Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 11 vs. iPhone 12: wat zijn de verschillen?

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPhone 11 vs. iPhone 12


Lees verder na de advertentie

Ben je toe aan een nieuwe iPhone? Dan is de kans groot dat je zit te twijfelen tussen de iPhone 11 en de iPhone 12. De iPhone 12 is het meest recente instap-model van Apple, verschenen in het najaar van 2020. Maar ook de iPhone 11 uit 2019 is in 2021 nog altijd een interessante optie. iPhone 11 vs iPhone 12: wat zijn de opvallendste verschillen?

De iPhone 12 is met abonnement verkrijgbaar bij onder meer:
Belsimpel | Mobiel.nl | KPN | T-Mobile | Tele 2 | Vodafone

De iPhone 11 is met abonnement verkrijgbaar bij onder meer:
Belsimpel | Mobiel.nl | KPN | T-Mobile | Tele 2 | Vodafone

Misschien ben je gecharmeerd van de iPhone 12: het is de eerste 5G-iPhone, met een nieuw ontwerp en een oled-scherm. Maar de iPhone 11 is ook nog altijd een heel goed toestel. En deze is een stuk goedkoper geworden. In dit artikel gaan we de iPhone 11 en de iPhone 12 vergelijken. We laten hierbij de luxere Pro-modellen buiten beschouwing en focussen op de instapmodellen.

Formaat


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De iPhone 11 is beschikbaar in slechts één maat: 6,1 inch. Bij de iPhone 12 kun je kiezen uit twee formaten. De ‘gewone’ iPhone 12 is opnieuw 6,1 inch, maar er is daarnaast een 5,4-inch iPhone 12 mini. Deze mini is voor de rest overigens vrijwel identiek aan de gewone iPhone 12. Alles wat we in dit artikel zeggen over de iPhone 12, geldt ook voor de iPhone 12 mini.

De reguliere iPhone 12 heeft dus net zoals de iPhone 11 een schermdiagonaal van 6,1 inch. Toch is de iPhone 12 in zijn geheel kleiner dan de iPhone 11: het scherm is weliswaar even groot, maar de randen eromheen zijn een stuk smaller. Dat scheelt in de lengte en de breedte al snel enkele millimeters. ‘11% dunner, 15% kleiner en 16% lichter’, zo vat Apple het samen op zijn website.

5G

De iPhone 12 (mini) is de eerste iPhone met 5G-ondersteuning. 5G is de opvolger van 4G: dit supersnelle mobiele netwerk wordt nu beetje bij beetje uitgerold. Je hebt er in veel gevallen nog wel een speciaal abonnement voor nodig. De nieuwe iPhone schakelt alleen over naar 5G als dat nodig is, bijvoorbeeld als je onderweg een complete film wilt downloaden. Onder minder veeleisende omstandigheden gaat hij weer terug naar 4G, want dat heeft minder impact op de batterij. Je kunt 5G op de iPhone 12 uitzetten om accu en data te besparen.

Oled-display

De luxere versies van de iPhone waren de laatste jaren uitgerust met een oled-scherm, de instapmodellen kregen altijd een lcd-scherm. De iPhone 11 was het instapmodel van 2019 en heeft dus nog een lcd-scherm. Overigens zijn lcd-schermen van Apple nog altijd uitstekend.

Vorig jaar hebben alle nieuwe iPhone een oled-scherm gekregen, dus ook de iPhone 12 (mini). De zwarttinten zijn dieper, de kleuren zijn intenser en de resolutie ligt aanmerkelijk hoger: 460 ppi tegenover 326 ppi vorig jaar.

Design en kleuren

iPhone 12 kleuren

Voor het eerst sinds 2017 heeft de iPhone 12 een ander ontwerp. De iPhone 12 is te onderscheiden van de iPhone 11 door de zijkanten van het toestel. Die waren de voorbije jaren glooiend en afgerond, maar bij de 12 zijn ze weer plat en robuust. Eigenlijk zoals bij de iPad Air 2020 en iPad Pro 2020. En die zijn op hun beurt weer geïnspireerd op de iPhone 5. Het geeft de iPhone 12 een meer klassieke uitstraling – maar het blijft een kwestie van smaak.

Het instapmodel is bij Apple altijd verkrijgbaar in diverse frisse kleuren. Dit zijn de iPhone 11 kleuren:

 • zwart
 • wit
 • rood
 • paars
 • geel
 • groen

Bij de iPhone 12 (mini) kun je kiezen uit het volgende kleurenpalet:

 • zwart
 • wit
 • rood
 • blauw
 • groen

Bescherming tegen krassen en water

Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom probeert Apple de iPhone jaar in, jaar uit wat steviger te maken. De iPhone 12 heeft daarom een zeer hard Ceramic Shield aan de voorzijde, dat tot 4x beter beschermt bij valpartijen dan ander smartphone-glas.

