Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws Camera

iPhone 13 camera: wat is er allemaal nieuw en verbeterd?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 13 Pro camera


Lees verder na de advertentie

De iPhone 13 komt eraan! Vanaf vrijdag gaat het toestel in de voorverkoop. De opvallendste verbeteringen van dit jaar hebben te maken met de iPhone 13-camera. Wat dacht je van een speciale filmmodus voor video? En macrofotografie? In dit artikel zoomen we in op de  cameraverbeteringen van zowel de iPhone 13 (mini) als de iPhone 13 Pro (Max)!

Zoals gewoonlijk hebben de luxere iPhones – de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max – ook de beste camera. Dat zie je ook eigenlijk al meteen, want de iPhone 13 Pro (Max) heeft drie lenzen, terwijl de iPhone 13 (mini) er twee heeft. We vertellen je wat de nieuwe functies zijn, en gaan daarna nog kort in op de specificaties van de camera’s.

iPhone 13 camera: deze functies komen naar alle modellen

Sommige van de nieuwe functies zijn er voor alle iPhone 13-modellen, van de mini tot de Pro Max. Dit zijn ze allemaal:

 • Filmmodus: in films zie je altijd hoe de focus van de ene persoon naar de andere verschuift. Dat kan nu ook met je iPhone-video’s! Het onderwerp is scherp in beeld, de achtergrond stijlvol wazig. Het lijkt op de portretmodus, maar dan voor video. Scherptediepte kun je achteraf nog aanpassen.

https://youtu.be/8Tl1RL8MRCA

 • Slimme HDR 4 voor foto’s: herkent nu tot maximaal vier personen op een foto, en past voor ieder afzonderlijk contrast, belichting en huidtinten aan.
 • Fotografische stijlen: de oude filters hadden altijd invloed op je complete foto’s, en bijvoorbeeld huidtinten werden daardoor onnatuurlijk. De nieuwe stijlen passen specifieke delen van de foto aan en laten andere kleuren ongemoeid. Lees ook onze tip over Fotografische stijlen.

Nieuwe camera-functies voor alle iPhone 13 Pro (Max)-modellen


kooptip

De iPhone 13 Pro (Max) krijgt alle hierboven genoemde functies van de iPhone 13. Plus nog wat mooie extra’s! Wat is er nieuw voor de Pro?

 • Om te beginnen: dit keer hebben de iPhone 13 Pro en de Pro Max dezelfde camera. Vorig jaar was er nog wél onderscheid tussen de twee Pro-modellen. Voor de allerbeste iPhone-camera ben je dus niet aangewezen op die extra dure en grote Pro Max.
 • Macrofotografie: de nieuwe ultragroothoek­­camera al scherpstellen op een afstand van twee centimeter. Zo krijg je bijvoorbeeld bloemen en insectjes van heel dichtbij prachtig op de foto.
 • Nachtmodus op alle camera’s: kleurrijke foto’s maken in het donker was dé noviteit van de iPhone 11. Nu is de nachtmodus beschikbaar voor alle lenzen van de Pro – dus ook de telelenscamera!
 • Portretten in nachtmodus: ook portretfoto’s kun je nu maken in de nachtmodus. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de LiDAR-scanner, die nog altijd exclusief voor de Pro is.
 • ProRes-video: hiermee schiet je video’s in een hogere kwaliteit en met meer bewerkingsmogelijkheden. Al met al is het vergelijkbaar met Apple’s ProRaw-foto’s, maar dan dus voor bewegend beeld. De functie komt later dit najaar beschikbaar middels een iOS-update.

iPhone 13 (mini) camera: de specificaties

iPhone 13 camera

De iPhone 13 (mini) heeft een dubbele camera – dit keer staan de lenzen in een diagonale opstelling, vorig jaar stonden ze onder elkaar. Het gaat om een 12‑MP dual camera-systeem, bestaande uit een ultragroothoek- (diafragma ƒ/2.4) en een groothoeklens (diafragma ƒ/1.6). Een telelens moet je missen. Zoomen blijft beperkt tot 2x optisch uitzoomen en 5x digitaal inzoomen.

Optische beeld­stabilisatie met sensorverschuiving – eerst exclusief voor de Pro-modellen – is er nu voor alle iPhone 13-modellen. Dit zorgt voor minder bewogen foto’s.

iPhone 13 Pro (Max) camera: de specificaties

De iPhone 13 Pro (Max) heeft een driedubbele camera. Om precies te zijn: een 12‑MP pro camera-systeem, bestaande uit een ultragroothoek- (diafragma ƒ/1.8), een groothoek- (diafragma ƒ/1.5) en een telelens (diafragma ƒ/2.8). Met de zoom kun je alle kanten op:

 • 3x optisch inzoomen
 • 2x optisch uitzoomen
 • 6x optische zoom
 • Tot 15x digitale zoom