Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple waarschuwt: houd iPhone 12 weg van pacemaker

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
MagSafe-oplader iPhone 12


Lees verder na de advertentie

Het was sinds de lancering van de iPhone 12 een veelgehoorde vraag: kan de magnetische ring die in de nieuwste iPhone zit, de werking van medische apparaten verstoren? Apple heeft eindelijk een antwoord: het zou niets uit moeten maken, maar houd een iPhone 12 toch maar uit de buurt van een pacemaker of defibrillator.

iPhone 12 en pacemaker

In september lanceerde Apple de iPhone 12 en iPhone 12 Pro, die voorzien zijn van een nieuwe techniek voor draadloos opladen, genaamd MagSafe. Hiermee kun je draadloze opladers aan de achterkant van de iPhone ‘vastklikken’. Om dit mogelijk te maken, bevindt zich aan de binnenkant van de iPhone een magnetische ring.

Zoals iedereen met een geïmplanteerd medisch apparaat weet, kan een magneet de werking van een implantaat verstoren. Dus hoe zit dat dan met de iPhone 12 (Pro)? Is het veilig om zo’n toestel te hebben?

Advies: minimaal 15 centimeter

In een bijgewerkt Apple Support-document geeft Apple advies. Het bedrijf raadt aan de iPhone ten minste 15 centimeter uit de buurt te houden van geïmplanteerde medische apparaten, zoals een pacemaker of defibrillator (ICD). Laad je het apparaat draadloos op, dan doe je er goed aan om een afstand van 30 centimeter of meer aan te nemen.


kooptip

Toch verwacht Apple dat de iPhone 12 geen groter risico vormt dan andere iPhones. ‘Hoewel alle iPhone 12-modellen meer magneten bevatten dan oudere iPhone-modellen, is er naar verwachting geen groter risico op magnetische interferentie met medische apparaten dan bij oudere iPhone-modellen’, meldt Apple in hetzelfde document.

Onderzoek

Medtronic – een fabrikant van pacemakers – onderzocht de MagSafe-techniek en lijkt het met Apple eens te zijn. Zij constateerden dat de iPhone 12 geen groter risico vormt op magnetische interferentie met pacemakers, defibrillators (ICD’s) en CRT-D’s. Toch raadt ook Medtronic aan de iPhone voor de zekerheid op minimaal 15 centimeter van het medisch apparaat te houden.

Dit advies is ook van toepassing op oudere iPhones; het is altijd verstandig om de iPhone niet te dichtbij een geïmplanteerd apparaat te houden. Bewaar de iPhone dus niet in een borstzak, en leg hem bijvoorbeeld niet op de borst als je op de bank ligt. Waarschijnlijk kan het geen kwaad – maar het is maar beter om het niet te riskeren.