29 functies voor je gezondheid op je iPhone en Apple Watch

1) Stel je gezondheidsprofiel in

De iPhone en Apple Watch verzamelen veel gegevens over je gezondheid. Bijvoorbeeld over het aantal stappen dat je zet, de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, je cardioconditie en meer. Om ze nauwkeurig te berekenen, gebruiken de iPhone en Watch de gegevens uit je gezondheidsprofiel.
Open hiervoor de Gezondheid-app, tik op het tabblad ‘Overzicht’ en selecteer rechtsboven je profiel. Kies voor ‘Gezondheidsdetails’ en tik op ‘Wijzig’. Vul de lege velden in, of controleer of de gegevens up-to-date zijn.
Zit je een rolstoel, dan kun je dat hier ook aangeven. De Apple Watch houdt dan het aantal duwbewegingen bij, in plaats van de gezette stappen.
Gebruik je medicijnen die de hartslag beïnvloeden? Geef dat onderaan deze pagina aan. De Apple Watch houdt hier dan rekening mee bij het schatten van je cardioconditie.
2) Medische ID instellen
Als je bewusteloos raakt, een ongeluk krijgt of om een andere reden niet meer reageert, kan het van belang zijn dat een hulpverlener kennis heeft van je medische gegevens. Soms is het zelfs van levensbelang.
Voor dit soort situaties heeft Apple een functie in het leven geroepen: Medische ID. Daarin staan allerlei belangrijke gegevens, zoals de leeftijd, bloedgroep, allergieën en medische aandoeningen. Ook geeft het Medische ID toegang tot de belangrijkste contacten in geval van nood.
-
1
Gezondheid-app
Om je Medische ID in te stellen, open je de Gezondheid-app van de iPhone. Zorg dat het tabblad ‘Overzicht’ geactiveerd is en tik rechtsboven op het profiel-icoon. Selecteer ‘Medische ID’.
-
2
Gegevens
Als je je Medische ID nog niet hebt ingesteld, tik je op ‘Aan de slag’. Tik op ‘Voeg toe’ om medische gegevens toe te voegen zoals je medicijnen en allergieën.
-
3
SOS-contactpersoon
Tik ‘Voeg toe’ achter SOS-contactpersonen om deze toe te voegen. Selecteer een contact dat hulpverleners kunnen bellen in geval van nood. Tik op het telefoonnummer en geef de relatie tot die persoon aan.
-
4
Bij vergrendeling
Controleer of ‘Toon bij vergrendeling’ aan staat. Voor je Medische ID hoeven hulpverleners dan niet je iPhone te ontgrendelen; het dossier is toegankelijk vanaf het toegangsscherm.
Om het Medische ID te zien, is het niet nodig om een iPhone te ontgrendelen. Houd de zijknop en een van de volumeknoppen tegelijk ingedrukt, totdat je schuifknoppen op het scherm ziet. Als de iPhone-eigenaar ooit een Medische ID heeft ingesteld, zie je de optie in het midden staan. Veeg de schuif naar rechts om de gegevens te bekijken.
Het Medische ID is ook te benaderen via de Apple Watch. Houd de zijknop langer ingedrukt en haal de schuif ‘Medische ID’ naar rechts. Gebruik de Digital Crown om door de gegevens te scrollen.
3) Personaliseer de Gezondheid-app
Open je de Gezondheid-app, dan zie je een paar gegevens als eerste in het Overzicht. Deze laten bijvoorbeeld zien hoe je het vandaag doet in elke gezondheidscategorie, zoals het aantal stappen, je verbrande calorieën, hartslag en meer.
Welke gegevens belangrijk zijn, verschilt van persoon tot persoon. En gelukkig is het dashboard ook zelf in te richten. Tik op ‘Wijzig’ en selecteer categorieën die je belangrijk vindt. Deze worden in je Overzicht getoond.
4) Stel SOS-noodmelding in

