Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak, monteer en deel HDR-video’s op de iPhone 12 Pro

De iPhone 12 Pro kan voortaan video's opnemen in HDR. Wij laten zie hoe dat werkt en hoe je video's vervolgens het beste kunt bewerken.
Afbeelding van Maak, monteer en deel HDR-video’s op de iPhone 12 Pro
Icon voor Camera
Camera
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
25 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Dit moet je weten

De iPhone 12 Pro familie heeft een nieuw trucje: het vastleggen van HDR-video’s. Eerder kon dit al bij foto’s. HDR staat voor High Dynamic Range, wat betekent dat er ontzettend veel verschillende kleuren kunnen worden vastgelegd. Dat vraagt natuurlijk om een vergelijking. De oude iPhones nemen op in Standard Dynamic Range (SDR), wat neerkomt op 16,7 miljoen kleurwaardes (ook wel 8-bit). Bij HDR wordt dit opgeschroefd naar maar liefst 1 miljard kleurwaardes (ook wel 10-bit). Het resultaat is dat een kleurverloop veel soepeler oogt en dat het contrast een stuk hoger ligt. Al met al, een veel mooiere video.

iPhone 12 Pro HDR

Heb je een iPhone 12 Pro, dan wil je natuurlijk altijd de beste opnamekwaliteit. Hoe meer kleuren, hoe beter. Wij laten zien hoe je HDR-beelden schiet en hoe je hier vervolgens mee kunt werken in iMovie. Er is echter een kleine ‘maar’ in dit hele verhaal. Want het scherm waar je je beeldmateriaal op bekijkt, moet HDR ondersteunen. Nog lang niet alle schermen doen dit, met als gevolg dat kleuren er overbelicht en schreeuwerig uit kunnen zien. Weet je dat de ontvanger geen HDR-scherm heeft, dan stuur je de video voor de zekerheid in SDR. Hoe? Ook dat leggen we uit.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Activeer HDR
1

Activeer HDR

Om video-opnames in HDR mogelijk te maken ga je naar ‘Instellingen>Camera>Neem video op’. Vervolgens zorg je dat het schuifje achter HDR-video op groen staat.

Instructiefoto: Opnemen
2

Opnemen

Het opnemen van een video werkt hetzelfde als altijd. Open de Camera-app, tik op ‘Video’ en vervolgens op de rode opnameknop om op te nemen. Tik nogmaals om de opname te stoppen.

Instructiefoto: Foto's
3

Foto’s

Het grote verschil zie je pas in Foto’s. De kleurweergave van de video is levensecht en met een hoog contrast. In de hoek linksboven wordt ‘HDR’ weergegeven als het dergelijke beelden betreft.

Instructiefoto: Open iMovie
4

Open iMovie

iMovie kan ook prima overweg met HDR-video’s, zowel de iOS- als de macOS-versie. We beginnen met die eerste. Open iMovie op je iPhone en tik op het plusje om een nieuw project aan te maken.

Instructiefoto: Kies video's
5

Kies video’s

Met de iPhone een kwartslag gedraaid zie je links in de balk ‘Video’. Tik hierop en selecteer de beelden die je wilt toevoegen. Tip: geef elke opname een vinkje om ze tegelijk toe te voegen.

Instructiefoto: Maak film
6

Maak film

Tik ‘Maak film’ en alle geselecteerde beelden worden aan de tijdlijn toegevoegd. Hier kun je ze op hun plek slepen, inkorten door de gele hendels te verslepen, ver-tragen, een filter toevoegen … Klaar? Tik ‘Gereed’.

Instructiefoto: Delen
7

Delen

Tik onderin op het deel-icoon om de video te delen. De iPhone kijkt zelf naar welk apparaat de video verstuurd wordt en maakt hier desgewenst een SDR-versie van. Wij tikken echter op ‘Opties’.

Instructiefoto: Handmatige SDR
8

Handmatige SDR

Hier vind je namelijk een HDR-schuif om zelf te kiezen voor HDR of SDR. De automatische omzetting van de iPhone wil soms misgaan. Zo houd je dus het eindresultaat zelf in de hand.

Instructiefoto: Op de Mac
9

Op de Mac

HDR-video’s zijn niet alleen mooier, ze zijn ook preciezer te bewerken. Kleurcorrectie ‘pakt’ bijvoorbeeld veel nauwkeuriger. Dit voordeel heb je vooral op de Mac, in iMovie (en Final Cut Pro).