Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak levensechte foto’s van speelgoed en miniaturen

Afbeelding van Maak levensechte foto’s van speelgoed en miniaturen
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Je kunt speelgoed, schaalmodellen en miniatuurtjes zó op de foto zetten, dat ze levensgroot en helemaal echt lijken. Dat levert gave optische illusies op. Bijvoorbeeld speelgoedautootjes: je zou bijna in willen stappen en weg willen rijden.

Voor zo’n soort foto zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden. Kies de juiste hoek bijvoorbeeld. En gebruik de juiste camera – je hebt er een iPhone 11 of nieuwer voor nodig, want een ultragroothoeklens is een must. De nabewerking doe je op de Mac. Je vindt de gebruikte foto bij de downloads van iCreate 130, maar voor nu kun je natuurlijk al gezellig met je speelgoeddino op pad.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Kies de juiste hoek
1

Kies de juiste hoek

Maak je van bovenaf een foto? Dan lijkt speelgoed op speelgoed, zoals je hier ziet. Je kunt beter een verhoging zoeken, om je modellen vanaf ‘grondniveau’ vast te leggen – alsof je op ooghoogte fotografeert.

Instructiefoto: Niet te dichtbij
2

Niet te dichtbij

De groothoeklens van de iPhone – zeg maar de standaardcamera – is in dit geval niet heel geschikt. De welbekende tijdmachine uit Doctor Who is helemaal onscherp, en door de wazigheid val je door de mand.

Instructiefoto: Blijf scherp
3

Blijf scherp

Wat je nodig hebt, is de ultragroothoeklens die de iPhone 11 en nieuwer heeft. Zorg dus dat de camera op 0,5 staat door zo ver mogelijk uit te zoomen. Op die manier blijft alles in focus.

Instructiefoto: Licht
4

Licht

Een combinatie van de ultragroothoeklens en kikkerperspectief draagt bij aan een meer geloofwaardige compositie. Wat daarbij ook kan helpen, is een beetje tegenlicht.

Instructiefoto: RAW
5

RAW

Schiet je foto bij voorkeur in RAW. Op de iPhone 12 Pro schakel je dit in via ‘Instellingen>Camera>Structuren’. Op andere iPhones gebruik je apps als Camera+ 2. Open de foto op de Mac – gebruik eventueel onze foto.

Instructiefoto: Gloed
6

Gloed

Klik op ‘Bewerk’ en klap ‘Licht’ uit. Onder opties vind je ‘Gloed’ – trek de schuifbalk naar 0,50. Zo onthul je meer kleur in textuur in de lucht. Ook lichten hiermee details in middentonen op.

Instructiefoto: Verhoog het contrast
7

Verhoog het contrast

Verhoog het Contrast naar 0,25 voor meer nadruk op het silhouet van het speelgoed tegen de hemel. Verhoog levendigheid naar 0,30 om de kleuren van het landschap een flinke boost te geven.

Instructiefoto: Andere kleurtint
8

Andere kleurtint

Klap rechts ‘Witbalans uit’ en kies in het menuutje daaronder voor ‘Temperatuur/tint’. Schuif de balk bij ‘Tint’ naar 27,00. Op deze manier voeg je wat magenta toe aan je foto.

Instructiefoto: Vigent
9

Vigent

Open ten slotte het paneel ‘Vignettering’ en zet ‘Sterkte’ op 0,50. De donkere randen geven je foto een mysterieus tintje. Een ‘Radius’ van 0,60 brengt de schaduwen wat meer naar binnen.

Andersom kan ook

In deze workshop laten we speelgoed levensecht lijkt. Maar het kan ook andersom – je kunt huizen, treinen en auto’s op speelgoed laten lijken. Zoek in de App Store maar eens op ‘tilt shift’ voor apps die dit effect kunnen toepassen.