Terug naar ‘Apple zet eigen chips vanaf volgend jaar in Mac’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Apple zet eigen chips vanaf volgend jaar in Mac’

Door Koen van Ekeren25 februari 2020 10:182 min. leestijd2

In Macs zitten nu nog chips van Intel, maar vanaf volgend jaar zou deze worden vervangen door een door Apple ontwikkelde processor. Dit voorspelt Apple-analist Ming-Chi Kuo. De eerste Macs met Apple’s eigen chips moeten verschijnen in de eerste helft van 2021.

Mac eigen chip

Apple ARM-chip 2021

Dat Apple plannen heeft om de vertrouwde Intel-chips te verruilen voor een in eigen huis gemaakte processor, heeft het bedrijf zelf nog niet bevestigd. Maar de geruchten gaan al jaren. En alles (van informatie van betrouwbare Apple-insiders tot vacatures die online verschenen) wijst erop dat Apple werkt aan een Mac met een eigen ARM-chip.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Eerder rekenden Apple-insiders Mark Gurman van Bloomberg en Ming-Chi Kuo op een Mac met een door Apple ontwikkelde chip in 2020, maar laatstgenoemde voorspelt nu dat dit in de komende 12 tot 18 maanden zal gebeuren. Het is nog niet bekend welke Mac de huisgemaakte processor als eerste krijgt.

Apple werkt in ieder geval aan iets unieks. Het zou namelijk de enige grote PC-fabrikant zijn met een eigen ontwikkelde chipset. Dell, Lenovo, HP en Asus gebruiken allen Intel-chips. De iPhone, iPad, Apple TV en Apple Watch zijn al voorzien van een eigen ontworpen processor.

Voordelen eigen chip

Het overstappen naar een op maat ontworpen ARM-chip heeft voordelen. Allereerst zorgt het dat de iOS- iPadOS- en macOS-apparaten beter met elkaar kunnen samenwerken. Zo wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om iPhone- en iPad-apps over te zetten naar de Mac.

Daarnaast maakt het Apple flexibeler met nieuwe hardware. Zo kan het bedrijf zelf bepalen wanneer het nieuwe chips introduceert. Nu komt het nog wel eens voor dat er problemen zijn met de productie van een chipset, waardoor de lancering van een Mac moet worden uitgesteld.

En misschien wordt de Mac er krachtiger op, want Apple heeft zich al bewezen als het om eigen chips gaat. De processors in de iPhones zijn snelheidsmonster en al jaren het beste wat de smartphonemarkt te bieden heeft. De A13-chip van de iPhone 11 (Pro) zou al krachtiger zijn dan de MacBook Pro uit 2016.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

Bron: MacRumors

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Beste

Ik denk dat er een fout in het bovenstaande artikel staat. Jullie schreven dat de A12-chip van de iPhone 11 (Pro) al krachtiger zou zijn dan de MacBook Pro uit 2016, maar als ik me niet vergis heeft de iPhone 11 (Pro) een A13-chip.

Met vriendelijke groeten

Jitse Vanhoutte