Terug naar iPhone 12 versus iPhone 12 Pro: zo klein zijn de verschillen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

iPhone 12 versus iPhone 12 Pro: zo klein zijn de verschillen

Door Koen van Ekeren15 oktober 2020 15:505 min. leestijd8

Nu de nieuwe iPhones eindelijk uit zijn, sta je misschien voor een belangrijke keuze: kiezen voor de iPhone 12 of iPhone 12 Pro? De Pro is de meest geavanceerde van het stel en fors duurder. Maar we verklappen alvast: de verschillen tussen de iPhones zijn behoorlijk klein.

iPhone 12 of iPhone 12 Pro?

iPhone 12 versus iPhone 12 Pro

De iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) hebben veel gemeen. Beide versies hebben 5G-ondersteuning, bezitten de snelste A14 Bionic-procesor en hebben de nieuwe MagSafe-techniek voor draadloos opladen. Ook delen ze hetzelfde randloze design met oled-scherm. Maar natuurlijk is niet alles hetzelfde. We zetten de overeenkomsten en verschillen op een rij.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Specificaties

Bekijk onderstaande tabel voor een overzicht van de specificaties, waarbij je de toestellen met elkaar kunt vergelijken. Wat tussen haakjes staat, gaat om het mini- of Pro-model.

Formaat en gewicht

Beide versies zijn er in twee maten. De basisversies zijn de 5,4-inch iPhone 12 mini en de 6,1-inch iPhone 12. De mini is de kleinste iPhone die Apple sinds de iPhone SE uit 2016 heeft uitgebracht. Ben je liefhebber van een handzame iPhone, dan kun je niet om de mini heen. Bij de Pro-modellen heb je de keuze uit een 6,1-inch iPhone 12 Pro, of de grootste iPhone ooit: de 6,7-inch iPhone Pro Max.

Ontwerp

De iPhones zien er bijna hetzelfde uit. Allebei hebben ze het nieuwe ontwerp met vlakke zijkanten gekregen, die doen denken aan de iPhone 4 en 5. Bij de iPhone 12 is dit frame gemaakt van aluminium. Bij de Pro is er gekozen voor een behuizing van roestvrijstaal. Deze afwerking oogt iets hoogwaardiger.

Ook anders zijn de kleurtinten. De iPhone 12 (mini) is verkrijgbaar in het blauw, groen, zwart, wit en rood. Bij de Pro (Max) kun je kiezen uit chiquere kleuren: zilver, goud, grafiet (een soort donkergrijs) en oceaanblauw.

Camera

Het belangrijkste verschil zit ‘m in de camera. De dubbele camera van het basismodel is uitstekend, maar als je alleen genoegen neemt met de beste camera die de smartphone-markt te bieden heeft, kies je voor de 12 Pro (Max).

De Pro-modellen hebben een geavanceerd camerasysteem met drie lenzen. Wat de Pro er als extra lens bij heeft, is de telelens. Een groot voordeel hiervan is dat je 2x optisch kunt inzoomen. Dit betekent dat je het beeld dichterbij haalt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Bovendien beschikt de Pro over de nieuwe LiDAR-scanner. Dit is een dieptesensor die toepassingen met augmented reality verbetert en portretfoto’s naar een hoger niveau tilt.

Een andere exclusiviteit van de iPhone 12 Pro is het nieuwe Apple ProRAW. Hiermee worden beeldverwerking en de computationele fotografie van Apple gecombineerd met de veelzijdigheid van het RAW-formaat. Je krijgt dan meer controle over het gebruik van kleur, detail en dynamische bereik van je foto’s. Als je echt serieus bent met smartphone-fotografie, dan is dit een belangrijk argument om voor de Pro te kiezen.

5G-ondersteuning

Beide iPhones hebben 5G-ondersteuning en daar zit geen verschil tussen. Zowel de basisversie als de 12 Pro ondersteunt sub-6GHZ. De snelste vorm van 5G – mmWave – is er helaas niet. Alleen toestellen in de Verenigde Staten beschikken over een mmWave 5G-antenne.

Processor en batterij

Beide iPhones worden aangedreven door de nieuwste A14 Bionic-processor. Dit is de eerste smartphone-chip die met het 5-nanometerproces is gebouwd. De A14 is volgens Apple 50 procent sneller dan de processors van de toonaangevende Android-smartphones.

Wat de batterijduur is, hangt af van de grootte die je kiest. In een grotere behuizing past nu eenmaal een grotere batterij. De iPhone 12 mini heeft daardoor de kortste batterijduur, al haal je met dit toestel ook met gemak het einde van de dag. Dit zijn de verschillen volgens Apple:

  • Batterijduur iPhone 12 mini: tot 15 uur video afspelen
  • Batterijduur iPhone 12: tot 17 uur video afspelen
  • Batterijduur iPhone 12 Pro: tot 17 uur video afspelen
  • Batterijduur iPhone 12 Pro Max: tot 20 uur video afspelen

Prijzen

Ondanks dat de iPhones niet gek veel voor elkaar onderdoen, zijn de prijsverschillen groot. Vanaf vrijdag 16 oktober zijn de iPhone 12 en iPhone 12 Pro te koop. De mini in de Max zijn op 6 november te bestellen.

  • iPhone 12 mini: vanaf € 809
  • iPhone 12: vanaf € 909
  • iPhone 12 Pro: vanaf €1.159
  • iPhone 12 Pro Max: vanaf € 1.259

Als het toestel uit is, vind je op deze pagina een overzicht met aanbiedingen. Natuurlijk kun je naast een iPhone los kopen ook weer gaan voor een abonnement.

Kiezen voor iPhone 12 of iPhone 12 Pro?

Als je kijkt naar de verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro Max, is er maar één echt belangrijk verschil: het camerasysteem. De cameramodule van de Pro (Max) is geavanceerder en de beste die de smartphone-markt te bieden heeft. Maar vergis je niet: ook de foto’s van de iPhone 12 (mini) zullen fantastisch zijn. Vraag jezelf dus af of je een meerprijs van € 250 over hebt voor een iets betere camera.

Wat natuurlijk ook kan meespelen in je keuze, is het formaat. Vind je het vooral belangrijk dat een iPhone compact is, dan kom je bij de mini uit. Ben je van het team ‘hoe meer scherm, hoe beter’, dan is de Pro Max jouw telefoon.

Binnenkort gaan we de vier nieuwe iPhones uitgebreid testen. Wil je op de hoogte blijven en onze reviews lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

8
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Maurice
Lezer
Maurice

Volgens mij beschikt de pro over 6gb RAM geheugen. Terwijl de standaard 4GB RAM heeft.

Peter
Lezer
Peter

Klein foutje, het formaat van de iPhone 12 mini is verwisseld met de iPhone 12

Wouter de Wilde
Lezer
Wouter de Wilde

Vergeet ook niet dat het verschil eigenlijk €200 is tussen de iPhone 12 en de iPhone 12 pro. Dit omdat de pro standaard start vanaf 128 gb en de iPhone 12 bij 64 gb. Het verschil tussen de iPhone 12 128 gb en iPhone 12 pro 128 gb is “slechts” €200…

Josette
Lezer
Josette

Vraag kunnen jullie aangeven wat het verschil is tussen een iPhone X en de nieuwe 12? Ook het verschil hoe groot de 12 is ten opzichte van de X
Ik hoor het graag Mvg Josette

Jaap
Lezer
Jaap

Dit kun je gewoon op Google opzoeken