Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Een belastingtarief van nog geen 2%: zo ontwijkt Apple belasting

Auteur: iCreate
0 reacties
Apple geld cash money


Lees verder na de advertentie

De monsterlijke kwartaalcijfers van Apple zijn indrukwekkend, dat staat vast. Wat echter ook keer op keer opvalt aan de winst van Apple, is het lage percentage aan belastingen dat hierover wordt betaald. Eerder legden we al uit hoe Apple een groot deel van zijn $ 142 miljard aan reserves heeft weggestopt bij buitenlandse banken, waar zowel de Amerikaanse belastingdienst als Apple zelf niet zomaar bij kan. Maar hoe krijgt Apple het voor elkaar om minder dan 2% aan belasting te betalen?

Double Irish

De belastingstrategie die Apple hanteert staat bekend als ‘double Irish’ en wordt toegepast door talloze multinationals, waaronder ook Google, Microsoft, Facebook en Yahoo. De strategie bestaat uit allerlei ingewikkelde belastingroutes, maar in essentie komt het erop neer dat de intellectuele eigendommen (patenten) van een bedrijf ondergebracht worden buiten de VS, om precies te zijn in Ierland. Door een maas in de Ierse belastingwet is het namelijk mogelijk dat dergelijke ondernemingen beheerd worden door een bedrijf dat buiten Ierland gevestigd is, in dit geval in een belastingparadijs. Daardoor kan de winst worden doorgesluisd en hoeft er extreem weinig belasting te worden betaald. In 2012 was dat voor Apple slechts 1,9% over bijna 37 miljard dollar.

Nederlandse brievenbusfirma

De Ierse dochteronderneming van Apple verleent een licentie voor de patenten aan een tweede Ierse onderneming. Het geld dat in de VS wordt verdiend aan producten, gaat dus in de vorm van royalty’s via twee Ierse bedrijven naar de Kaaimaneilanden of Bermuda, ver buiten het bereik van de Amerikaanse fiscus. Voor verkoop buiten de VS zit er een Nederlands tintje aan deze constructie: een Nederlandse brievenbusfirma die als doorgeefluik dient. Hiermee kunnen bedrijven als Apple en Google profiteren van gunstige belastingregels binnen de EU.

Infographic Double Irish Dutch Sandwich belasting

Infographic via The New York Times

Einde regeling


kooptip

Er zijn echter veranderingen op komst. De Ierse regering heeft aangekondigd deze gunstige fiscale constructie uit te gaan faseren. Internationaal was er veel kritiek op de regeling en dus zullen Apple en andere multinationals binnen nu en vier jaar met iets anders op de proppen moeten komen. De ‘double Irish’ is overigens niet het enige waar Apple en Ierland zich zorgen over moeten maken. Uit een verkennend onderzoek van de Europese Commissie bleek vorig jaar dat Apple illegale staatssteun zou ontvangen van Ierland. Het bedrijf zou werkgelegenheid hebben gecreëerd in ruil voor lagere belastingtarieven. Een officieel onderzoek is sindsdien aan de gang.