Als je 112 wilt bellen, is het niet nodig om de Telefoon-app te openen en het telefoonnummer in te toetsen. De functie SOS-noodmelding (hieronder lees je hoe het werkt) maakt het nog gemakkelijker. Daarmee bel je niet alleen de hulpdiensten, maar worden ook gelijk je SOS-contactpersonen gewaarschuwd. Zij ontvangen na je noodoproep een sms-bericht met daarin je huidige locatie.
Verandert je locatie, dan worden de contactpersonen hiervan op de hoogte gebracht. Elke vier uur krijg je een herinnering om te stoppen met het delen van je locatie. Tik dan op de statusbalk en kies ‘Stop delen van SOS-locatie’ om het te stoppen.
Om te controleren of SOS-noodmelding aan staat, open je de Instellingen-app en kies je voor ‘Noodmelding’. Zorg dat de twee bovenste schuiven op groen staan, zodat je twee manieren hebt om de hulpdiensten in te schakelen.
5) Bel met ingedrukt houden
De eerste manier om de hulpdiensten snel te bellen, is door de zijknop en volumeknop tegelijk ingedrukt te houden. Na enige tellen verschijnt er een schuif met ‘SOS-noodmelding’. Veeg deze naar rechts, of blijf de twee knoppen ingedrukt houden. De iPhone begint met aftellen en een luid waarschuwingsgeluid wordt gestart. Na het aftellen worden de hulpdiensten gebeld.
6) Bel met vijf keer drukken
Het alarmeren van de nooddiensten kan ook door vijf keer snel achter elkaar op de zijknop te drukken. Vervolgens klinkt er een luide sirene en begint het aftellen, waarbij je nog een kans hebt om de noodoproep te annuleren. Daarna belt de iPhone de hulpdiensten.
7) Aftelgeluid uitschakelen
Bij het activeren van SOS-noodmelding hoor je een luid waarschuwingsgeluid terwijl er wordt afgeteld. Dat is niet in alle situaties wenselijk. Om het uit te schakelen, ga je naar ‘Instellingen>Noodmelding’ en scrol je naar beneden. Zet de optie ‘Aftelgeluid’ op grijs.
8) Chatten met 112
Voor wie niet goed kan horen, praten of een andere taal spreekt, is er sinds kort de 112NL-app. Daarmee is het voor het eerst mogelijk om te chatten met de hulpdiensten. Zorg dat de app alvast op je iPhone staat en geef aan wat je voorkeurstaal is en of je een communicatieve beperking hebt.
Direct aan de slag?
9) Stappen tellen
De gemakkelijkste manier om je gezondheid te verbeteren, is misschien wel door regelmatig te wandelen. Cijfers motiveren, en daarom is het mooi dat de iPhone een ingebouwde stappenteller heeft. Zo geeft de Gezondheid-app je op sommige dagen net dat extra zetje om nog even een luchtje te scheppen.
De meting van de stappen is het meest nauwkeurig als je je iPhone in je broekzak bewaart. Vervolgens berekent de iPhone aan de hand van de versnellingsmeter, gyroscoop en het digitale kompas of je aan het wandelen bent, en hoeveel stappen je zet.
-
1
Activeren
Controleer of de stappenteller van je iPhone aan staat. Open hiervoor de Instellingen-app en ga naar ‘Privacy>Beweging en conditie’. De schuif achter ‘Houd conditie bij’ hoort op groen te staan.
-
2
Aantal stappen
Open de Gezondheid-app en ga naar ‘Gegevens>Activiteit’. Tik op ‘Stappen’ en filter op dag, week, maand of jaar om te zien hoeveel stappen je hebt gezet. Linksboven wordt het gemiddelde getoond.
-
3
Hoogtepunten
Onder het kopje ‘Hoogtepunten’ zie je trends over het aantal stappen dat je hebt gezet. Ze worden bijvoorbeeld vergeleken met het aantal stappen van vorige week. Via ‘Toon alle’ krijg je meer statistieken.
10) Meer wandelstatistieken
Ga je aan de wandel, dan meet de iPhone veel meer dan de gezette stappen. In de Gezondheid-app zie je via ‘Gegevens>Activiteit’ ook hoeveel kilometers je tijdens het wandelen en hardlopen hebt afgelegd en hoeveel trappen je hebt beklommen. Nog indrukwekkender wordt het als je een kijkje neemt bij ‘Gegevens>Mobiliteit’. Je staplengte, wandelsnelheid, asymmetrie en zelfs de snelheid waarmee je trappen op- of afrent: je iPhone houdt het allemaal bij.
11) Stabiliteitsmeldingen

