Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 15 Pro (Max): de iPhone zal nooit meer hetzelfde zijn

Auteur: Ward Edema
8 reacties
iPhone 15 Pro met actieknop


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max aangekondigd, en ze zijn op zowat alle vlakken vernieuwd. Dit moet je weten.

iPhone 15 Pro (Max) officieel aangekondigd

Flinterdunne schermranden, een behuizing van titanium, usb-c en een gloednieuwe knop: waar je ook kijkt vind je grote vernieuwingen bij de iPhone 15 Pro (Max), die net tijdens een speciaal Apple-event is aangekondigd.

Het is zelfs voor het eerst sinds 2020 dat het hele design van de iPhone op de schop is gegaan. Wij hebben alle veranderingen hieronder voor je op een rij gezet.

1. iPhone 15 Pro ontwerp

Zeg maar dag tegen stalen randen: de iPhone 15 Pro (Max) is voor het eerst van titanium gemaakt. Hierdoor is hij net zo stevig als je gewend bent, maar wel een stuk lichter. Daarnaast heeft het ‘grade 5 titanium’ een wat mattere en geborstelde look. Bovendien zijn de randen van de iPhone minder scherp geworden met een subtiele kromming, wat ‘m weer net wat fijner maakt om vast te houden.


kooptip

Wat nog veel meer in het oog springt, zijn de schermranden. Deze zijn nu dunner dan op welke smartphone dan ook, en dat ziet er erg futuristisch uit. De schermgroottes zijn overigens hetzelfde als voorheen – 6,1- en 6,7-inch – dus de iPhone is door de dunnere randen iets kleiner geworden. Ook niet onbelangrijk: kleuren! De iPhone 15 Pro is er in vier (subtiele) kleuren: zwart titanium, wit titanium, blauw titanium en natuurlijk titanium. Goud en paars zijn dit jaar dus gesneuveld.

2. Van Lightning naar USB-C

Het is inmiddels al 11 jaar geleden dat Apple de Lightning-poort introduceerde. Dat is de oplaadpoort die tot vandaag nog steeds op de iPhone zat. Maar daar komt nu eindelijk verandering in: de iPhone heeft namelijk voor het eerst usb-c.

Door de nieuwe aansluiting laad je je iPhone gewoon op met dezelfde kabel als je MacBook, iPad, Nintendo Switch, e-reader, koptelefoon – noem het maar op. Bovendien is de usb-c-poort supersnel, met ondersteuning voor USB 3. Hierdoor sluit je allerlei accessoires aan, van ssd’s tot monitors, en van hubs tot speakers.

Er zit uiteraard een usb-c-snoertje bij de iPhone om je oude Lightning-kabel te vervangen. Die kun je gewoon in je huidige oplaadblokje steken. Het kabeltje is nu overigens van stof. Wel zo hip, en minder breekbaar dan het oude rubberen kabeltje. Ook handig: je kunt AirPods (Pro) nu opladen door hem met een usb-c-kabeltje te verbinden met je iPhone.

3. Nieuwe periscoopcamera

De iPhone 15 Pro Max – dus het grotere 6,7-inch model – heeft voor het eerst een 12-megapixel periscoopcamera. Hierbij wordt met een spiegeltje het licht naar de sensor gereflecteerd – Apple noemt dit een ’tetraprisma’. Met deze camera zoom je 5x in, wat veel meer is dan bij de 3x-telelens die je op de kleinere Pro vindt. De nieuwe camera is perfect voor als je onderwerp nét even wat verder weg is. Je legt het dan met veel detail vast, ondanks de afstand. Het enige nadeel is dus dat je deze camera alléén op het grotere model krijgt.

Verder zijn de camera’s nagenoeg gelijk aan de iPhone 14 Pro, met een 48-megapixel hoofdcamera en een 12-megapixel ultragroothoekcamera. Wel nieuw is dat je met de hoofdcamera nu 48- en 24-megapixel foto’s in jpeg kunt maken, en dat de portretmodus nu automatisch wordt geactiveerd als er gezichten worden gedetecteerd. Ook is 4K 60fps video nu mogelijk als je ProRes gebruikt, en kun je ruimtelijke 3d-video’s maken voor de Apple Vision Pro.

