Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Tekst kopiëren en plakken op de iPhone met gebaren

Leer de gebaren voor het selecteren, kopiëren en plakken van tekst.
Tekst kopieren iPhone
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
2 minuten
Stappen:
4 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Iedereen die weleens met teksten bezig is op de iPhone, kopieert en plakt tekstfragmenten. Wist je dat hiervoor ook heel praktische gebaren zijn? Daarnaast geven we je nog twee andere leuke toetsenbord-trucjes.

Ftr_vingergymnastiek_teksten
1

Selecteer een woord, zin of alinea

Om een woord te selecteren, tik je twee keer met je vinger. Een hele alinea selecteer je met drie tikken. Verplaats de greeppunten aan de uiteinden om een ander tekstgedeelte te selecteren, bijvoorbeeld een zin.

Ftr_vingergymnastiek_teksten
2

Kopieer de tekst

Je kunt via het menuutje knippen of kopiëren, maar dat gaan we niet doen. Beweeg drie vingers naar elkaar toe om de tekst te kopiëren. Het is dan alsof je met duim, wijsvinger en middelvinger iets oppakt. Bovenin zie je kort het label ‘Kopieer’.

Ftr_vingergymnastiek_teksten
3

Plak de tekst

Plak tekst, bijvoorbeeld in een mail, bericht of een andere tekst-app. Hiervoor beweeg je drie vingers uit elkaar – precies tegengesteld aan hoe je tekst kopieerde. Het is alsof je nu iets loslaat. Bovenin zie je kort het label ‘Plak’.

Ftr_vingergymnastiek_teksten
4

Herstel nodig?

Is je geplakte tekst per ongeluk op de verkeerde plek beland? Veeg met drie vingers naast elkaar van rechts naar links over het scherm. Wil je de tekst opnieuw invoeren? Veeg dan met drie vingers naast elkaar van links naar rechts over het scherm.

Bonus: twee extra trucjes voor je toetsenbord

Trackpad

Je spatiebalk is stiekem ook een trackpad. Houd je vinger langer op spatiebalk: de tekens op het toetsenbord verdwijnen en met je vinger kun je nu gemakkelijk door een tekst navigeren. Op deze manier verplaats je de cursor. Dat komt van pas als je ergens in je tekst een foutje wilt verbeteren of nog iets wilt toevoegen.

Veeg je tekst

Wist je dat je iPhone-toetsenbord automatisch een swipe-toetsenbord is? Dit betekent dat je woorden kunt typen door je vinger over de toetsen te vegen in plaats van individuele toetsen aan te tikken.

Houd je vinger op het toetsenbord en veeg in een zo vloeiend mogelijke beweging van letter naar letter; aan het einde laat je los. Heeft een woord twee dezelfde letters na elkaar, dan hoef je er maar één keer naartoe te vegen. Je iPhone leidt de spelling af uit de context. Mogelijk moet je de functie nog inschakelen, via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenborden>Veeg om te typen’.