Wat de iPhone sinds kort ook bijhoudt, is je wandelstabiliteit. Dit is vooral interessant als je slecht ter been bent. Bewaar je de iPhone in je broekzak, dan worden automatisch je balans, kracht en manier van lopen beoordeeld. Dit berekent je iPhone op basis van gegevens over onder meer de snelheid van wandelen, staplengte en steunfase.
Om de gegevens te zien, open je de Gezondheid-app en ga je naar ‘Gegevens>Mobiliteit’. Scrol naar beneden en tik op ‘Wandelstabiliteit’. De grafiek laat zien of je wandelstabiliteit ‘OK’, ‘Laag’ of ‘Zeer laag’ is. Bij ‘Laag’ is je wandelstabiliteit gedaald en is er in het komende jaar een hoger valrisico.
Overigens kan je iPhone je waarschuwen als de kans groot is dat je ergens in het komende jaar zal vallen. Tik op de Wandelstabiliteit-pagina onder ‘Stabiliteitsmeldingen’ op ‘Configureer’ en doorloop de stappen.
12) Bekijk je gezondheidstrends

De Gezondheid-app legt allerlei gegevens uit verschillende categorieën vast. Zijn er opvallende veranderingen, dan visualiseert de app dat prachtig in de gezondheidstrends. Je vindt ze in het tabblad ‘Overzicht’, waar je een stukje naar beneden scrolt en naar ‘Bekijk gezondheidstrends’ gaat. Hier zie je hoe bepaalde metingen veranderen over een bepaalde periode.
Je kunt ook meldingen ontvangen wanneer er nieuwe trends worden ontdekt. Tik daarvoor bovenin op ‘Beheer meldingen’ en schakel de optie ‘Trends’ in.
Op de pagina ‘Overzicht’ vind je ook het kopje ‘Hoogtepunten’. Hier worden wat leuke statistieken uitgelicht. Heb je veel op de fiets gezeten, dan zie je hoeveel kilometers je die dag hebt afgelegd en wat je gemiddelde hartslag was. Tik beneden op ‘Toon alle hoogtepunten’ om meer van dit soort statistieken te zien.
13) Deel je gezondheidsgegevens
Misschien wil je dat niet alleen jij, maar ook je kind op de hoogte wordt gesteld als je een belangrijke gezondheidsmelding ontvangt. Of je vindt het leuk om de sportieve prestaties van je vrienden te zien – en die van jouzelf te delen. Wel zo motiverend.
Om dit te doen, ga je naar het Delen-tabblad van de Gezondheid-app. Niet alle gegevens worden gedeeld; je bepaalt zelf welke gezondheidsgegevens voor de ander zichtbaar zijn. Ook zijn de gegevens goed afgeschermd: voor de ander zijn alleen de belangrijkste statistieken zichtbaar, en niet de details.
-
1
Delen-tabblad
Om gezondheidsgegevens te delen, tik je in de Gezondheid-app onderin op ‘Delen’. Kies ‘Deel met iemand’, voer een naam in en tik op de naam van het contact. Hij of zij heeft een iPhone met iOS 15 nodig.
-
2
Relevant
Tik op ‘Bekijk voorgestelde onderwerpen’. Hier staan de opties tussen die waarschijnlijk het meest relevant zijn. Via ‘Configureer handmatig’ heb je de keuze uit alle categorieën.
-
3
Gezondheidsmeldingen
Je kunt instellen dat de persoon belangrijke gezondheidsmeldingen ontvangt, bijvoorbeeld wanneer je hartslag te hoog is. Kies voor welke gegevens de ander een melding mag ontvangen en tik op ‘Volgende’.
-
4
Kies de gegevens
Selecteer de Activiteit-gegevens die je wilt delen. Tik steeds op ‘Volgende’ en kies ook gegevens uit de categorieën als ‘Hartgezondheid’ en ‘Andere gezondheidsonderwerpen’. Uiteindelijk tik je op ‘Deel’. Bekijk eventueel de voorvertoning.
14) Een vinger aan de pols

