Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple-event van maandag wordt ‘langste ooit’: dit heeft Apple in petto

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
Apple-event 2023


Lees verder na de advertentie

Aanstaande maandag start WWDC, het eerste Apple-event van het jaar. De tech-gigant onthult dan nieuwe software, waaronder iOS 17 voor de iPhone. Dat is lang niet alles: naar verluidt heeft Apple meer dan twee uur nodig voor alle aankondigingen.

Eerste Apple-event van 2023

Dit meldt de zeer goed geïnformeerde Apple-insider Mark Gurman van Bloomberg. Op Twitter deelt hij zijn verwachtingen voor het Apple-event van maandag 5 juni. Daarin zegt hij dat Apple zich zal focussen op drie belangrijke aandachtsgebieden.

De eerste zijn ‘verschillende nieuwe Macs’. Daarnaast onthult Apple een compleet nieuw Apple-product: de mixed-reality headset. Dit is een apparaat voor zowel virtual reality (VR) als augmented reality (AR). Ook kondigt Apple de nieuwe besturingssystemen aan.

‘Met alle nieuwe hardware en software verwacht ik dat de keynote een van Apple’s langste ooit zal worden en gemakelijker meer dan twee uur zal duren’, schrijft Gurman. Het event begint aanstaande maandag om 19:00 uur Nederlandse tijd. Hoe je het live ziet, lees je in het artikel over Apple event live kijken.

Nieuwe Macs


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Gurman heeft het in zijn tweet over ‘verschillende nieuwe Macs’. Hierbij lijkt het in ieder geval te gaan om een grotere MacBook Air 2023, met een schermdiagonaal van 15 inch. De Mac wordt aangedreven door dezelfde chip als het huidige 13-inch model.

Welke Macs Apple nog meer presenteert, is gissen. Eerder zei Gurman dat de eerste Macs met M3-chip pas in het najaar worden uitgebracht, en de MacBook Pro en Mac mini zijn al bijgewerkt met een M2. Van de iMac wordt gezegd dat hij pas bij de M3-chip een update krijgt.

Een kandidaat is de Mac Pro, een van de oudste Macs in Apple’s line-up. Een aankondiging tijdens WWDC zou echter vreemd zijn, aangezien Apple de aandacht vooral wil vestigen op de mixed reality-headset en het programma al overvol is. Gelukkig weten we maandag al meer.

Mixed Reality-headset

Apple AR headset

De Mixed Reality-headset is een compleet nieuw Apple-product en wordt mogelijk de Apple Reality genoemd. Het is een VR-bril waarmee ook augmented reality (AR) mogelijk is. VR dompelt je onder in een volledig virtuele wereld, terwijl AR een laag toevoegt boven de werkelijkheid.

Volgens geruchten is de headset behoorlijk high-end. Hij beschikt naar verluidt over twee led-schermen met een verbluffende resolutie van meer dan 1000 pixels per inch – veel hoger dan bij andere VR-headsets. Ook uniek is dat hij oogtracking zou hebben en met de M2-chip is hij net zo krachtig als de nieuwste Macs.

Helaas lijk je diep in de buidel te moeten tasten voor dit apparaat: Apple vraagt er mogelijk rond de 3000 euro voor. Aanstaande maandag weten we het zeker.

Besturingssystemen

Het leukste van alles is misschien wel de aankondiging van de nieuwe besturingssystemen, waaronder iOS 17, macOS 14 en watchOS 10. Welke grote iPhone-functies dit jaar naar jouw toestel komen, lees je in ons dossier over iOS 17.

Heb je aanstaande maandag geen tijd om te kijken, maar wil je wel op de hoogte blijven van alle aankondigingen van Apple? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt na afloop een mail met alle hoogtepunten:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!