Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Krijg extra gebaren voor de iPad in de vingers

Ken jij alle gebaren voor de iPhone al? Dan kun je verder op de iPad, want die heeft nog eens extra mogelijkheden. Wij laten het je zien.
Afbeelding van Krijg extra gebaren voor de iPad in de vingers
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
4 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

In eerdere artikelen hebben we allerlei gebaren voor de iPhone besproken. Zo lieten we je zien hoe je snel door je iPhone en apps bladert, hoe je efficiënt teksten kopieert en plakt en waarom drag & drop zo handig is. Dit alles werkt ook op de iPad – maar er is meer.

Instructiefoto: Hoekgebaren
1

Hoekgebaren

Op de iPad kun je een schermafbeelding en/of een Snelle notitie maken door vanuit de linker- of rechterbenedenhoek naar binnen te vegen. Welke actie je op welke hoek ‘plakt’, stel je zelf in. Ga naar ‘Instellingen>Multitasking en gebaren’. Zorg dat onderaan ‘Veeg vinger vanuit hoek’ geactiveerd is, en bepaal daaronder de verschillende acties.

ftr_vingergymnastiek_dock
2

Roep het Dock op

Net zoals de iPhone heeft de iPad een Dock. Met als verschil dat het Dock op de iPad ook oproepbaar is als je in een app zit. Trek het balkje onderaan in het scherm naar boven, en laat los als het Dock verschijnt. Tik op een app in het Dock om deze te openen. Als je de appbibliotheek in het Dock hebt staan, is dit de shortcut naar al je apps.

3

Werk met vier of vijf vingers

Heb je de gebaren met twee of drie vingers op de iPhone al onder de knie? Op de iPad heb je gebaren met vier of vijf vingers. Het maakt daarbij overigens niet uit of je vier of vijf vingers gebruikt; vijf vingers voelt zelfs iets eenvoudiger. Wat kun je ermee? Veeg met vier of vijf vingers naast elkaar horizontaal over het scherm om tussen apps te bladeren. Met een vijfvingerige knijpbeweging ga je altijd terug naar het beginscherm. Knijp je iets minder ver en wacht je even, dan opent eerst nog de Appkiezer.

Split view: twee apps naast elkaar
4

Drag & Drop

Op de iPad kun je twee apps naast elkaar zetten. Je opent deze ‘Split view’ via de drie puntjes bovenaan in het scherm. Teksten, linkjes, afbeeldingen: je kunt allerlei elementen vanuit de ene app in de andere slepen, bijvoorbeeld vanuit Safari naar Mail. Gewoon met één enkele vinger, dus het werkt veel minder priegelig dan op de iPhone.