Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Verborgen iPhone-gebaren: deze kende je nog niet

Ontdek tien handige iPhone-gebaren die je mogelijk nog niet kende.
iPhone 12 pro max
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
10 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

In de categorie ‘je moet het maar net even weten’: deze handige iPhone-gebaren ken je misschien nog niet. Maar ze kunnen je gebruikservaring drastisch verbeteren. Van snellere navigatie tot handige shortcuts, deze verborgen gebaren kunnen je iPhone-gebruik naar een hoger niveau tillen.

ftr_vingergymnastiek_trucje
1

Foutje gemaakt in Rekenmachine?

Als je per ongeluk een foutje maakt in de Rekenmachine-app op je iPhone, dan kun je dit gemakkelijk corrigeren. Veeg simpelweg naar links of rechts over het getal bovenaan de toetsen en het laatst ingevoerde cijfer wordt teruggedraaid. Dit kun je ook toepassen in de app Telefoon, als je daar een telefoonnummer intoetst.

ftr_vingergymnastiek_trucje
2

Zoom met één vinger in Kaarten

Tijdens het navigeren houd je je ogen het liefst op de weg. In- en uitzoomen in Apple Kaarten of Google Maps is dan ook zo gemakkelijk mogelijk gemaakt en het kan met één vinger. Tik dubbel op de kaart: bij de tweede tik houd je je vinger op het scherm en beweeg je die naar boven of naar beneden.

ftr_vingergymnastiek_trucje
3

Selecteer meerdere items

Om meerdere items uit een lijst te selecteren, sleep je twee vingers over die lijst. Wanneer de weergave de beweging met twee vingers herkent, schakelt deze over naar de bewerkingsmodus. Zo kun je in één keer een hele lijst selecteren: veeg maar eens met twee vingers van boven naar beneden in Mail, over je conversaties in Berichten of je aantekeningen in Notities.

ftr_vingergymnastiek_trucje
4

Grijp dingen vast

Als je het volume aanpast met de fysieke knoppen op je iPhone, verschijnt er een volumeschuifje in beeld: dit kun je verder met je vinger bedienen. Iets soortgelijks geldt voor alfabetische lijsten, bijvoorbeeld in Contacten of de appbibliotheek: laat je vinger rusten op het alfabet en vlieg naar de juiste letter.

3x trucjes voor Safari

ftr_vingergymnastiek_safari
1

Snel door een pagina heen

Zoek je iets op een ellenlange website? Zodra je begint te scrollen, verschijnt er rechts in beeld een langwerpige indicator. Leg je vinger hierop en deze wordt wat breder: je kunt nu sneller door de pagina zoeven.

ftr_vingergymnastiek_safari
2

Blader door je tabs

Je bladert tussen openstaande apps door horizontaal over het balkje aan de onderzijde van het scherm te vegen. In Safari blader je op soortgelijke wijze door openstaande tabs: veeg hiervoor over de adres- en zoekbalk.

ftr_vingergymnastiek_safari
3

Overzicht van je tabs

Iets overzichtelijker is wellicht het overzicht met al je openstaande tabs. Ook hier kom je door een specifiek gebaar: maak met twee vingers een knijpbeweging over het scherm.

3x trucjes voor Foto’s

ftr_vingergymnastiek_foto
1

Terug naar je eerste foto

Je hoeft je geen breuk te scrollen om naar je oudste foto te gaan. Tik gewoon op het klokje linksboven. En om nog even terug te komen op Safari: ook daarin tik je op het klokje om naar het begin van een pagina terug te keren.

ftr_vingergymnastiek_foto
2

Snel foto’s selecteren

Om een hele reeks foto’s te selecteren, tik je eerst op ‘Selecteer’. Vink de foto’s nu niet per stuk aan, maar houd je vinger op het scherm en beweeg die naar rechts, naar beneden of zelfs diagonaal.

ftr_vingergymnastiek_foto
3

Perfecte uitsnede

Maak een spreidbeweging op een foto om in te zoomen, totdat je de perfecte uitsnede hebt. Rechtsboven verschijnt direct al de knop ‘Snij bij’. Tik hierop om het een en ander te perfectioneren.