Het maken van een hartfilmpje, het checken van de saturatiewaarde, waarschuwingen bij te hoge geluidsniveaus, valdetectie en meer. De Apple Watch houdt zoveel bij, dat wij het soms ook even niet meer weten.
Om te zien wat jouw versie van de Apple Watch allemaal kan meten en wat je al wel of niet hebt ingesteld, ga je naar de Gezondheidschecklist. Open hiervoor het tabblad ‘Overzicht’ van de Gezondheid-app, tik rechtsboven op je profiel en kies ‘Gezondheidschecklist’. Onder het kopje ‘Inactief’ zie je welke functies je nog moet configureren, of inschakelen. Daaronder vind je de functies die al actief zijn.
15) Welke Watch heeft welke gezondheidsfeatures?
Welke gezondheidsfuncties er zijn, hangt af van de Apple Watch die je hebt.
Apple Watch Series 1 t/m 3
Hartslagsensor, waarschuwing bij hoge of lage hartslag of bij onregelmatig hartritme
Apple Watch Series 4 en 5
Hartslagsensor (tweede generatie), waarschuwing bij hoge of lage hartslag of bij onregelmatig hartritme, cardioconditie, ECG-app, valdetectie, Geluid-app
Apple Watch Series SE
Hartslagsensor, (tweede generatie), waarschuwing bij hoge of lage hartslag of bij onregelmatig hartritme, cardioconditie, valdetectie, Geluid-app
Apple Watch Series 6
Hartslagsensor (derde generatie), waarschuwing bij hoge of lage hartslag of bij onregelmatig hartritme, cardioconditie, ECG-app, valdetectie, Geluid-app, zuurstofsaturatiesensor
Hart
16) Check je hartslag

De Apple Watch gebruikt de twee groene led-lampjes aan de achterkant om je hartslag te meten. Dit gebeurt ongeveer iedere tien minuten om onregelmatigheden te ontdekken. Ben je met een work-out bezig, dan meet de Apple Watch de hartslag voortdurend. De gegevens zie je in de Gezondheid-app, bij ‘Gegevens>Hart>Hartslag’. En ook op andere momenten kun je je hartslag controleren, door de Hartslag-app van je Apple Watch te openen.
17) Ontvang waarschuwingen bij een hoge of lage hartslag

Als je hartslag boven of onder een gekozen aantal slagen per minuut (SPM) blijft, kan je Apple Watch je hiervan op de hoogte stellen. Standaard gebeurt dit als je hartslag hoger is dan 120 SPM, terwijl je de afgelopen tien minuten niet in beweging bent geweest. Ook krijg je een melding als je hartslag gedurende tien minuten lager is dan 40 SPM.
Wil je de waardes veranderen, of de optie uitzetten? Open de Watch-app van de iPhone, tik op het tabblad ‘Mijn Watch’, scrol naar beneden en tik op ‘Hart’. Kies daar voor ‘Hoge hartslag’ of ‘Lage Hartslag’ om de instellingen te wijzigen.
18) Ontvang waarschuwingen bij een onregelmatig ritme

Het klokje op de pols controleert ook of er sprake is van een onregelmatige hartslag, wat atriumfibrilleren kan zijn. Dit is een veelvoorkomende hartritmestoornis. Je moet de optie wel inschakelen; ga hiervoor op de Watch-app van de iPhone naar ‘Mijn Watch>Hart’ en zet de schakelaar achter ‘Onregelmatig ritme’ op groen.
19) Maak een elektrocardiogram

