Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple houdt zich niet aan EU-wet en riskeert miljardenboete

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone-functie buiten EU

Apple heeft volgens de Europese Commissie een nieuwe EU-wet, de DMA, overtreden. En dat kan wel eens tot een boete leiden van vele miljarden euro’s.

Lees verder na de advertentie

Apple breekt EU-wet

Het is een hot topic in de Europese Unie: de Digital Markets Act (DMA). Deze wet moet meer concurrentie mogelijk maken op grote digitale platforms. Veel techgiganten – waaronder Apple – moeten zich sinds eerder dit jaar eraan houden, en de veranderingen zijn al merkbaar. Zo is het sinds iOS 17.4 bijvoorbeeld voor het eerst mogelijk om appwinkels van derden te installeren op je iPhone.

Het laatste nieuws rondom Apple volg je via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De veranderingen tot nu toe blijken echter niet genoeg. Volgens de Europese Commissie is Apple er namelijk niet in geslaagd de letter van de wet te volgen, waardoor het bedrijf nu een procedure aan zijn broek heeft hangen. In het ergste geval kan dit resulteren in een boete ter waarde van een tiende van Apple’s omzet: een schamele 35 miljard euro.

Wat is er aan de hand?

Wat heeft Apple precies verkeerd gedaan? Volgens de Europese Commissie zijn er meerdere elementen van de App Store die mogelijk niet aan de DMA voldoen, waar nu verder onderzoek naar wordt gedaan. Daaronder vallen sowieso:

  • De ‘Core Technology Fee’, waardoor ontwikkelaars die apps buiten de App Store aanbieden € 0,50 per download moeten afstaan aan Apple (boven de miljoen downloads).
  • Het (complexe) stappenplan voor gebruikers om alternatieve appwinkels te installeren.
  • De strenge eisen voordat een ontwikkelaar een app buiten de App Store mag aanbieden.

Het gaat wel nog even duren voordat de Europese Commissie zijn onderzoek heeft afgerond. Dan wordt definitief besloten of Apple de regels overtreedt, en wat de exacte boete wordt als dit het geval is. Pas in maart 2025 verwachten we hier duidelijkheid over.

Aankomende wijzigingen

Apple heeft overigens al een wijziging aangekondigd waar de EU blij van wordt, die in het najaar uit wordt gerold. Het wordt namelijk ook op de iPad mogelijk om appwinkels van derden te installeren vanaf iPadOS 18, waardoor de iPhone en iPad op dit vlak straks gelijk zijn. En daar heb je als gebruiker ook wat aan, bijvoorbeeld doordat je straks Game Boy-games op je iPad kan draaien.