Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

10 Apple-producten die we willen zien in 2021

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Car concept


Lees verder na de advertentie

Wat voor moois heeft Apple dit jaar voor ons in petto? Dit zijn onze verwachtingen – en stiekem ook een beetje onze wensen – voor 2021.

Dit artikel stond in iets andere vorm in iCreate.

Apple TV

Apple TV


kooptip

De introductie van de huidige Apple TV dateert alweer van 2017. Destijds was het de gemakkelijkste manier om allerlei content naar het scherm van je tv te streamen. Inmiddels kan het allemaal net zo gemakkelijk via een smart-tv, gameconsole of ander streamingapparaat.

Tijd dus voor iets nieuws, iets anders! Er schijnen al prototypes van een nieuwe Apple TV in de omloop te zijn. Apple zou zich met deze Apple TV veel meer richten op gamers. Een snellere chip en meer geheugen moeten ervoor zorgen dat de Apple TV zich kan meten met serieuze gameconsoles. Ook nieuw: een afstandsbediening met ingebouwde Zoek mijn-functionaliteit. Die raak je dus nooit meer kwijt.

AirTag

AirTags apple product 2020

Ken je de mop van de AirTag die in 2019 zou verschijnen? Die verscheen niet. En de mop van de AirTag die in 2020 …? Juist ja. Enfin: in 2021 moet het toch echt gaan gebeuren. De AirTag is Apple’s variant van een bluetooth-tracker, vergelijkbaar met de Tile. Je bevestigt hem aan je kostbaarheden – je tas, je jas, je chihuahua – en die kun je vervolgens heel eenvoudig lokaliseren in de app Zoek mijn. Zo raak je ze nooit meer kwijt! Aanwijzingen voor de AirTag zaten al in de vroegste versies van iOS 13. Onze enige zorg is dat Apple de AirTag en de bijbehorende sleutelhanger zó duur maakt, dat je hem eigenlijk ook weer zou willen beschermen met een AirTag.

iPhone 13

iPhone 13 always-on scherm

Volgend jaar moet de nieuwe iPhone gewoon weer in september verschijnen. Het meest controversiële aan de iPhone 13? Je kunt hem waarschijnlijk alleen nog maar draadloos opladen. Je hoort het goed, de Lightning-aansluiting heeft zijn langste tijd gehad. Ook controversieel: de naam. Het zou heel goed kunnen dat Apple het ongeluksgetal 13 wil vermijden. De iPhone 9 is immers ook nooit verschenen (9 is een ongeluksgetal in delen van Azië).

iPhone 13-functies om naar uit te kijken? De notch wordt kleiner; hij blijft even breed maar is wat minder dik. Touch ID maakt een comeback, maar in een andere vorm. Misschien wordt de vingerafdrukscanner net zoals bij de iPad Air in de sluimerknop verwerkt, of anders in het scherm. Face ID blijft daarnaast overigens gewoon bestaan. Verder zou het scherm een beeldverversing van 120 Hertz krijgen, net zoals de iPad Pro. Dat zorgt er onder meer voor dat je soepeler kunt scrollen en dat games en video’s vloeiender ogen.

iOS 15 en andere nieuwe software

iOS 14 is uit, dus het is alweer tijd om je te gaan verheugen op wat er komen gaat in 2021: iOS 15! Apple zal het nieuwe besturingssysteem onthullen tijdens de WWDC in juni. Dan maken we overigens ook kennis met alle andere nieuwe besturingssystemen: iPadOS voor de iPad, macOS voor de Mac, watchOS voor de Apple Watch, tvOS voor de Apple TV. We tasten nog compleet in het duister voor wat betreft de nieuwe functies. We hopen op widgets op het vergrendelscherm van je iPhone, meerdere gebruikersprofielen op de iPad en een gedeelde App Store voor iOS en macOS. Maar één ding is zeker: vanaf het najaar kun je er volop mee aan de slag.

AirPods

AirPods Pro

Apple heeft op de valreep van 2020 nog een compleet nieuwe variant aan het AirPods-assortiment heeft toegevoegd: de AirPods Max, een over-ear koptelefoon. Ook in 2021 blijft Apple de AirPods doorontwikkelen. De nieuwe versie van de reguliere AirPods krijgt voor het eerst een ander ontwerp: kortere steeltjes, iets rondere oortjes. Zo doen ze heel veel denken aan de huidige AirPods Pro. Maar functies als actieve ruisonderdrukking en de Transparantiemodus blijven exclusief voor de AirPods Pro. En de AirPods Pro? Die krijgen op hun beurt óók een ander design! Ze moeten natuurlijk een beetje uniek blijven: mogelijk verdwijnen de steeltjes compleet.

