Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak snel nieuwe geluiden met de Quick Sampler van Logic Pro

Afbeelding van Maak snel nieuwe geluiden met de Quick Sampler van Logic Pro
Icon voor Logic Pro
Logic Pro
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Wat hebben Madonna’s Gimme Gimme Gimme, Eminems Sing for the Moment en Daft Punks One More Time gemeen? In al die tracks wordt er gebruikgemaakt van samples. Fragmenten uit andere liedjes, uitgeknipt en nog wat bewerkt om perfect in de nieuwe muziek op te gaan. Samples worden al gebruikt sinds halverwege vorige eeuw, met de opkomst van de taperecorder. Daarvoor verwerkten muzikanten zelfs al melodieën van andere artiesten in hun liedjes als een soort eerbetoon. Maar samplen is meer dan dat, je kunt ook een enkele klank pakken en die gebruiken om als het ware je eigen instrument te maken.

Zelf samples maken

Dankzij de digitalisering is het maken van samples zo gepiept. Die snelheid zit zelfs in de naam van Logic Pro X’s Quick Sampler. Dat de sampler ‘quick’ is, wil echter nog niet zeggen dat die ook ‘easy’ is. Zoals met veel gereedschappen van Logic is de sampler gemaakt voor de absolute pro’s. Voor je het weet verdrink je als beginner ¬in de mogelijkheden. Zelfs als gevorderde kan het nog duizelen. Maar als je nooit begint, kom je natuurlijk ook niet verder. Daarom pakken we het in deze workshop klein aan. Wat is de Quick Sampler en hoe werkt die?

Instructiefoto: Open Logic
1

Open Logic

Open een nieuw Logic-project (Shift+Cmd+N). Het eerste spoor maakt niet uit, wij kiezen voor ‘Audio’ en vervolgens ‘Create’. Klik rechtsboven op de knop met de looping om de Loop Browser te openen (of toets O).

Instructiefoto: Sleep naar spoorkop
2

Sleep naar spoorkop

Ga (eventueel via het zoekvenster) naar de loop ‘A-Game Glitch Synth’. Klik hierop en sleep hem vervolgens in het spoorkopgebied onder het audiospoor. Boven ‘Quick Sampler (Optimized)’ laat je de loop los.

Instructiefoto: Slice
3

Slice

Het Quick Sampler-venster wordt geopend op het tabblad Slice. De loop is automatisch opgedeeld in partjes. Op een aangesloten keyboard of via Muzikaal Typen (Cmd+K) correspondeert elke toets met een partje.

Instructiefoto: Classic
4

Classic

Klik linksboven in het Quick Sampler-venster op ‘Classic’. De loop wordt afgespeeld zolang je een toets ingedrukt houdt. En zoals je waarschijnlijk al hoort: de loop start precies op de toonhoogte die je aanslaat.

Instructiefoto: One Shot
5

One Shot

De modus One Shot doet praktische hetzelfde als Classic, alleen wordt de loop na het indrukken van de toets helemaal afgespeeld. Deze modus is ideaal als je percussiegeluiden gaat samplen.

Instructiefoto: Een enkele toon
6

Een enkele toon

Ga nu weer terug naar Classic. Versleep de hendeltjes aan weerszijden van de geluidsgolven op zo’n manier dat alleen de eerste grote geluidsgolf hiertussen valt. Nu hoor je die enkele toon als je een toets indrukt.

Instructiefoto: Continu
7

Continu

Wat als je deze enkele toon door wilt laten klinken? Klik dan het uitklapmenu achter Loop open en selecteer een van de loopmodes. Wij selecteren in dit geval ‘Al-ternate’. Vink ook ‘Play to End on Release’ aan.

Instructiefoto: Finetunen
8

Finetunen

Het geeloranje gebied geeft aan wel deel in een loop wordt afgespeeld zolang je een toets ingedrukt houdt. Je kunt dit finetunen door de hendels hiervan te versle-pen (zoom in door te scrollen). Het resultaat is een golvende toon.

Instructiefoto: Pas tempo aan
9

Pas tempo aan

Die golf is alleen nog trager bij lage noten en sneller bij hoge, dat is niet zo mooi. Klik links van ‘Loop Start’ op het kruisje en ten slotte voor ‘Follow Tempo’ op de knop met de gekrulde golfvorm.

De QuickSampler in één oogopslag

1

Optimized of Original?

Als je een audiobestand naar het spoorkopgebied (Track header area) sleept, heb je de keuze uit twee Quick Samplers: Original en Optimized. Bij Original verandert er niets aan de sample, bij Optimized analyseert Logic onder meer automatisch de toonsoort en het volume. Dat werkt een stuk efficiënter.

2

Opnemen

De Quick Sampler werkt uiteindelijk als een software-instrument. Je bespeelt deze via een keyboard, muzikaal typen of je schrijft de midinoten zelf in de Editor.

3

Loop sample

Om een doorgaand geluid te creëren stel je een lusbereik in via de geeloranje hendels. Achter Loop kies je voor een loopmethode, die allemaal net even een ander geluid geven. Met een vinkje voor ‘Play to End on Release’ zorg je ervoor dat de noot bij het loslaten fraai uitfadet en niet abrupt stopt.

4

Pitch, Filter en Amp

We zijn in deze workshop vooral ingegaan op de bovenste helft van de Quick Sampler. Met de verschillende draaiknoppen in de onderste helft van het venster kun je het geluid echter nog veel meer aanpassen. Probeer het maar eens uit.