Wat waterschade betreft: zowel de iPhone 11 als de iPhone 12 is waterbestendig. Onder optimale omstandigheden houden beide iPhones het tot dertig minuten onder water uit. De iPhone 11 kan daarbij tot 2 meter diepte, de iPhone 12 tot 6 meter. Overigens is het niet de bedoeling om met de iPhone te gaan zwemmen. Het is eigenlijk bedoeld voor noodgevallen: als je er een glas water overheen gooit of in een fikse regenbui belandt.

Het vernieuwde scherm van de iPhone 12 is een stap vooruit, maar een hoesje is zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, na een valpartij laat zo’n extra laagje vaak nog geen schrammetje achter (al blijft de kans altijd aanwezig dat het ooit wel verkeerd uitpakt). Gelukkig kun je voor een iPhone 12 hoesje terecht bij Gustaav. Deze biedt bescherming, heeft een strak ontwerp en is zelfs superdun.

Foto en video

Met de iPhone 11 kun je al opmerkelijk mooie foto’s maken, onder meer de nachtmodus is opvallend goed: daarmee maak je ook in het donker kleurrijke foto’s. De iPhone 12 doet daar nog een schepje bovenop. De nachtmodus is nu op alle camera’s aanwezig, tot en met de selfiecamera aan toe. Slimme HDR 3 verbetert onder meer de lichte delen, schaduwen en contouren dankzij kunstmatige intelligentie. Ook nieuw: HDR‑video opnemen in Dolby Vision – alsof je je eigen bioscoopfilm draait.

Opladen en batterij

MagSafe-oplader iPhone 12

De iPhone 11 en 12 zijn beide draadloos oplaadbaar. Bij de iPhone 12 kun je daarbij gebruikmaken van Apple’s eerste eigen draadloze oplader: de MagSafe-oplader. Deze klik je magnetisch vast aan de iPhone 12 en dan zit hij op exact de juiste plek. Draadloos opladen met MagSafe gaat twee keer sneller dan met een gewone draadloze oplader. Overigens waarschuwt Apple om de MagSafe-oplader bij pacemakers vandaan te houden.

De iPhone 11 kun je overigens ook opladen met de MagSafe-oplader, maar dan werkt deze als een gewone Qi-oplader. Je moet de iPhone dan zelf precies op de juiste plek leggen, hij klikt er niet op vast en het opladen gaat minder snel.

De batterijduur van de iPhone 12 is iets beter dan die van de iPhone 11. En dan komen we ook op het enige verschil tussen de iPhone 12 en de 12 mini (het formaat daargelaten): de iPhone 12 mini heeft een kleinere batterij en moet vaker worden opgeladen. Voor de meeste mensen is het alsnog ruim genoeg om de dag mee door te komen.

Chip

Iedere nieuwe generatie iPhones krijgt een nieuwe processor. In 2019 werd de iPhone 11 uitgerust met een A13 Bionic-chip, dezelfde als die van de topmodellen. De iPhone 12-modellen hebben een A14-chip. Die is weer net een slagje sneller en efficiënter dan de vorige generatie: momenteel is dit de snelste chip in een smartphone.

Prijs

Sinds de iPhone 12 uit is, is de iPhone 11 flink in prijs verlaagd. Hieronder zie je de complete prijslijst zoals Apple die hanteert – plus een handige prijsvergelijker met daarin de beste deals per model. Nu de iPhone 12 een halfjaar uit is en we stiekem al uitkijken naar de iPhone 13, kom je steeds meer iPhone 12-aanbiedingen tegen. Zo dook de iPhone 12 mini recent onder de € 699. (Let op: prijzen kunnen fluctueren).

iPhone 11

 • 64 GB – € 692,10
 • 128 GB – € 742,10
 • 256 GB – € 862,10

iPhone 12 mini

 • 64 GB – € 812,10
 • 128 GB – € 862,10
 • 256 GB – € 982,10

iPhone 12

 • 64 GB – € 912,10
 • 128 GB – € 962,10
 • 256 GB – € 1082,10

De iPhone 11 en de iPhone 12 zijn nog allebei te koop bij Apple. Je vindt ze bovendien bij winkels als Bol.com en Coolblue. Liever een iPhone in combinatie met een abonnement? Kijk dan eens bij onder meer KPN, T-Mobile of Mobiel.nl.

Lees ook onze andere vergelijkingen in onze rubriek met koopadvies voor extra achtergronden: