Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

WhatsApp wordt overbodig in 2024: dit is waarom

Auteur: Ward Edema
26 reacties
WhatsApp verwijderen

In 2024 kun je WhatsApp verwijderen van je iPhone. Door een nieuwe functie in iOS 18 wordt de app namelijk totaal overbodig.

Lees verder na de advertentie

WhatsApp vs. iMessage

Toen WhatsApp in 2009 naar de iPhone kwam, wisten we niet hoe snel we de app moesten downloaden. Want gratis berichten sturen in plaats van hoge sms-kosten betalen? Ja graag! Maar hoewel de dienst in Europa nog steeds ontzettend populair is, is dat in de Verenigde Staten wel anders.

In de VS was onbeperkt sms’en namelijk al ingeburgerd, en was er dus geen behoefte aan een andere app dan het ingebouwde Berichten. En toen Apple in 2011 iMessage introduceerde – dat zijn de blauwe chatbubbels die je krijgt als je met een andere iPhone-gebruiker chat – was er al helemaal geen reden meer om een andere chatapp te installeren.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Berichten tussen iPhone en Android

Toch is er de nodige kritiek hierop. Want doordat iMessage zo populair is, staan Android-gebruikers een beetje buitenspel. Stuur je berichten tussen iPhone en Android, dan krijg je in de Berichten-app nog gewone (groene) sms’jes. Je mist dan allerlei handige dingen, zoals foto’s versturen in hoge kwaliteit, reacties, iMessage-stickers en nog veel meer.

Apps in Berichten

Google, de maker van Android, wil daarom al jaren dat Apple de nieuwe berichtenstandaard overneemt: RCS. Hiermee krijg je dezelfde voordelen als iMessage, maar dan ook als je berichten stuurt tussen Android en iPhone. Apple wilde daar lang niet aan geloven, omdat het mensen een reden minder geeft om een iPhone te kopen. Maar, verrassing: Apple buigt nu tóch.

WhatsApp wordt overbodig

Apple heeft aangekondigd dat de iPhone in 2024 RCS gaat ondersteunen. Je hebt dan dus geen app als WhatsApp meer nodig om berichten te sturen naar vrienden en familie zonder iPhone. In plaats daarvan doe je dat gewoon met de ingebouwde Berichten-app.

ftr_ventura_142

Het voordeel van Berichten is dat de app beschikbaar is op al je apparaten: iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. Dat terwijl WhatsApp alleen op de iPhone en Mac als app te downloaden is. Ook kun je Berichten aansturen met Siri, waardoor je gemakkelijk handsfree berichten stuurt – ook in je auto met CarPlay.

RCS op iPhone: wanneer?

De exacte datum waarop de iPhone RCS gaat ondersteunen, is nog onbekend. De kans is groot dat dit tegelijk gebeurt met de update naar iOS 18, of een tussentijdse update van iOS 17. Hoe dan ook kun je volgend jaar WhatsApp verwijderen – mits je vrienden dat ook doen, dan.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!