Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Logic Pro: word de Mastering Assistant meester

Met deze nieuwe assistent in Logic Pro geef je je project een professionele sound. Zo werkt het!
ftr_logicpro
Icon voor Logic Pro
Logic Pro
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Het is de meest cruciale stap in het afronden­­­ van een muziekproject: masteren.­­­ Met behulp van compressors, limiters, equalizers en volume-aanpassingen kun je je project helemaal geschikt maken voor een release op YouTube, of zelfs platforms als Spotify of Apple Music.

Maar hoewel ervaren producers hun weg wel weten te vinden op dit vlak, is het voor amateurmusici een behoorlijke stap om mastering onder de knie te krijgen. Gelukkig heeft Apple daar nu een oplossing voor in Logic Pro: de Mastering Assistant. Deze handige plug-in doet al het zware werk voor je, waardoor je je project in een handomdraai geschikt maakt om te exporteren­­­ en uit te geven. In deze workshop laten we je zien hoe het werkt. 

ftr_logicpro
1

Open

Om de Mastering Assistant te gebruiken, moet je een (zo goed als) voltooid project voor je neus hebben dat goed in balans is. Op de vorige pagina lees je waar je project aan moet voldoen voordat je kunt beginnen.

ftr_logicpro
2

Analyse

Om ervoor te zorgen dat de Mastering Assistant je hele nummer analyseert, moet je een eventuele cyclus – het gele stukje in je tijdlijn dat herhaaldelijk wordt afgespeeld – deselecteren door er op te klikken. Anders wordt alleen de cyclus geanalyseerd.

ftr_logicpro
3

Start de assistent

Nu kun je de Mastering Assistant starten. Druk hiervoor in de menubalk op ‘Mix>Mastering­­­­ Assistant’. De assistent gaat nu je nummer analyseren­­­ – hoe complexer het project, hoe langer dit duurt.

ftr_logicpro
4

Eerste mix

Je krijgt nu direct te zien wat de Mastering Assistant ervan heeft gemaakt. Tijdens het afspelen van je project kun je met een druk op de blauwe aan/uit-knop in het venster van de Mastering­­­ Assistant het verschil horen tussen voor en na.

ftr_logicpro
5

Karakter

Druk op de ‘Character’-knop linksboven. Hier kun je kiezen uit een paar presets voor je gemasterde­­­ nummer. Kies tussen ‘clean’, ‘valve’, ‘punch’ en ‘transparent’: luister naar de verschillen­­­ om te horen wat het beste bevalt.

ftr_logicpro
6

Loudness

Standaard maakt de Mastering Assistant je muziek zo luid dat het geluid precies past tussen de meeste andere nummers op Spotify en Apple Music. Maar als je toch een wat subtieler nummer wilt, pas je dat aan met de Loudness-draaiknop.

ftr_logicpro
7

Spread

Als je nog niet aan de links/rechts-balans­­ van je sporen hebt gesleuteld, kan je nummer wat ‘nauw’ klinken. De Mastering Assistant helpt hier ook bij. Met de Spread-draaiknop stel je de ruimtelijkheid van de mix bij.

ftr_logicpro
8

Exporteren

Je nummer is nu in principe helemaal klaar om geëxporteerd te worden. Ga hiervoor in de menubalk naar ‘File>Bounce>Project or section’. Je krijgt nu een scherm te zien met daarin alle instellingen van je export.

ftr_logicpro
9

Instellingen

Kies de kwaliteit van je export. PCM met ‘File Format>AIFF’ is ongecomprimeerd, M4A met ‘File Format>AAC’ is gecomprimeerd. Kies daarna je startpunt en eindpunt van de opname, en dan ‘OK’. Bepaal nu een locatie voor je bestand. Klaar!

ftr_logicpro
In balans

Voordat je de Mastering Assistant inschakelt,­­­ is het van belang dat je project al (enigszins) in balans is. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar het algemene volume van je project. Stijgt deze tot gele of rode niveaus? Zoek uit in welke sporen het probleem zit en verlaag daar het volume. De Mastering Assistant kan namelijk het beste zijn werk doen als je project geen extreme pieken heeft.

Meer leren over Logic?