Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Snel door je iPhone en apps bewegen

We showen je wat trucjes om snel door je apps te bladeren. En om ook de bovenkant van het scherm te kunnen bereiken. Wel zo gemakkelijk!
Nostalgie apps
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
5 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Vliegensvlug door je apps bladeren, snel bij de bovenkant van het scherm komen: Er zijn diverse trucjes voor de bediening van je iPhone en bij de app te komen die je nodig hebt. En deze moet je zeker even kennen.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ftr_vingergymnastiek_155
1

Terug naar het beginscherm

Zit je in een app en wil je terug naar het beginscherm met apps? Op klassieke iPhones gebruik je de thuisknop. Op modellen met Face ID veeg je omhoog vanaf de onderrand van het scherm – vanaf het balkje dat in alle apps zichtbaar is.

ftr_vingergymnastiek_155
2

Blader tussen je apps

Nee, je hoeft niet steeds terug naar het beginscherm als je een andere app nodig hebt. Om snel te bladeren tussen alle openstaande apps op je iPhone, veeg je naar rechts of links langs de onderrand van het scherm. Ook hiervoor leg je je vinger op het balkje helemaal onderin.

ftr_vingergymnastiek_155
3

Kies tussen je apps

Houd het balkje onderin vast en veeg tot halverwege het scherm om de Appkiezer te openen; daar laat je los. Er verschijnt een carrousel met openstaande apps. Veeg horizontaal om erdoorheen te bladeren en tik op de app die je nodig hebt. Je sluit apps af door ze vanuit de Appkiezer naar boven te vegen, het scherm uit: dit is eigenlijk alleen nodig als ze grandioos vastlopen. Je opent de Appkiezer ook door twee keer op de thuisknop te duwen.

ftr_vingergymnastiek_155
4

Bereikbaarheid

De iPhones van de laatste jaren zijn bijzonder groot. Bedien je de iPhone met één hand, dan is de kans groot dat je duim de bovenste helft van het scherm niet kan bereiken. Daarom heeft Apple de functie Bereikbaarheid in het leven geroepen. Hiermee schuif je alle content van het scherm een heel eind naar beneden toe, zodat je er wel goed bij kunt met je duim.

Dit doe je door de onderkant van het scherm naar beneden te vegen, van net boven het balkje tot over de schermrand heen. Of tik zachtjes twee keer op de thuisknop, zonder te klikken. Om terug te gaan naar de normale weergave, tik je in de bovenste helft van het scherm.

Mogelijk moet je Bereikbaarheid eerst nog eenmalig activeren. Dat doe je via ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’. Hier zet je de schakelaar bij ‘Bereikbaarheid’ om.