De iPhone 12 Pro (Max) ondersteunt sinds deze week een nieuw fotoformaat: Apple ProRAW. Die combineert het beste van twee werelden: computationele fotografie én RAW-bewerking. In dit artikel lees je hoe je Apple ProRAW kunt inschakelen – en wat het precies is.
Apple ProRAW inschakelen
Nu iOS 14.3 uit is, kunnen iPhone 12 Pro-gebruikers eindelijk foto’s maken in het nieuwe Apple ProRAW-formaat. Dit is ontworpen voor wie graag in RAW fotografeert, maar ook wil profiteren van de camerasoftware van Apple, zoals ruisonderdrukking en multiframe-beeldbewerking.
De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon
• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt
Zo kun je Apple ProRAW inschakelen:
- Open de Instellingen-app.
- Scrol naar beneden en tik op ‘Camera’.
- Tik op ‘Structuren’.
- Activeer de schakelaar achter Apple ProRAW.
Vanaf nu zie je als je de Camera-app opent in de rechterbovenhoek een RAW-knop. Standaard staat hier een schuine streep doorheen; dit betekent dat het fotoformaat nog niet is geactiveerd. Tik erop om foto’s te schieten in ProRAW-formaat.
Voor wie is het bedoeld?
ProRAW is geen fotoformaat voor snelle kiekjes in de familie-groepsapp. Het is vooral bedoeld voor de fanatieke iPhone-fotograaf, die van plan is zijn plaatjes uitgebreid na te bewerken en álles uit een foto te halen.
Bewerk je de foto niet, dan zien ProRAW-foto’s er vaak flets uit en kun je beter in HEIF fotograferen. Bovendien zijn ProRAW-bestanden enorm groot: elk kiekje neemt ongeveer 25 MB in.
Voordelen van ProRAW
Wanneer je zonder ProRAW een foto op de iPhone maakt, wordt deze opgeslagen als een HEIF- of JPEG-bestand. Hierbij bepaalt jouw iPhone grotendeels allerlei bewerkingen, zoals de kleurbalans, belichting, ruisonderdrukking, witbalans en meer. Het mooie hiervan is dat het relatief kleine bestanden zijn en de foto’s er meteen prima uitzien, maar bij de compressie gaan veel beeldgegevens verloren. Dat maakt het moeilijker om de foto goed te bewerken.
In plaats daarvan konden iPhone-fotografen al uitwijken naar het maken van RAW-foto’s. Apps van derden maken dit mogelijk, zoals Halide. In dit formaat zijn foto’s onbewerkt; ze bevatten veel meer beeldgegevens. Hierdoor kun je de foto er precies uit laten zien zoals jij dat wilt. Nadelen zijn er ook: het bewerken van RAW-foto’s is behoorlijk tijdrovend.
Zoals gezegd combineert Apple ProRAW het beste van beiden. De foto’s bevatten alle standaard RAW-informatie, maar bezitten ook de beeldgegevens van Apple. Dit scheelt veel tijd bij het nabewerken. De ruisreductie en de aanpassingen bij een meervoudige belichting zijn bijvoorbeeld al gedaan. Zo kun je eindelijk de rekenkracht van Apple benutten, terwijl je ook een grotendeels onbewerkte foto krijgt.
ProRAW-foto’s bewerken
In eerste instantie zien ProRAW-foto’s er vrij flets uit; je moet dus echt aan het bewerken slaan om de plaatjes naar een hoger niveau te tillen.
ProRAW-foto’s gebruiken het DNG-bestandsformaat – een soort RAW. Dit betekent dat de foto’s te bewerken zijn in veel fotobewerkings-apps. Natuurlijk zit daar ook de Foto’s-app van Apple bij.
Uitgebreider is de de iOS-app Halide. De nieuwste versie van de app ondersteunt niet alleen ProRAW, maar heeft ook extra functies. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om zowel in JPEG als ProRAW te fotograferen. Het bewerken van de foto’s kan ook in Lightroom; zowel in de iOS- als macOS-app.