Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Welke iPhone heeft de beste camera?

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone waar je veel mee gaat fotograferen, dan wil je natuurlijk weten welke iPhone de beste camera heeft. Die zou je dan blind kunnen aanschaffen, maar het is ook goed om te kijken naar de verschillen met de camera’s van andere iPhones. Dat kan je namelijk veel geld besparen! De belangrijkste verschillen zitten in de grootte van het diafragma, het optische zoombereik en de ondersteuning van Apple Pro RAW.

Welke iPhone heeft de beste camera?

iPhone met de beste camera

1. iPhone 14 Pro (Max)

Over het antwoord op deze vraag kunnen we kort zijn: dat zijn de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. Deze iPhones hebben beide hetzelfde camera­systeem, dat bestaat uit een telelens, groothoek en ultragroothoek­. De telelens heeft een diafragma van f/2.8, bij de groothoek en ultragroothoek is het diafragma respectievelijk f/1.78 en f/2.2.

In de praktijk betekent dit dat de groothoek en ultragroothoek meer licht binnenlaten dan zijn voorgangers en dat helpt vooral wanneer je fotografeert bij weinig omgevingslicht. Het diafragma van de telelens is het kleinst, wat zorgt voor meer scherpte bij macrofoto’s. Daarbij heb je een flinke optische zoom (6x) tot je beschikking.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De iPhone 14 Pro (verkrijgbaar vanaf vanaf 1254 euro ) is ook de enige iPhone waarmee het mogelijk is om 48-megapixelfoto’s te schieten. Dit kan met de hoofdlens: de groothoekcamera. Standaard maak je met de iPhone 14 Pro-camera plaatjes van 12-megapixels. Hierbij worden vier pixels gecombineerd tot één superpixel. Dit geeft een mooi resultaat bij weinig licht en zo blijven de bestanden klein. Zijn de lichtomstandigheden goed, dan kun je ervoor kiezen om te fotograferen met meer megapixels. Je foto’s krijgen zo extra details.

2. iPhone 13 Pro (Max)

Ook met de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je ongelooflijk goed fotograferen. Net als bij zijn opvolger hebben de iPhones hetzelfde drievoudige camerasysteem, met groothoek, ultragroothoek en telelens. De telelens heeft net zoals de 14 Pro een diafragma van f/2.8, bij de groothoek en ultragroothoek is het diafragma iets kleiner: respectievelijk f/1.5 en f/1.8.

Wat je ten opzichte van de 14 Pro vooral mist, is het ontbreken van een 48-megapixelcamera. Ook is de selfiecamera een tandje minder. Die heeft een diafragma van f/2.2 in plaats van f/1.8. Verder moet je het op de iPhone 13 Pro stellen zonder Actiemodus, een functie voor het stabiliseren van video’s.

3. iPhone 14 (Plus)

iphone 13 camera

Kies je de iPhone 14 of de iPhone 14 Plus (verkrijgbaar vanaf 915 euro), dan moet je het doen zonder telelens. Je hebt wel een groothoek en ultragroothoek, maar dan met de respectievelijke diafragma’s f/1.5 en f/2.4. Voor de duidelijkheid: een hogere diafragmawaarde betekent een kleiner diafragma, wat wil zeggen dat er minder licht binnen komt. De optische zoom van de iPhone 13 is met 2x een stuk lager dan die van de iPhone 14 Pro (Max), maar zonder telelens is dat ook wel logisch.

Apple Pro RAW

Apple Pro RAW is een fotoformaat dat veel meer opslagruimte inneemt en je de mogelijkheid geeft om achteraf nog allerlei bewerkingen door te voeren, zoals het aanpassen van de witbalans. De foto’s worden opgeslagen in het DNG-bestandsformaat en zijn daardoor ook uitermate geschikt om te bewerken in bijvoorbeeld Adobe Lightroom. Apple Pro RAW-ondersteuning vind je alleen terug op de iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

Conclusie

iPhone 13 pro max camera

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn de iPhones met de beste camera. Verschillen tussen de camerasystemen zijn er niet: ze zijn exact hetzelfde. Gaat het je puur om de camera, dan kun je dus net zo goed kiezen voor de kleinere 6,1-inch iPhone 14 Pro. Die is ruim 100 euro goedkoper.

Wil je een goede iPhone-camera, maar hoef je niet het beste van het beste? Dan zijn de iPhone 14 en iPhone 14 Plus goede alternatieven, die een paar honderd euro goedkoper zijn. Met deze toestellen maak je ook geweldige foto’s – ook in het donker. Alleen fervente iPhone-fotografen zullen de 48-megapixelcamera een gemis vinden, net als het ontbreken van de telelens of macromodus.