4. Actieknop

Heb je ooit wel eens naar het schakelaartje aan de zijkant van je iPhone gekeken, en gedacht: ‘dat kan beter’? Wij ook niet, maar Apple kennelijk wel. Op de plek van de oude schakelaar zit nu namelijk een nieuwe Actieknop.

Deze vervult dezelfde rol die je gewend bent – het wisselen tussen de normale en stille modus, door hem ingedrukt te houden – maar kan ook nog meer dan dat. Met de Actieknop bedien je namelijk ook de ontspanner in de Camera-app, haal je bepaalde functies en opdrachten tevoorschijn, en nog veel meer. De functie van de knop is aan te passen naar je wensen.

5. Snellere A17 Pro-chip

Nieuwe iPhone, nieuwe chip. Doorgaans is het niet echt noemenswaardig dat een iPhone een nieuwe krachtbron heeft, omdat dit ieder jaar het geval is. Toch is de nieuwe Apple A17 Pro-chip interessanter dan je denkt. De chip is namelijk voor het eerst gemaakt met een 3 nanometer-procedé. Hierdoor zijn alle onderdelen op de chip kleiner en energiezuiniger.

Het resultaat is een veel snellere chip die aanzienlijk minder stroom verbruikt dan de A16, en dat ga je merken met een langere accuduur. Ook cool: de A17 Pro ondersteunt ray tracing voor nog mooiere games – zelfs games als Resident Evil: Village en Assassin’s Creed: Mirage, die normaal draaien op een PlayStation 5!

Ook nieuw is de Apple U2-chip, die je helpt om je andere Apple-apparaten te vinden, evenals vrienden in Zoek mijn. Je krijgt een pijl in beeld te zien, die je naar je apparaat of vriend helpt navigeren. Handig!

6. De langste accuduur ooit

Doordat de nieuwe A17-chip minder energie verbruikt, doe je nu langer met een acculading. Maar wat daar nog veel meer aan bijdraagt, is de nieuwe grotere accu. De iPhone 15 Pro heeft namelijk een 14% grotere accu, en zijn grotere broer een 11% grotere accu. In combinatie met de nieuwe chip en het efficiënte scherm zorgt dit voor de langste accuduur óóit voor een iPhone.

7. Geen leren hoesjes

Apple zegt vaarwel tegen lederwaren, en dat zie je ook in de hoesjes voor de iPhone 15 Pro. De leren variant is vervangen door een nieuwe ‘FineWoven case’, gemaakt van een fijn gevlochten soort stof. Dat ziet er nog steeds luxe uit, maar dan zonder dat een koe er aan moet geloven.

iPhone 15 Pro (Max) prijs en release

De iPhone 15 Pro (Max) is verrassend genoeg iets goedkoper dan zijn voorganger. Dit zijn de nieuwe prijzen:

  • 6,1-inch iPhone 15 Pro (128 GB) prijs: vanaf € 1229
  • 6,7-inch iPhone 15 Pro Max (256 GB) prijs: vanaf € 1479

Ten opzichte van vorig jaar:

  • 6,1-inch iPhone 14 Pro (128 GB) prijs: vanaf € 1329
  • 6,7-inch iPhone 14 Pro Max (128 GB) prijs: vanaf € 1479

De iPhone 15 Pro (Max) pre-order start op vrijdag 15 september om 14:00, en zal beschikbaar zijn met minimaal 128 GB op het kleinere model, en minimaal 256 GB op de Pro Max. Ook zijn er opties met 512 GB of 1 TB opslag. Een week later, op vrijdag 22 september, ligt de iPhone ook daadwerkelijk in de winkels. De nieuwe iPhone zal te koop zijn bij Apple, en bij resellers als Bol.com en Coolblue.

Conclusie: de iPhone zal nooit meer hetzelfde zijn

De spectaculair dunne schermranden, het titanium design, de nieuwe periscoopcamera en de handige actieknop: overal op de iPhone 15 Pro (Max) vind je welkome vernieuwingen. Om nog niet te beginnen over de usb-c-poort waar we al járen op wachtten, waardoor je gewoon het oplaadkabeltje kunt gebruiken van je Android-vrienden. Voor veel mensen zal de iPhone 15 Pro dus het upgraden waard zijn, al helemaal als je nu nog op een iPhone 13 of ouder zit. Je beurs moet het alleen wel toelaten.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!