Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 11 vs. iPhone 15: hoe ga je erop vooruit?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

De tijd dat mensen ieder jaar de nieuwste iPhone kochten, is inmiddels voorbij. Waarom zou je ook? De vernieuwingen lijken jaar op jaar minder revolutionair. Door iOS-updates voelt je iPhone bovendien nog jarenlang als nieuw. En dan hebben we het nog niet over de kosten. Maar als je een iPhone 11 hebt van inmiddels vier jaar oud, begint het misschien tóch te kriebelen. Ga je dit jaar misschien toch voor de iPhone 15? En wat is er dan anders?

Lees verder na de advertentie

De iPhone 15 wordt waarschijnlijk in september aangekondigd door Apple. Maar ondanks dat Apple zich nog in stilzwijgen hult, hebben we al een behoorlijk vastomlijnd beeld van dit nieuwe toestel. Bovendien vind je op de iPhone 15 sowieso alle belangrijke vernieuwingen van de iPhone 12, 13 en 14 – en er is nogal wat gebeurt de laatste jaren. iPhone 11 vs. iPhone 15: we laten je zien wat er allemaal anders is, mocht je straks de overstap maken.

Groter scherm

De kleinste iPhone 11 was 5,8 inch groot, de grootste – de iPhone 11 Pro Max – 6,5 inch. De iPhone 15 verwachten we in 6,1 en 6,7 inch. Goed nieuws voor als je een groot scherm wilt: sinds de iPhone 14 is ook het instapmodel in een grote formaat verkrijgbaar. Je hoeft dus niet meer de allerduurste versie te kopen. Inmiddels zijn ook alle iPhone-modellen uitgerust met een oled-scherm.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Dynamic Island

iPhone 14 Pro Max

Nu nog is het exclusief voor de iPhone 14 Pro (Max), maar straks krijgen alle modellen naar verluidt een Dynamic Island in plaats van een notch. Apple maakt eigenlijk slim gebruik van het ‘cameragat’, wat eigenlijk iets negatief is. Rondom de camera en de sensoren zit een soort menu waarin de iPhone allerlei relevante informatie toont, zoals meldingen en Live Activiteiten.

Ga je voor het duurdere Pro-model? Dan is ook always-on van de partij: ook in slaapstand is er nog belangrijke informatie te zien op het vergrendelscherm. Ook heeft dit scherm ProMotion, oftewel een hogere verversingsgraad. Alles op je iPhone lijkt net even soepeler te gaan.

Ander design

De opmerkelijkste design-verandering is natuurlijk het Dynamic Island, maar er is meer. De iPhone 11 heeft afgeronde zijkanten, die van de iPhones daarna zijn recht. Bij de iPhone 15 worden ze juist weer ietsje ronder, maar uitsluitend aan de achterzijde, voor een betere grip. Ook kiest Apple voor een ander soort materiaal. Aluminium en rvs maken plaats voor titanium.

De randen die het scherm omkaderen worden heel smal – de voorkant van de iPhone is straks echt één en al scherm! De iPhone krijgt daarmee de smalste randen rondom een smartphone ooit.

Betere chip

Over soepeler gesproken: alle iPhone 11-modellen hebben een 13 Bionic-chip. Bij de iPhone 15 zijn we al bij de A16-chip, en het Pro-model krijgt zelfs een A17-chip. Maar ook de A16 is al een enorme sprong voor waar betreft snelheid en efficiëntie.

Compleet vernieuwde camera

Wil je upgraden vanwege een nieuwe camera, dan moet je eigenlijk voor het Pro-model gaan. Daaraan heeft Apple in de loop der jaren flink gesleuteld. Zo kun je op de Pro-toestellen foto’s en video’s schieten in een hogere kwaliteit (ProRAW-foto’s en ProRES-video’s), voor meer bewerkingsmogelijkheden. Ook nieuw is de macromodus voor het superscherp in beeld brengen van bijvoorbeeld bloemen en insecten. Op de iPhone 14 Pro vind je zelfs een 48-megapixel hoofdlens.

Maar ook op de instap-modellen van de laatste jaren werd er het een en ander verbeterd. Zo zijn er fotografische stijlen om je foto er meer uit te laten knallen, maak je vloeiende video’s met de actiemodus en maak je dankzij de filmmodus video’s met subtiel diepte-effect. Dit alles vind je natuurlijk ook op de Pro-modellen. De iPhone 15 Pro (Max) krijgt naar verwachting een periscooplens, waardoor je verder kunt zoomen.

Actieknop

iPhone 15 Pro actieknop

De iPhone 15 krijgt volgens de laatste geruchten een multifunctionele actieknop aan de zijkant van het toestel. Dit is een drukgevoelige knop waarvan je zelf via de Instellingen bepaalt wat hij doet. Je activeert er bijvoorbeeld de Stille modus mee, of de zaklamp, of de Vergrootglas, of een van de andere opties.

MagSafe en usb-c

De iPhone 11 kon je al draadloos opladen met een Qi-oplader, maar bij de iPhone 12 voegde Apple MagSafe toe. Daarmee kun je diverse accessoires magnetisch op de achterzijde van je telefoon ‘plakken’, waaronder ook een oplader. Opladen wordt sowieso anders, want Apple stapt (min of meer onder dwang van de EU) van Lightning over op het meer universele usb-c. Waarschijnlijk nog niet op alle modellen, trouwens. Mogelijk maken eerst alleen de Pro-modellen de overstap.

Voorzieningen voor noodsituaties

Bij de iPhone 14 introduceerde Apple diverse nieuwe functies voor als je in een noodsituatie verkeert, en die tref je ook op de iPhone 15 . Crashdetectie helpt je om de hulpdiensten te bellen na een auto-ongeluk, en handelt de boel zelfs op eigen houtje af als jij niet meer reageert. En dan is er ook nog satellietcommunicatie, waarbij je de nooddiensten ook kunt appen op plekken waar je geen mobiel bereik hebt.

En nog veel meer!

De opvallendste veranderingen hebben we daarmee wel genoemd, maar er is sinds de iPhone 11 van alles bij gekomen wat je straks ook op de iPhone 15 vindt:

  • 5G in plaats van 4G
  • Een veel langere batterijduur
  • Meer opslag, de basisvariant begint al met veel meer
  • Flink meer werkgeheugen
  • Een Ceramic Shield zodat je iPhone meer valbestendig is
  • Een (iets) betere waterbestendigheid

iPhone 11 vs. iPhone 15: conclusie

Van jaar tot jaar verandert de iPhone nog maar weinig. Maar kijk je naar een periode van vier jaar, dan telt het toch allemaal behoorlijk op! Heb je een iPhone 11, dan ga je er straks met de iPhone 15 enorm op vooruit.  Met een groter scherm, het vernieuwende Dynamic Island, een ander design met smalle schermranden, een krachtigere chip, en een compleet vernieuwde camera merk je echt het verschil. Tel daarbij nog MagSafe, usb-c, en voorzieningen voor noodsituaties op, en je krijgt een zeer veelzijdig en geavanceerd apparaat. Kun je zolang niet wachten? Veel van deze verbeteringen vind je ook al op de iPhone 14 Pro (Max) – daarmee maak je dus ook al een flinke sprong.

iPhone 15 release

Het gaat niet meer lang duren voordat Apple de nieuwe iPhone aankondigt. De iPhone-keynote vindt jaarlijks plaats in september – hoewel Apple nog geen datum bekend heeft gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de nieuwe iPhone? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!