Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Drag & drop : verplaats apps, tekst, foto’s en meer op de iPhone

Wist je dat je heel gemakkelijk apps, foto's en meer kunt verslepen op je iPhone? Wij laten je zien waarom je dit in de vingers moet hebben!
Drag & drop
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Met Drag & drop kun je geselecteerde foto’s, tekst en andere inhoud verplaatsen van de ene locatie naar de andere. Gewoon door te slepen en neer te zetten!

Apps verplaatsen: je doet het verkeerd!

Ftr_vingergymnastiek_appsverplaatsen
1

App verplaatsen voor dummy’s

Om een app te verplaatsen, houd je hem vast: negeer het menuutje dat verschijnt, wacht op het getril en sleep hem naar de juiste plek. Om hem op een ander scherm te zetten, sleep je hem over de schermrand heen. Laat los op de gewenste plek. Dat doe je één voor één met alle apps …

Ftr_vingergymnastiek_appsverplaatsen
2

Nee, niet doen! Stop!

Vergeet stap 1. Apps massaal verplaatsen kan effectiever! We beginnen op dezelfde manier: houd je duim op een van de apps die je wilt verplaatsen totdat het gewiebel start, en trek hem dan ietsje van zijn plek. Laat je vinger op het scherm.

Ftr_vingergymnastiek_appsverplaatsen
3

Stapelen maar

Terwijl je de eerste app vast blijft houden, tik je met de duim of vingers van je andere hand op de overige apps die je wilt verplaatsen. Je maakt zo een stapeltje met apps. De badge geeft de hoeveelheid apps aan.

Ftr_vingergymnastiek_appsverplaatsen
4

Andere pagina

Staan sommige apps die ook bij de selectie horen op een andere pagina? Geen probleem. Laat die eerste vinger nog steeds op het scherm rusten. Met de duim of vingers van de andere hand veeg je naar de volgende pagina. Daar stapel je verder.

Ftr_vingergymnastiek_appsverplaatsen
5

Juiste plek

Sleep de hele stapel naar de juiste pagina. Je kunt de stapel ook in een al bestaande map slepen. Laat los, en de apps verspreiden zich weer. Ze belanden bij elkaar in de buurt op de juiste plek. Tik ten slotte op ‘Gereed’.

Tekst, foto’s en meer verslepen tussen apps

De slimme manier om apps te verslepen zoals we die zojuist met je doornamen, is een vorm van drag & drop, oftewel slepen en neerzetten. Maar drag & drop is veel breder. Je kunt er allerlei soorten informatie vanuit de ene app in de andere zetten, zonder dingen te hoeven kopiëren en plakken. Je hebt er twee vingers voor nodig, en misschien een beetje geduld om het in de vingers te krijgen.

Het recept is overigens steeds ongeveer hetzelfde: leg je vinger op de informatie die je wilt verslepen, totdat deze als het ware loskomt. Laat je vinger op het scherm liggen, en navigeer dan met de vinger van een andere hand naar de app waar het in hoort. Een groen plusje geeft aan dat je los kunt laten: doe dat dan. Wat kun je zoal ‘draggen en droppen’? Wij geven hier een paar praktische voorbeelden, maar die vormen nog slechts het topje van de ijsberg. Als je je het principe eenmaal eigen hebt gemaakt, ga je het automatisch op nog veel meer plekken toepassen.

Lees hier hoe het werkt

Tekst naar notities
1

Sleep tekst naar Notities

Selecteer een tekstfragment, bijvoorbeeld in ­Boeken, en laat je vinger even rusten op het blauwe vlak. Er komt dan een kleine voorver­toning los van de achtergrond. Blijf die ene vinger op het scherm houden. Met je andere vinger navigeer je naar de app Notities. Open daar, ook met die andere vinger, een nieuwe notitie en laat de voorvertoning van de tekst hierin los. Zo kun je een tekst snel kopiëren en plakken.

linkje whatsapp
2

Deel een linkje in WhatsApp

Er zijn diverse manieren om linkjes te delen in WhatsApp, maar deze ken je misschien nog niet. Goed artikel tegengekomen online? Laat je vinger rusten op de adres- en zoekbalk. Je voelt een tikje en er verschijnt een menu dat je kunt negeren. Trek de link als het ware uit de balk: hij verschijnt dan als blokje met een plusje erbij. Houd vast, en navigeer met de duim of vingers van de andere hand naar de juiste chat in WhatsApp – laat hier los.

Instructiefoto: Zet documenten in de juiste map
3

Zet documenten in de juiste map

Soms komt drag & drop ook van pas binnen één en dezelfde app. Een uitgelezen voorbeeld daarvan is de app Bestanden. Staan er documenten in een verkeerde map? Je raadt het al, je ‘drag & dropt’ ze zo naar de juiste plek. Het werkt precies zoals bij het verplaatsen van apps. Houd een document vast, negeer wederom het menu dat verschijnt, en trek het een beetje van zijn plek.

Tik nu met de duim of vingers van de andere hand eventueel ook andere documenten aan die je wilt verplaatsen. Laat je duim of vinger met daaronder de stapel documenten op het scherm rusten, en tik met je andere hand naar de juiste locatie. Daar laat je los. Je kunt op deze wijze ook mappen in hun geheel verplaatsen.

fotos mail
4

Plaats foto’s in een mail

Misschien wel de snelste manier om foto’s in een mailtje te zetten! Open de app Foto’s en houd je vinger op de voorvertoning van een foto. Versleep deze een stukje van zijn plek. Tik dan met de vingers van je andere hand wat extra foto’s aan die je wilt delen. De badge geeft het totaal aantal foto’s aan. Houd het stapeltje foto’s vast, en navigeer met je andere hand naar de app Mail. Laat de stapel daar los in het veld waar je de tekst van je mail typt.