De Series 4, 5, 6 en 7 hebben een Ecg-app voor het maken van een hartfilmpje. Om een ecg te maken, open je eerst de Gezondheid-app. Ga naar ‘Gegevens>Hart>Elektrocardiogrammen (ecg)’, tik op ‘Configureer’ en doorloop de stappen. Open vervolgens de ecg-app van de Apple Watch (hij heeft een icoontje met een golfvorm) en leg je wijsvinger dertig seconden op de Digital Crown.
Bij ‘Sinusritme’ als resultaat klopt je hart keurig gelijkmatig. Geeft de Watch ‘Atriumfibrilleren’ aan, dan klopt het onregelmatig en kan het verstandig zijn om bij de huisarts langs te gaan.
Longen

20) Controleer je Saturatie
De Apple Watch Series 6 en 7 meten ook het zuurstofgehalte in het bloed. Dit wordt saturatie genoemd. Een gezonde waarde ligt tussen de 95 en 100 procent, ook bij ouderen. Lagere waarden kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een astma-aanval of longontsteking. Komt het percentage (meerder malen) onder de 90 te liggen, dan is het verstandig om de dokter te bezoeken.
Als je Saturatie nog niet hebt geconfigureerd, ga je naar de Gezondheid-app en kies je voor ‘Gegevens>Ademhaling>Saturatie>Schakel in’. Doorloop de stappen en open de Saturatie-app op je Apple Watch om een meting te doen. De metingen worden ook af en toe op de achtergrond gedaan, meestal wanneer je niet beweegt.
21) Cardioconditie
De term cardioconditie zegt je vast niet zoveel, maar is erg interessant. Deze meting is namelijk een goede indicatie van je algehele lichamelijke gezondheid. Bij de cardioconditie wordt gekeken hoe intensief je hart zich moet inspannen tijdens het hardlopen of wandelen. Hoe hoger de waarde, hoe gezonder je bent. Is het getal lager dan gemiddeld, dan heeft dit risico’s voor je gezondheid op de lange termijn.
De functie moet je configureren in de Gezondheid-app. Ga naar ‘Gegevens>Hart>Cardioconditie’. Tik op ‘Configureer’ en doorloop de stappen. Tik ook op ‘Schakel meldingen in’ om een push-notificatie te krijgen als je cardioconditie laag is. Is de functie een tijd actief, dan zie je je gegevens ook bij ‘Gegevens>Hart>Cardioconditie’. Tik op ‘Toon alle cardioconditieniveaus’ en druk op het symbool met de ‘i’ voor meer informatie over de waarde van jouw cardioconditie zegt.
22) Ademfrequentie
Gebruik je de Apple Watch als je slaapt? Dan berekent hij je ademfrequentie: het aantal keren per minuut dat je ademhaalt. Zorg hiervoor dat de functie Slaaptracking (zie het kopje ‘Slaap’ verderop in dit artikel) is ingeschakeld. De gegevens bekijk je in Gezondheid bij ‘Gegevens>Ademhaling>Ademfrequentie’. In rust ademen volwassenen gemiddeld 12-20 keer per minuut. Is de frequentie veel hoger in je slaap, dan kan dit wijzen op beschadigde longen.
Gehoor

23) Geluidsmeldingen
Als je oren te vaak aan harde geluiden worden blootgesteld, dan is er een kans op gehoorschade. Maar wat is te hard? Om je hierbij te helpen en je gehoor te beschermen, hebben de Series 4 en nieuwer een Geluid-app. Drukt de bass iets te hard tegen je trommelvliezen aan, dan waarschuwt de app je met een melding. Of en bij welke geluidsniveaus je een melding ontvangt, regel je zelf bij de Watch-app van je iPhone. Tik daar op ‘Mijn Watch>Geluid>Geluidsdrempel’.
24) Koptelefoonmeldingen
Ook met AirPods in de oren houdt de Apple Watch de volumeniveaus in de gaten. Heb je binnen zeven dagen de aanbevolen hoeveelheid overschreden (hierbij wordt gekeken naar het volume en de duur), dan stuurt de Apple Watch een melding en wordt het volume verlaagd. De iPhone doet dit overigens ook. Ongehoorzaam zijn kan niet, want koptelefoonveiligheid is volautomatisch en niet uit te schakelen.
25) Valdetectie

