan je NFC-tag. NFC-tags koop je overigens op internet, ze zijn er in bijna alle vormen en groottes, zoals de Amiibo’s van Nintendo. Om nog meer uit NFC-tags te halen, verwijzen je graag door naar ons artikel over NFC-tags met je iPhone.

iPhones met NFC voor Apple Pay en Opdrachten

Alle iPhones sinds de iPhone 6 en 6 Plus hebben een NFC-chip die voor Apple Pay gebruikt kan worden. Wil je graag een NFC-tag scannen, dan heb je minimaal een iPhone 7 nodig. Pas vanaf dat model is het mogelijk om naast betaalterminals ook NFC-tages van derden te scannen. En nogmaals, specifiek NFC aanzetten op je iPhone is niet nodig, de functies voor NFC configureren daarentegen wel.