Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van


Lees verder na de advertentie

In september presenteerde Apple de nieuwe iPhone 12. Hij is er in vier verschillende varianten: je hebt dus meer om uit te kiezen dan ooit tevoren. Dat is hartstikke mooi, maar het maakt het niet gemakkelijker om een beslissing te maken. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze! Op deze pagina zetten we daarom de vier nieuwe iPhone-12 modellen voor je op een rij en ontdek je welke iPhone het best bij je past.

Een uitgebreide versie van dit artikel lees je in iCreate 123:

Welke iPhone 12-modellen zijn er?

Ten eerste zijn er twee instapmodellen, de iPhone 12 en de iPhone 12 mini. Daarnaast zijn er twee luxere edities, de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro zijn al sinds oktober te koop. De iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max gaan vrijdag 6 november in de voorverkoop en liggen op 13 november in de winkel. De hoogste tijd dus om de balans op te maken en te bepalen welke iPhone 12 je wilt hebben! Dit zijn de modellen om uit te kiezen:

 • iPhone 12 (6,1 inch, startprijs € 909. Te koop sinds oktober.)
 • iPhone 12 mini (5,4 inch, startprijs € 809. Te koop vanaf november.)
 • iPhone 12 Pro (6,1 inch, startprijs € 1159. Te koop sinds oktober.)
 • iPhone 12 Pro Max (6,7 inch, startprijs € 1259. Te koop vanaf november.)

Welke iPhone 12 kopen?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De iPhone 12 is er dus in diverse soorten en maten. Van het kleinste, goedkoopste model, tot het duurste luxemodel: hieronder bespreken we ze allemaal. Ook is het goed om je te bedenken dat de nieuwe iPhones ook veel overeenkomsten hebben. Daar komen we zo nog op terug.

iPhone 12: dé iPhone van 2020 (vanaf € 909)

iPhone 12

De iPhone 12 moet je zien als het basismodel. Hij draagt geen labeltjes als mini of Max, want hij heeft gewoon het middenmaat schermformaat van 6,1-inch. Ook het labeltje Pro moet de 12 ontberen, want hij mist de toeters en bellen van de Pro-modellen. Wel heeft hij dezelfde kneitersnelle A14-processor. De camera staat garant voor mooie foto’s. En het design is fraai. Kortom: de iPhone 12 is geen uitgeklede versie van de iPhone 12 Pro; de Pro is een opgepimpte versie van de iPhone 12. En ook niet onbelangrijk: dit toestel kost minder dan duizend euro. Wij zien hem als de beste keuze voor het gros van de consumenten.

iPhone 12 mini: klein maar fijn (vanaf € 809)

iPhone 12 mini

Voor liefhebbers van kleine iPhones waren het magere tijden. De iPhone SE van dit jaar was vrij compact, maar die heeft het oude design met thuisknop waar je inmiddels op uitgekeken bent. Gelukkig is er nu de iPhone 12 mini. Met zijn 5,4 inch-scherm is het de allerkleinste iPhone die Apple nu verkoopt! Hij heeft werkelijk álles wat de iPhone 12 ook heeft, maar past in de palm van je hand. Op één gebied heeft Apple concessies moeten doen: er zit een wat kleinere accu in dan in de iPhone 12. Wil je hoe dan ook de kleinste en lichtste iPhone 12? Voor – ook niet onbelangrijk – de kleinste prijs? Dan wordt het deze!

iPhone 12 Pro: als je meer wilt (vanaf € 1159)

iPhone 12 pro

Loop je warm van termen als LiDAR-scanner, computationele fotografie en augmented reality? Dan mag je jezelf gerust een Pro noemen. De Pro iPhones hebben niet alleen een luxere uitstraling, maar ook Pro-functies. Die zijn er vooral op het gebied van fotografie. Met de drievoudige camera maak je spectaculaire foto’s. De LiDAR-scanner helpt je hierbij een handje. Bovendien toont die ook zijn magie bij augmented reality-apps. Voor die Pro-functies betaal je wel een Pro-prijs: de vanaf-prijs is 1159 euro, dat is 250 euro meer dan een gewoon model. Je krijgt dan ook twee keer zoveel opslag: voor al die foto’s natuurlijk.

iPhone 12 Pro Max: overtreffende trap (vanaf € 1259)

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max is met zijn 6,7 inch de grootste iPhone óóit. Die maakt ook grootsere foto’s dan zijn kleinere broer. De groothoekcamera heeft een grotere sensor met grotere pixels en legt zodoende meer licht, details en kleur vast. Hij heeft een geavanceerde vorm van beeldstabilisatie, vergelijkbaar met die van een DSLR-camera. Je kunt nóg verder inzoomen. Hecht je heel veel waarde aan foto’s en noem je jezelf een fotograaf? Dan is de Pro Max jouw telefoon. Maar bedenk wel dat het een echt groot toestel is. De prijs is er eentje om een nachtje over te slapen: vanaf 1259 euro.

Overeenkomsten tussen de vier modellen

 • A14 Bionic-chip met Neural Engine
 • Ondersteuning voor 5G
 • OLED-display
 • Ceramic shield ter bescherming van het display
 • Vernieuwd ontwerp met smallere randen rondom het scherm en platte zijkanten
 • Compatibel met MagSafe voor draadloos opladen en accessoires
 • Waterbestendig tot 6 meter diep (max. 30 minuten)
 • Ondersteuning voor iOS 14

Meer iPhones vergelijken?

Ben je er nog niet helemaal uit voor wat betreft je nieuwe iPhone? Lees dan ook onze andere iPhone vergelijkingen in onze rubriek met koopadvies. Bijvoorbeeld de vergelijking tussen alle iPhones die Apple nú verkoopt, waaronder ook de iPhone 11 van vorig jaar en de iPhone SE. Verder zijn deze artikelen mogelijk ook interessant voor je:

Of lees onze dossiers over de nieuwe iPhones:

iPhone 12 kopen?

De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro zijn te koop bij onder meer MediaMarkt, Bol.com, Mobiel.nl, Amac en Coolblue. Ook kun je terecht bij providers als KPN en T-Mobile. De iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max gaan op 6 november in de voorverkoop.