Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Bijna alle oude Nintendo-games vanaf nu te spelen op je iPhone

Auteur: Ward Edema
1 reacties
Delta

Delta, een iPhone-app waarmee je bijna alle oude Nintendo-games kunt spelen van de GameBoy tot de DS, is vanaf nu beschikbaar. Hier vind je de app, en zo werkt hij.

Lees verder na de advertentie

Delta: GameBoy-emulator en meer

Het zijn bijzondere tijden voor de iPhone. Dankzij een nieuwe wet in de EU, de Digital Markets Act, zijn er nu allerlei apps toegestaan op de iPhone die Apple jarenlang weerde. Zo ook emulators: apps waarmee je games van een oude spelcomputer kunt spelen. En de eerste daarvan is vanaf nu beschikbaar op de iPhone.

Meer van dit soort iPhone-nieuwtjes in je mailbox ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Het gaat om Delta, een app van ontwikkelaar Riley Testut. Met Delta speel je spellen van de Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Nintendo 64, GameBoy, GameBoy Color, GameBoy Advance en Nintendo DS. Je kunt gebruikmaken van knoppen op het scherm, of je controller aansluiten. Controllers van de PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series en Nintendo Switch worden allemaal ondersteund.

Zo installeer je Delta

Delta iPhone

Delta is níét beschikbaar in de App Store. In plaats daarvan moet je de app installeren via een alternatieve appwinkel: de AltStore. Dat klinkt ingewikkeld, maar in werkelijkheid hoef je maar een paar stappen te doorlopen om deze appwinkel op je iPhone te installeren. Bovendien is de AltStore volledig door Apple goedgekeurd.

Met de knop hierboven kom je terecht bij een stappenplan voor het installeren van de AltStore. Daarna kun je Delta gewoon aantikken in de AltStore en de app downloaden. Maar dan komt nog de hamvraag …

Waar haal ik games vandaan?

Delta heeft geen ingebouwde games. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan naar de zogenaamde ROMs van je favoriete oude spelletjes – dit zijn een soort virtuele game-cartridges. Daarbij is Google je vriend, evenals de omvangrijke Internet Archive.

ROMs die je hebt opgeslagen in de Bestanden-app op je iPhone kun je gemakkelijk openen in Delta. Dit doe je in het hoofdscherm van Delta, via het plusje rechtsboven. Daarna tik je de game aan, en kun je gaan! Nintendo DS-games vergen nog wat extra bestanden om te draaien – maar ook daarbij is Google je vriend.