Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Aan de slag met de handige functies van iWork 12

Dit voorjaar zijn Pages, Numbers en Keynote overgestapt van versie 11 naar 12. Deze update voor de iWork-apps zit vol handige functies, inclusief compatibiliteit met de Mac-versie van Opdrachten. Daarom stellen we je eerst voor aan alle kleine nieuwe functies per app, terwijl de stappen uitleggen hoe je een opdracht voor alle iWork-apps in elkaar zet. Off to work we go!
iWork 13.1 nieuwe functies
Icon voor Pages
Pages
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
15 stappen
Download:
N.v.t.
Dit voorjaar zijn Pages, Numbers en Keynote overgestapt van versie 11 naar 12. Deze update voor de iWork-apps zit vol handige functies, inclusief compatibiliteit met de Mac-versie van Opdrachten. Daarom stellen we je eerst voor aan alle kleine nieuwe functies per app, terwijl de stappen uitleggen hoe je een opdracht voor alle iWork-apps in elkaar zet. Off to work we go!

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

iWork-apps: de kleinste nieuwe functies

Van Pages naar Apple Books

Documenten uit Pages uploaden van je iPhone naar Apple Books – dat kon toch al? Klopt, maar nu kan dit met bestanden tot wel 2GB. Open een document, ga naar het rondje met de drie bollen en tik op ‘Publiceer op Apple Books’.

Paginanummers verplaatsen

In de hoeken, de kantlijn, midden in de tekst – in Pages voor je Mac kun je nu overal paginanummers plaatsen. Open een document, zet de cursor op de gewenste plek en ga naar ‘Voeg in>Paginanummers’. Dit doe je voor elke pagina.

Tabellen kopiëren

Met Numbers op je Mac kopieer je tabellen zonder formules, categorieën of verborgen waarden mee te nemen. Selecteer een tabel, ga in de menubalk naar ‘Wijzig>Kopieer momentopname’ en plak hem in een ander bestand. Zo gepiept!

Autofill met VoiceOver

VoiceOver laat in Numbers nu weten wanneer automatisch vullen is in- of uitgeschakeld. Selecteer een cel om te kopiëren, druk op Cmd+, vul de cellen met de pijlen en tik weer op Cmd+ om te stoppen. Je hoort het vanzelf.

Zoom in op je slides

In Keynote kun je nu tot wel 400% inzoomen. Leg twee vingers op het scherm en spreid ze. Handig als er over een minuscuul detail in je slides wordt gediscussieerd.

Begin snel een document, spreadsheet of presentatie via je thuisscherm

Via het thuisscherm van je iPhone of iPad direct een nieuw project beginnen: het kan sinds de iWork-update. Hiervoor moet eerst de betreffende app op je thuisscherm staan, wat je doet door hem vanuit de appbibliotheek naar de gewenste plek te slepen. Staat hij paraat? Leg dan je vinger op het icoontje van Pages, Numbers of Keynote en houd hem ingedrukt totdat er een venster verschijnt. Hier tik je op ‘Nieuw(e) document/spreadsheet/presentatie’. Je moet nu alleen nog even een sjabloon kiezen – aan de slag maar!

Aan de slag met Opdrachten

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_iWork_139
1

Up-to-date

Voor je begint, controleer je op app-updates. Open de App Store op je Mac en ga naar ‘Updates’ voor een lijst met alle apps die je kunt bijwerken. Staat er geen Pages, Numbers of Keynote? Dan zijn ze up-to-date.

ws_iWork_139
2

Opdrachten opstarten

In Opdrachten maak je een … opdracht. Logisch, maar je moet wel eerst de app openen. Als je hem niet kunt vinden, druk je tegelijkertijd op Cmd en de spatiebalk. Typ nu ‘opdrachten’ en druk op enter om de app te openen.

ws_iWork_139
3

Plus

Een opdracht in elkaar zetten: je maakt het net zo moeilijk als je zelf wilt. Je begint wel altijd door boven in de app op het plusje te klikken. Er verschijnt nu een venster met daarin een lege opdracht, dus nog zonder taken.

ws_iWork_139
4

Zoekt en gij zult vinden

Zoek rechts in de zoekbalk naar Pages, Numbers of Keynote. Per app verschijnen er wat taken, zoals ‘Open presentatie’ of ‘Nieuw document’. Kies er minstens een door erop te klikken. Let op: één opdracht voert alle taken tegelijk uit.

ws_iWork_139
5

Priegelwerk

Je opdracht is af, tenzij je een stap verder wilt gaan. Rechtsboven staat een icoontje met drie rondjes en strepen: klik hierop om wat details te veranderen. Het werkt eenvoudig, want je plaatst (of verwijdert) alleen wat vinkjes.

ws_iWork_139
6

Uitstraling

Inhoudelijk ben je klaar, nu nog de puntjes op de i zetten. Klik bovenin op ‘Naam opdracht’ en schrijf een pakkende titel. Mag je opdracht nog wat unieker? Klik dan op het icoontje om de kleur en het symbool te veranderen.

Instructiefoto: Test, test, test
7

Test, test, test

Je opdracht is eindelijk compleet! Al kan een korte testronde geen kwaad. Klik daarom rechtsboven op de universele afspeelknop om de opdracht te activeren. Is iets niet naar wens? Herhaal in dat geval stappen vier en vijf.

Instructiefoto: Taak uitvoeren
8

Taak uitvoeren

Taken verzameld? Sluit het huidige venster en ga terug naar het hoofdmenu. Vanaf nu staat je nieuwste creatie onder het tabblad ‘Alle opdrachten’. Zweef met je muis boven de opdracht en klik op de afspeelknop om hem te activeren.

Instructiefoto: Lettergrootte
9

Lettergrootte

Alle iWork-apps hebben nog een laatste nieuwe functie: je kunt de lettergrootte van een tekst tot op wel twee decimalen aanpassen. Dit doe je door een tekst te selecteren en naar ‘Lettertype’ te gaan. Werkt ook in iOS en iPadOS!

En nog meer nieuws in 12.1!

Apple zit niet stil en inmiddels is ook iWork 12.1 verschenen. Snel kennismaken met de nieuwe functies daarvan? Lees dan ons artikel: iWork 12.1: coole nieuwe functies in Pages, Numbers en Keynote