De functie waarmee Apple de meeste levens heeft gered, is Valdetectie. Als de Apple Watch Series 4 of nieuwer merkt dat je hard bent gevallen en na een minuut niet meer beweegt, belt het met deze functie automatisch de hulpdiensten. Ook je SOS-contacten worden op de hoogte gesteld, waarbij de locatie wordt gedeeld. Valdetectie is automatisch geactiveerd als je 65 jaar of ouder bent.
Om het in te schakelen, open je de Watch-app van je iPhone en ga je naar ‘Mijn Watch>SOS-noodmelding’. Zet de schakelaar achter ‘Valdetectie’ aan. Wil je dat de functie alleen actief is als je aan het sporten bent, dan selecteer je ‘Alleen ingeschakeld tijdens work-outs’.
Als je een harde val maakt en daarna niet meer lijkt te bewegen, verschijnt er een melding met drie opties op het scherm. Met de eerste alarmeer je de hulpdiensten door de rode SOS-knop naar rechts te vegen. Daarnaast kun je aangeven dat je gevallen bent, maar oké bent, of ten slotte dat je niet gevallen bent.
Reageer je niet en beweeg je na ongeveer één minuut nog steeds niet? Dan telt het horloge vijftien seconden af. Ondertussen geeft de Watch klopjes op je pols en maakt hij een steeds harder wordend geluid. Daarna stuurt de Apple Watch automatisch een bericht naar de hulpdiensten. Vervolgens krijgen ook je SOS-contactpersonen zoals vermeld in je Medische ID een melding.
Slaap

26) Houd je nachtrust bij
Slapend je doelen halen doe je met de Slaap-app van de Apple Watch. Die houdt de hoeveelheid slaap bij en laat zien wat je gemiddelde hartslag en ademfrequentie was. Om het in te stellen, ga je in Gezondheid naar ‘Gegevens>Slaap’ en tik je op ‘Aan de slag’. Doorloop de stappen en houd je smartwatch vervolgens ook ‘s nachts om, zodat de Watch je slaap kan bijhouden.
27) Slaapschema
Wanneer je ‘Slaap’ configureert, stel je een slaapschema in. Die vind je later terug in Gezondheid bij ‘Gegevens>Volledig schema en opties’. Bij ‘Slaapdoel’ geef je aan hoeveel uur nachtrust je nodig hebt. Daarboven stel je via ‘Voeg schema toe’ je slaapschema in. Je kunt er meerdere aanmaken: bijvoorbeeld voor de weekdagen en het weekend. Is het tijd om te slapen, dan toont het toegangsscherm van de iPhone en Apple Watch alleen nog de belangrijkste informatie om afleiding te voorkomen.
28) Ontspan
Hoe je zorgt dat je ‘s nachts niet naar het plafond ligt te staren? Door te ontspannen voor je nachtrust. En daar helpen opdringerige push-notificaties niet bij. Met de functie ‘Ontspan’ verminder je afleidingen al vóór je ingestelde bedtijd. Het scherm van de Apple Watch gaat uit en ‘Niet storen’ aan.
29) Extra opties
Scrol naar beneden en tik op ‘Opties’. Zo stel je bijvoorbeeld via ‘Toon tijd’ in dat je de datum en tijd niet ziet, voor nog minder afleiding. Of kies ervoor om de ‘Slaapherinneringen’ uit te schakelen, zodat je niet dagelijks een melding krijgt als ‘Ontspan’ en ‘Bedtijd’ in gang worden gezet.