Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak prachtige portretvideo’s met Filmmodus op de iPhone 13

Met Filmmodus krijg je de kleine scherptediepte van een echte camera op je iPhone 13. In deze workshop leggen wij uit hoe je het gebruikt.
WS_cam_groot
Icon voor Camera
Camera
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_cam_1
1

Film

Open de Camera-app. Scrol in de balk naar ‘Film’: dit is de derde optie van links (of van onder). Richt je iPhone nu op een persoon of object, en je ziet dat de achtergrond wazig wordt gemaakt.

ws_cam_2
2

Focus

Tik naast je onderwerp, en de focus verschuift naar de achtergrond. Dit gaat automatisch met een soepele overgang. Je kunt ook nog een keer op je onderwerp tikken: dan blijft de focus hierop, ook bij beweging.

ws_cam_5
3

Twee personen

Wanneer er twee mensen in beeld zijn, worden beide gezichten herkend. Het voorste gezicht wordt dan in focus gebracht. Zodra deze persoon zich omdraait, wordt de focus verschoven naar de ander.

Instructiefoto: Handmatig
4

Handmatig

Het is ook mogelijk om handmatig tussen onderwerpen te wisselen. Tik op een grijs vierkantje om op dat onderwerp te focussen. Je kunt ook buiten de vierkantjes tikken, bijvoorbeeld op de achtergrond.

Instructiefoto: Diafragma
5

Diafragma

Het virtuele diafragma bepaalt hoe wazig de achtergrond wordt. Dit stel je in door bovenin op de ‘ƒ’ te tikken. Er komt dan een schuifbalk in beeld, die je kunt verschuiven van ƒ/2.0 tot ƒ/16.

ws_cam_6
6

Zoek

Om video’s die je met de Filmmodus hebt gemaakt te bewerken, open je de Foto’s-app. Ga naar het tabblad ‘Albums’ en scrol naar ‘Mediatypen’. Tik in die lijst op ‘Film’. Je ziet nu al je Filmmodus-video’s.

ws_cam_7
7

Wijzig

Open een filmpje en tik vervolgens op ‘Wijzig’. Je past nu linksboven je virtuele diafragma achteraf aan, en met de gele ‘film’-knop schakel je de filmmodus uit als je niet tevreden bent over het effect.

ws_cam_8
8

Verplaats

Onderaan je scherm zie je de punten waarop het filmpje wisselt van focus. Tik op een punt, en je ziet waar de focus op gelegd wordt. Tik vervolgens in de voorvertoning van je filmpje om het focuspunt te verplaatsen.

WS_cam_3
9

Voeg toe

Een nieuw punt toevoegen waarop je wisselt van focus is ook mogelijk: scrol daarvoor naar een moment in je filmpje waar nog geen punt staat, en tik in de voorvertoning. Niet tevreden? Tik op de prullenbak.

Filmmodus: niet elke iPhone-camera

De ultragroothoekcamera, die in de Camera-app ‘0,5x’ wordt genoemd, heeft geen ondersteuning voor de filmmodus. Alle andere camera’s van de iPhone werken wél met de filmmodus, waaronder de camera aan de voorkant. De telelens (3x) op de iPhone 13 Pro geeft het meest dramatische effect: die komt namelijk qua perspectief het dichtste bij werkelijke filmcamera’s.