Terug naar Eerste Mac met M3-chip komt dit najaar (en zo snel wordt hij)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Eerste Mac met M3-chip komt dit najaar (en zo snel wordt hij)

Door Ward Edema15 mei 2023 09:172 min. leestijd0

De eerste Mac met M3-chip komt dit najaar al, en de nieuwe chip gaat voor een flinke sprong in prestaties zorgen.

Apple M3-chip

Van M1 naar M2

Het is nog maar een jaar geleden dat Apple de eerste Mac met M2-chip aankondigde: de MacBook Air 2022. Maar hoewel de chip als een revolutie werd gepresenteerd – zoals Apple wel vaker doet – viel dat best mee.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Dit heeft te maken met zogenaamde procedé van de chip. Hoe kleiner het procedé, hoe meer kracht je kwijt kunt op hetzelfde oppervlak, en hoe meer power je uit een chip kunt halen zonder dat het stroomverbruik toeneemt. De M1 was gebaseerd op een 5 nanometer procedé, en de M2 óók. Hierdoor waren de verbeteringen minimaal.

Mac met M3-chip

Met de M3-chip wordt de stap gemaakt naar een 3 nanometer procedé. Hierdoor is er een grote stap wat betreft rekenkracht en efficiëntie, en krijg je dus Macs die meer kunnen én langer met de accu doen. Naar verwachting gaan ze op beide vlakken er zo’n 20% op vooruit.

Blauwe iMac 2021

Hoewel eerst de verwachting was dat we in juni al de eerste Mac met M3-chip zouden zien – de chip wordt immers al geproduceerd – blijkt dat toch niet te kloppen. In plaats daarvan komt de eerste Mac met M3 in het najaar. Dat zegt Apple-analist Mark Gurman. Naar verwachting is dit een nieuwe uitvoering van de 24-inch iMac. In het voorjaar van 2024 verwachten we de eerste MacBooks met M3-chip.

M3 Pro al gelekt

Een extra snelle variant van de M3-chip, de M3 Pro, is overigens al gelekt in een ontwikkelaarslog. Deze krijgt 12 cpu-cores, minimaal 18 grafische cores, en tot 36 GB werkgeheugen. Ter vergelijking: de M2 Pro blijft steken op 10 cpu-cores, minimaal 16 grafische cores en tot 32 GB geheugen.

In september of oktober weten we meer over de M3-chip, en welke Macs hem als eerste krijgen. Wil je tot die tijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac

 

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar