Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Apple stopt productie M2-chip wegens tegenvallende verkopen’

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple M2-chip productie


Lees verder na de advertentie

Apple is begin 2023 gestopt met de productie van de M2-chip. Dat melden bronnen binnen Apple’s chipfabrikant. Het zou een reactie zijn op zeer teleurstellende MacBook-verkopen in het eerste kwartaal.

Tegenvallende verkopen

De verkoop van computers is het afgelopen jaar behoorlijk teruggelopen – en dat is niet heel vreemd. Niet alleen heeft iedereen last van de hoge inflatie, maar tijdens de coronacrisis is er veel (vakantie)geld uitgegeven aan nieuwe laptops en pc’s, waardoor er nu doorgaans geen noodzaak is om wéér nieuwe computers in huis te halen.

Toch leek Apple hier weinig last van te hebben, met Mac-verkopen die op hetzelfde niveau bleven of zelfs in de plus zaten. Dit terwijl de verkoopcijfers van Windows-pc’s flink tegenvielen. Maar in het eerste kwartaal van 2023 heeft ook Apple last gekregen van de situatie, aldus The Elec.

Productie M2-chip gestopt

De verkoop van nieuwe Macs valt zelfs dusdanig tegen – een daling van 30% ten opzichte van vorig jaar – dat Apple de productie van de M2-chip tijdelijk heeft stopgezet. Deze chip zit in de MacBook Air 2022, 13-inch MacBook Pro 2022, en Mac mini 2023 – een paar van de populairste Mac-modellen op dit moment.


kooptip

Apple M2-chip

In januari en februari heeft Apple volgens The Elec helemaal geen M2-chips geproduceerd. En hoewel de productie in maart weer is gestart, zijn de aantallen gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is een uitzonderlijke situatie, want Apple heeft nog nooit z’n eigen chipproductie helemaal stilgelegd – althans, niet bij een chip die nog gewoon actueel is.

Aanloop naar M3

Waar The Elec geen rekening mee houdt in zijn reportage, is de komst van de Apple M3-chip. De productie van de nieuwe Mac-processor zou namelijk al gestart zijn, en gezien deze aanvankelijk in de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro komt, valt een flink deel van de Macs met M2-chip sowieso weg. Wat dat betreft is de kans groot dat de tijdelijke productiestop niet alleen wegens de slechte verkopen is, maar ook vanwege toekomstige producten.

Apple M3-chip

Hoe dan ook verwacht Apple dat de markt voor computers op de korte termijn nog flinke klappen gaat krijgen, en dat de Mac hier ook last van heeft. Wat dat betreft moeten Apple’s andere producten dit jaar de kar trekken.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: The Elec