iPad

iPad Air 2020 release

Als de geruchten die op het moment van schrijven circuleren kloppen, dan ligt de iPad Pro 2021 al in de winkels. Na de teleurstellende vernieuwingen van de vorige iPad Pro, belooft deze voor wat meer spektakel te zorgen – en dan met name voor wat de grote versie betreft. Deze krijgt een miniled-scherm in plaats van een lcd-scherm, en dat benadert het oled-schem van de iPhone: het zwart oogt donkerder, de kleuren intenser. 5G, nu exclusief voor de iPhone 12, maakt in 2021 zijn opwachting op de iPad. Er komt waarschijnlijk ook weer een kleinere iPad Pro, maar het is onduidelijk of die dezelfde vernieuwingen ondergaat.

In 2021 mag je ook een nieuwe iPad mini verwachten – de enige iPad die in 2020 niet herzien werd. De nieuwe krijgt ook een miniled-scherm. En voor het eerst in heel veel jaren wordt er gesleuteld aan het ontwerp. Het mini-scherm was altijd 7,9 inch groot, dat wordt ergens tussen de 8,5 en 9 inch. Omdat de randen eromheen smaller worden, blijft de mini uiteindelijk ook echt mini.

Mac

27-inch iMac 2020

2020 was het jaar van de Mac. Voor het eerst verschenen er Macs met Apple’s eigen M1-chip en die zijn opmerkelijk veel sneller dan voorheen. Kan het nog beter worden in 2021? Misschien. Zo zitten er waarschijnlijk twee nieuwe MacBook Pro-modellen in de pijplijn met – daar hebben we hem weer – een miniled-scherm. Bovendien sleutelt Apple aan het design. Het scherm wordt groter: 14,1- en 16,1-inch modellen vervangen de huidige modellen van 13,1 en 16 inch. De rand rondom het scherm wordt smaller. Ben je meer gecharmeerd van de iMac? Ook dan is er goed nieuws. We verwachten in 2021 voor het eerst een iMac met een alweer verbeterde versie van Apple’s eigen chip. En ook voor de iMac zijn de Apple-designers terug naar de tekentafel gegaan. Het huidige ontwerp van bijna tien jaar oud moet plaatsmaken voor een iMac die doet denken aan de iPad Pro, met smalle schermranden en afgeronde hoeken.

Apple Watch

Je kunt er de klok op gelijk zetten: ieder jaar verschijnt er een nieuwe Apple Watch. In 2021 zal het niet anders zijn. De Apple Watch 1 tot en met 3 hadden hetzelfde ontwerp. De Apple Watch 4 kreeg een nieuw design dat inmiddels ook drie generaties meegaat, en zelfs gebruikt wordt voor het budgetmodel. We verwachten daarom dat de Apple Watch Series 7 een nieuw ontwerp krijgt. Ongetwijfeld zijn er ook weer nieuwe gezondheidsfuncties. Misschien kunnen diabetici de Watch straks gebruiken voor het monitoren van het bloedsuikergehalte.

Apple Car

Een Taiwanese blog wist het zeker: de Apple Car gaat in 2021 de weg op. Daar geloven wij dus helemaal niets van, maar waar rook is, is vuur. De laatste maanden van 2020 zijn de geruchten over de Apple Car flink opgelaaid. Al jaren is het een publiek geheim dat honderden Apple-medewerkers werken aan een zelfrijdende auto. Nu eens wordt gezegd dat Apple een complete auto gaat bouwen, dan weer dat ze zich beperken tot software voor autofabrikanten. Volgens de laatste verhalen is Apple het wiel letterlijk opnieuw aan het uitvinden, en komt er dus een échte auto, ergens in de toekomst. Waarom-ie dan toch in dit lijstje staat? We verwachten dat er dit jaar veel informatie over de Apple Car naar buiten komt. En misschien licht Apple tegen het einde van het jaar al een tipje van de sluier op.

Apple Glass

Een ander compleet nieuw Apple-product is de Apple Glass: de augmented reality-bril van Apple. De bril synchroniseert waarschijnlijk met je iPhone om teksten, e-mails, kaarten en games in je gezichtsveld te projecteren. Een LiDAR-scanner bij je slaap registreert diepte en afstand. Sommigen zeggen over de iPhone gekscherend ‘dat je er ook nog mee kunt bellen’. Over deze bril kun je zeggen ‘dat je er ook nog mee kunt zien’ want de Apple Glass heeft glazen op sterkte. Verwacht geen futuristisch modelletje: de bril zou niet misstaan in de collectie van je plaatselijke brillenboer.