Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 13 (mini) vs. iPhone 13 Pro (Max): de 6 grootste verschillen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 13 vergelijking


Lees verder na de advertentie

Sinds 24 september ligt de nieuwe iPhone 13-serie in de winkels. Misschien twijfel je nog over welke iPhone je wilt kopen. Wordt het het instapmodel, de iPhone 13 (mini)? Of ga je toch voor de luxere iPhone 13 Pro (Max)? In dit artikel zullen we alle versies van de iPhone 13 vergelijken: we bespreken de grootste verschillen, zodat jij gemakkelijker kunt kiezen!

1. Formaat

De reguliere iPhone 13 is er in twee maten. De standaard is de iPhone 13, met een schermdiagonaal van 6,1 inch. Vind je dat te groot, dan is er de kleinere iPhone 13 mini. Die heeft een schermdiagonaal van 5,4 inch.

Bij de luxere iPhone heb je ook twee opties. De iPhone 13 Pro heeft een schermdiagonaal van 6,1 inch – exact even groot als de iPhone 13. Bij de Pro kun je ook kiezen voor een grotere versie, namelijk de iPhone 13 Pro Max: het scherm meet 6,7 inch. Het is daarmee de grootste iPhone en je bedient hem met twee handen.

2. Design

De iPhone 13 (mini) en de iPhone 13 Pro (Max) hebben hetzelfde ontwerp. Toch zijn ze goed van elkaar te onderscheiden. De iPhone 13 (mini) heeft een glimmende glazen achterkant met een mat aluminium frame eromheen. De iPhone 13 Pro (Max) heeft een matglazen achterzijde en een glimmend rvs frame. Ook de kleuren verschillen. Bij de iPhone 13 (mini) kun je kiezen uit rood, sterrenlicht, middenacht, blauw en roze. De kleuren van de iPhone 13 Pro (Max) zijn zakelijker: grafiet, goud, zilver en Sierra Blue.

3. Camera


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iPhone 13 Pro camera

Het grootste verschil tussen de iPhone 13 (mini) en de iPhone 13 Pro (Max) is de camera. Het valt meteen al op dat de iPhone 13 (mini)-camera twee lenzen heeft: een ultragroothoek- (diafragma ƒ/2.4) en een groothoeklens (diafragma ƒ/1.6). De iPhone 13 Pro (Max) heeft er drie: een ultragroothoek- (diafragma ƒ/1.8), een groothoek- (diafragma ƒ/1.5) en een telelens (diafragma ƒ/2.8).

De Pro (Max) heeft ten opzichte van de iPhone 13 (mini) de volgende extra mogelijkheden:

 • Macrofotografie: de nieuwe ultragroothoek­­camera al scherpstellen op een afstand van twee centimeter. Zo krijg je bijvoorbeeld bloemen en insectjes van heel dichtbij prachtig op de foto.
 • Portretten in nachtmodus: ook portretfoto’s kun je nu maken in de nachtmodus. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de LiDAR-scanner, die nog altijd exclusief voor de Pro is.
 • ProRes-video: hiermee schiet je video’s in een hogere kwaliteit en met meer bewerkingsmogelijkheden. Al met al is het vergelijkbaar met Apple’s ProRaw-foto’s, maar dan dus voor bewegend beeld. De functie komt later dit najaar beschikbaar middels een iOS-update.

Wil je meer weten over de nieuwe functies van de complete iPhone 13-serie? Lees dan ons artikel iPhone 13 camera: wat is er allemaal nieuw en verbeterd?

4. Display

Het scherm van de Pro heeft een adaptieve verversingsgraad. Deze loopt uiteen van 10 tot 120 Hz per seconde. Apple paste deze ‘ProMotion’-technologie eerder toe op de iPad Pro, voor de iPhone is het nieuw. Voorlopig is het exclusief voor de iPhone 13 Pro (Max). De beelden op je iPhone ogen hierdoor soepeler, bijvoorbeeld als je door je thuisschermen heeft. Overigens wordt de 120 Hz lang niet altijd gehaald. Het wordt alleen toegepast waar het zin heeft. Kijk je een video die met 30 fps (frames per seconden) is opgenomen, dan heeft het weinig zijn om het scherm 120 keer per seconde te verversen.

Met een scherm als dit is het belangrijk om voorzichtig te zijn, zeker omdat het toestel bij iedereen wel eens tussen de vingers glipt. Wat extra bescherming kan daarom geen kwaad. En je begint hiermee door een hoesje te kopen. Neem bijvoorbeeld een iPhone 13 Pro hoesje van Gustaav. Door deze superdunne laag voelt het alsof je niets meer dan je iPhone in handen hebt, terwijl het je toestel wel meer bescherming biedt.

5. Chip

Bij iPhones was het altijd zo dat de nieuwe modellen allemaal dezelfde nieuwe chip kregen, of je nu kies voor de betaalbaarste instapper of het meest uitgebreide topmodel. Dit jaar hebben alle vier de iPhone-modellen een A15 Bionic-chip. Tóch is er onderling verschil tussen de iPhone 13 (mini) en de iPhone 13 Pro (Max). De A15 Bionic-chip van de iPhone 13 Pro is niet hetzelfde als de A15 van de iPhone 13 (mini). De GPU (de grafische processor) van de Pro-modellen is krachtiger, want de processor heeft er een extra GPU-core bij: het zijn er vijf in plaats van vier.

6. iPhone 13 Prijzen

De iPhone 13 Pro (Max) is in diverse opzichten wat meer ‘Pro’ dan de iPhone 13 (mini). Dat is ook terug te zien in de prijzen.

iPhone 13 mini

 • 128 GB – € 809
 • 256 GB – € 929
 • 512 GB – € 1159

iPhone 13

 • 128 GB – € 909
 • 256 GB – € 1029
 • 512 GB – € 1259

iPhone 13 Pro

 • 128 GB – € 1159
 • 256 GB – € 1279
 • 512 GB – € 1509
 • 1TB – € 1739

iPhone 13 Pro Max

 • 128 GB – € 1259
 • 256 GB – € 1379
 • 512 GB – € 1609
 • 1TB – € 1839

Dit is de prijsvergelijker voor de standaard iPhone 13 – op deze volgende pagina kun de iPhone 13 prijs van álle modellen vergelijken:

Naar de iPhone 13 prijsvergelijker

Daarnaast krijg je ook al een refurbished iPhone 13 Pro.

iPhone 13 vergelijken: conclusie

Het is een open deur, maar de iPhone 13 Pro (Max) heeft ten opzichte van de iPhone 13 (mini) enkele voordelen. De belangrijkste zijn de camera met uitgebreidere mogelijkheden en het verbeterde ProMotion-scherm. Voor sommigen zal het grotere formaat en de chiquere uitstraling ook een voordeel zijn, maar dat is strikt persoonlijk. Toch moet je jezelf de vraag stellen of je die toeters en bellen wel echt nodig hebt, want er hangt wel een stevig prijskaartje aan. De iPhone 13 (mini) heeft voor de meeste mensen al meer dan genoeg te bieden.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!