Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Bedien je Apple Watch met Tik dubbel

Het is misschien wel de grootste vernieuwing voor de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2: ‘Tik dubbel’.
Tik Dubbel
watchOS 10
Apple Watch Series 9
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Voortaan kun je je slimme horloge bedienen zonder hem aan te raken. Gewoon door je duim en wijsvinger, aan de kant waar je je Watch draagt, twee keer tegen elkaar aan te tikken. Daarmee activeer je de primaire actie van de app die je op dat moment gebruikt. Dit is handig in situaties waarin je je handen vol hebt: bijvoorbeeld als je aan het koken bent, of als je een zware boodschappentas draagt. Zorg ervoor dat je watchOS 10.1 geïnstalleerd hebt en Tik dubbel werkt direct. Wij laten je graag zien wat er met de functie zoal mogelijk is.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_watch_tik
1

Blader door je widgets

Op de wijzerplaat opent het Tik dubbel-gebaar je Slimme stapel met widgets – normaal geef je hiervoor een zwenkje aan de digitale kroon. Tik nogmaals dubbel om door de stapel te bladeren.

ws_watch_tik
2

Telefoon!

Komt er een telefoontje binnen via je Apple Watch, dan neem je dat aan met een dubbele tik. Je bedient daarmee als het ware de groene knop. Hebben jullie je zegje gedaan, dan beëindig je het gesprek op dezelfde manier.

ws_watch_tik
3

Berichten

Heb je een langer bericht ontvangen, dan scrol je erdoorheen met Tik dubbel. Onderaan de conversatie tik je nogmaals dubbel om je reactie te dicteren. Tik weer een keer dubbel om deze te verzenden.

ws_watch_tik
4

Snoozen

Gaat je wekker af? Je hoeft niet direct met dichtgeknepen oogjes naar de juiste knop op het scherm te zoeken: je kunt ook het Tik dubbel-­gebaar gebruiken. Daarmee activeer je de ­sluimerstand van je wekker.

ws_watch_tik
5

Spelen of pauzeren

In diverse audio-apps, waaronder Muziek en Podcasts, kun je nummers met een dubbele tik afwisselend afspelen of pauzeren. Je kunt ook instellen dat je met Tik dubbel een nummer skipt – zie de pagina hiernaast.

ws_watch_tik
6

Timer

Timer gezet? Met Tik dubbel kun je hem pauzeren, hervatten en ten slotte laten stoppen met bliepen. Dit geldt in zekere zin ook voor ­Stopwatch, maar bedenk je wel dat er iets ­vertraging op de lijn zit.

ws_watch_tik
7

Camera

De Camera-app op je Apple Watch is een afstandsbediening voor de camera van je iPhone: open hem en je iPhone-camera wordt actief. Lach naar het vogeltje, tik dubbel, en het aftellen begint.

ws_watch_tik
8

Work-outherinnering

Detecteert je Apple Watch dat je aan het sporten bent (of daarmee net klaar bent), dan krijg je daarvan een melding. Met Tik dubbel kun je deze automatische work-outherinneringen starten of stoppen.

ws_watch_tik
9

Kompas

Wist jij dat de Kompas-app een nieuwe hoogteweergave heeft? Wij eigenlijk ook niet. Maar wil je hem zien, je raadt het al: Tik dubbel. Om terug te keren naar de gewone weergave doe je hetzelfde.

Tik dubbel
Dit bestond toch al?

Oudere Apple Watches hebben Toegankelijkheidsopties, voor mensen met een lichamelijke beperking. Hiermee kun je de Watch bedienen door middel van handgebaren, zoals … het tegen elkaar duwen van de wijsvinger en duim. Maar dit werkt véél minder gepolijst dan Tik dubbel. Toch eens proberen? Open de Watch-app op je iPhone en ga naar ‘Mijn Watch>Toegankelijkheid>Assistive Touch’. Zet de schakelaar op groen en activeer ‘Handgebaren’.