Direct aan de slag?
Over Funda
Op televisie, in de krant en op social media wordt er dagelijks over gediscussieerd, maar om het er nog maar even in te wrijven: de huizenmarkt is een ramp. Woningen zijn zowat onbetaalbaar (als ze überhaupt aan te komen zijn) en de concurrentie is dusdanig groot, dat je geluk moet hebben om een bod te mogen doen. Maar gezien we toch ergens moeten wonen, kunnen we in ieder geval ons best doen om die zoektocht naar je volgende appartement, huis of ander soort woning wat gemakkelijker te maken.
Een goede eerste stap is Funda! Deze app staat vol huur- en koopwoningen die momenteel worden aangeboden. Je vindt ze door je gewenste woonlocatie in te voeren, maar er zijn allerlei manieren om je zoekresultaten toe te spitsen en trucjes waarmee je meer zicht krijgt op het aanbod. Met een beetje geluk stuit jij dan toch snel op je droomwoning – of in ieder geval, op een dak boven je hoofd.
Ontdek stap voor stap hoe Funda werkt
Meerdere locaties
Met de zoekbalk (zie bolletje 1 onderaan de pagina) kun je naar woningen op meerdere locaties tegelijk zoeken. Zoek eerst één locatie op, tik daarna weer op de zoekbalk en voer een nieuwe locatie in. Doe dit gerust zo vaak je wilt, er is geen limiet.
Filteren
Bij ‘Filters’ vink je aan wat voor jou van belang is, evenals of je een koop- of huurwoning zoekt. Voer alleen je harde eisen in: hoe meer filters je toepast, hoe beperkter het aanbod. Sla je wensen op met de blauwe knop onderin.
Extra kamers
Met de filters heb je wellicht aangegeven hoeveel kamers je zoekt. Die kun je verminderen door naar extra slaapkamers te zoeken: deze kun je immers ook omdopen tot hobbykamer. Wie weet duiken er nu andere zoekresultaten op.
Vraagprijs
Waarschijnlijk heb je een maximumprijs in gedachten, maar qua filters is het verstandig om daar nét boven te zitten. Stel je voor: Funda laat je droomwoning niet zien terwijl hij ‘slechts’ tweeduizend euro boven je maximum zit. Zonde!
Zoekopdracht opslaan
Je hoeft de filters maar één keer te perfectioneren: als je een account hebt, kun je je zoekopdracht(en) bewaren. Hiervoor tik je na het zoeken op ‘Bewaar>Bewaar zoekopdracht’. Je vindt de zoek- opdracht vervolgens terug bij het tabblad ‘Bewaard’.
Landkaart
Funda geeft zijn zoekresultaten weer als lijst, tenzij je op het icoontje naast de zoekbalk tikt. Nu verschijnt er een landkaart waarmee je in één oogopslag ziet waar de woningen zich bevinden. Tik er een aan om er meer over te lezen.
Meldingen
Misschien zie je nu geen woning naar wens, maar er komen regelmatig nieuwe bij. Wil je hiervan op de hoogte worden gebracht? Geef eerst toestemming voor meldingen via ‘Account>Pushmeldingen>App-instellingen>Meldingen>Sta meldingen toe’.
Meldingen 2.0
Vervolgens moet je per zoekopdracht aangeven of je van de nieuwe aanwinsten updates wilt ontvangen. Dit doe je door op ‘Bewaard’ te tikken en daarbij ‘Dagelijkse e-mailupdates’ of ‘Pushmeldingen’ aan te vinken. De keuze is aan jou!
Hier vind je de belangrijkste functies
Hoewel Funda nog steeds de populairste dienst is voor het kopen en verkopen van woningen, is het niet de enige in zijn soort. Wat noemenswaardige alternatieven zijn websites als Huislijn, Pararius, Huizenzoeker en Huizenpedia. Daar vind je dan ook regelmatig koop- en huurwoningen die op Funda nergens te bekennen zijn. Als zoeker kan het dus zeker geen kwaad om er zo nu en dan even te spieken. Het gras is immers altijd groener…