Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Eerste Mac met M3-chip komt dit najaar (en zo snel wordt hij)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple M3-chip


Lees verder na de advertentie

De eerste Mac met M3-chip komt dit najaar al, en de nieuwe chip gaat voor een flinke sprong in prestaties zorgen.

Van M1 naar M2

Het is nog maar een jaar geleden dat Apple de eerste Mac met M2-chip aankondigde: de MacBook Air 2022. Maar hoewel de chip als een revolutie werd gepresenteerd – zoals Apple wel vaker doet – viel dat best mee.

Dit heeft te maken met zogenaamde procedé van de chip. Hoe kleiner het procedé, hoe meer kracht je kwijt kunt op hetzelfde oppervlak, en hoe meer power je uit een chip kunt halen zonder dat het stroomverbruik toeneemt. De M1 was gebaseerd op een 5 nanometer procedé, en de M2 óók. Hierdoor waren de verbeteringen minimaal.

Mac met M3-chip

Met de M3-chip wordt de stap gemaakt naar een 3 nanometer procedé. Hierdoor is er een grote stap wat betreft rekenkracht en efficiëntie, en krijg je dus Macs die meer kunnen én langer met de accu doen. Naar verwachting gaan ze op beide vlakken er zo’n 20% op vooruit.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Blauwe iMac 2021

Hoewel eerst de verwachting was dat we in juni al de eerste Mac met M3-chip zouden zien – de chip wordt immers al geproduceerd – blijkt dat toch niet te kloppen. In plaats daarvan komt de eerste Mac met M3 in het najaar. Dat zegt Apple-analist Mark Gurman. Naar verwachting is dit een nieuwe uitvoering van de 24-inch iMac. In het voorjaar van 2024 verwachten we de eerste MacBooks met M3-chip.

M3 Pro al gelekt

Een extra snelle variant van de M3-chip, de M3 Pro, is overigens al gelekt in een ontwikkelaarslog. Deze krijgt 12 cpu-cores, minimaal 18 grafische cores, en tot 36 GB werkgeheugen. Ter vergelijking: de M2 Pro blijft steken op 10 cpu-cores, minimaal 16 grafische cores en tot 32 GB geheugen.

In september of oktober weten we meer over de M3-chip, en welke Macs hem als eerste krijgen. Wil je tot die tijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac