Terug naar Welke iPhone heeft de beste camera?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Welke iPhone heeft de beste camera?

Door Maurice Snijders31 maart 2022 13:483 min. leestijd0

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone waar je veel mee gaat fotograferen, dan wil je natuurlijk weten welke iPhone de beste camera heeft. Die zou je dan blind kunnen aanschaffen, maar het is ook goed om te kijken naar de verschillen met de camera’s van andere iPhones. Dat kan je namelijk veel geld besparen! De belangrijkste verschillen zitten in de grootte van het diafragma, het optische zoombereik en de ondersteuning van Apple Pro RAW.

Welke iPhone heeft de beste camera?

iPhone 13 pro max camera

Over het antwoord op deze vraag kunnen we kort zijn: dat is de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max. Deze iPhones hebben beide hetzelfde 12 MP Pro-camera­systeem, dat bestaat uit een telelens, groothoek en ultragroothoek­. De telelens heeft een diafragma van f/2.8, bij de groothoek en ultragroothoek is het diafragma respectievelijk f/1.5 en f/1.8.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

In de praktijk betekent dit dat de groothoek en ultragroothoek meer licht binnenlaten dan zijn voorgangers en dat helpt vooral wanneer je fotografeert bij weinig omgevingslicht. Het diafragma van de telelens is juist kleiner dan dat van zijn voorgangers, wat zorgt voor meer scherpte bij macrofoto’s. Daarbij heb je een flinke optische zoom (6x) tot je beschikking.

iPhone 13 (mini)

iphone 13 camera

Kies je de iPhone 13 of de iPhone 13 mini, dan moet je het doen zonder telelens. Je hebt wel een groothoek en ultragroothoek, maar dan met de respectievelijke diafragma’s f/1.6 en f/2.4. Voor de duidelijkheid: een hogere diafragmawaarde betekent een kleiner diafragma, wat wil zeggen dat er minder licht binnen komt. De optische zoom van de iPhone 13 is met 2x een stuk lager dan die van de iPhone 13 Pro (Max), maar zonder telelens is dat ook wel logisch.

iPhone 12 Pro (Max)

iPhone 12 pro max camera

In tegenstelling tot de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max zijn er bij de camera’s van de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max wel een paar verschillen. Zo heeft de telelens van de iPhone 12 Pro een diafragma van f/2.0 en die van de iPhone 12 Pro Max een diafragma van f/2.2. De diafragma’s van de groothoek en ultragroothoek zijn wel hetzelfde en bedragen respectievelijk f/1.6 en f/2.4. Diezelfde waardes zie je overigens ook terug bij de iPhone 12 en de iPhone 12 mini. Verder heeft de iPhone 12 Pro Max een 5x optische zoom en blijft de iPhone 12 Pro steken op 4x.

Apple Pro RAW

Apple Pro RAW is een fotoformaat dat veel meer opslagruimte inneemt en je de mogelijkheid geeft om achteraf nog allerlei bewerkingen door te voeren, zoals het aanpassen van de witbalans. De foto’s worden opgeslagen in het DNG-bestandsformaat en zijn daardoor ook uitermate geschikt om te bewerken in bijvoorbeeld Adobe Lightroom. Apple Pro RAW-ondersteuning vind je alleen terug op de iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

Conclusie

iPhone 13 pro max camera

De iPhone 13 Pro Max (€ 1259) is het huidige topmodel en heeft de beste camera. Gaat het je puur om de camera, dan kun je net zo goed kiezen voor de iPhone 13 Pro (€ 1159). Die heeft hetzelfde camerasysteem en daarmee kun je dus 100 euro besparen. Deze camera is ook het beste geschikt voor het maken van macrofoto’s.

Kun je leven met een kleiner zoombereik, dan zijn de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max een optie, alleen bespaar je daar maar nauwelijks geld mee. Dat wordt anders wanneer je geen telelens nodig hebt, al moet je het dan ook zonder Apple Pro RAW-ondersteuning doen. Je kunt dan kiezen voor de iPhone 13 (€ 909), de iPhone 13 mini (€ 809), de iPhone 12 (€ 809) of de iPhone 12 mini (€ 689).

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar