Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Gebruik eigen video’s als schermbeveiliging

macOS heeft een paar fantastische screensavers. Maar er gaat niets boven je eigen videomateriaal!
macOS Sonoma bureaublad
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Heb je ze al gezien? macOS Sonoma heeft prachtige slow-motion schermbeveiligingen met landschappen, stadsgezichten en nog veel meer. Maar hoe mooi ook, de ‘Grote groep dolfijnen in Californië’ en ‘Wolken in Yosemite’, je eigen video’s zijn natuurlijk het mooist van allemaal. Kun je die niet afspelen als schermbeveiliging? Eigenlijk niet.

Maar wij kennen een trucje waarmee het wél kan. Eigenlijk overschrijf je met je eigen video een van Apple’s screensavers – maar daar kun je er vast één of enkele van missen. We waarschuwen je wel alvast: het is een beetje buggy, en soms lukt het met de ene video wel, en de andere niet. Zie het als een experiment en een hint naar Apple: dit willen we in de volgende macOS!

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_screensaver
1

Schermbeveiliging

Via ‘Systeeminstellingen>Schermbeveiliging’ vind je schitterende screensavers. Activeer er een, zet ‘Toon als achtergrond’ aan. Via het appeltje linksboven en dan ‘Toegangsscherm’ zie je het zoals Apple het bedoeld heeft.

ws_screensaver
2

Naar de bron

We gaan op zoek naar de bron van de video’s. Ga naar ‘Macintosh HD>Bibliotheek>Application Support>com.apple.idleassetsd>Customer>
4KSDR240FPS’. Hier staan screensavers die je al eens gebruikt hebt.

ws_screensaver
3

Welke

Wij offeren de eerste de beste screensaver op, bij ons begint de naam daarvan met 1A17. Na enig speuren en vergelijken blijkt dat de screen­saver ‘Factory Butte in Utah’ te zijn. Maar kies gerust een andere.

ws_screensaver
4

Eigen video

Zet nu een eigen video op je bureaublad. Sleep hem uit je fotobibliotheek of download er een van bijvoorbeeld pexels.com. Het moet een .mov-bestand zijn. Een mp4-bestand kun je gewoon hernoemen naar .mov.

ws_screensaver
5

Hernoem

Geef je eigen video nu EXACT de naam van de screensaver (de documentnaam in Finder dus). Sleep hem daarna in de map waar de oorspronkelijke screensaver staat. Klik ter bevestiging op ‘Verplaats’ en ‘Vervang’, en voer je wachtwoord in.

ws_screensaver
6

Herstart

Herstart je Mac en ga opnieuw naar de Systeeminstellingen. Kies daar de screensaver die je hebt aangepast. Die heeft nog dezelfde naam en afbeelding, maar na activatie zie je je eigen beelden.

ws_screensaver
7

Welke is het?

Je kunt het hierbij houden – onthoud gewoon goed welke screensaver de jouwe is. Maar je kunt ook nog de kleine voorvertoning in Systeem­instellingen aanpassen. De naam helaas niet, dat moet je op de koop toe nemen.

Instructiefoto: Snapshot
8

Snapshot

Weer even terug naar stap 2. In de map
‘com.apple.idleassetsd’ vind je een mapje met de naam Snapshots. Zoek hierin naar de voorvertoning van jouw screensaver. De naam is grotendeels gelijk, en je ziet het aan de bewerkingsdatum.

Instructiefoto: Gebruik een screenshot
9

Gebruik een screenshot

Zoals je eerder de video van Apple overschreef met je eigen, vervang je nu de ‘snapshot’ met een eigen afbeelding. Je kunt hiervoor een screenshot uit je video gebruiken. Herstart je Mac en de voorvertoning is bijgewerkt.

Screensaver zelf kiezen

Sorry, Factory Butte in Utah

Om je eigen schermbeveiliging toe te voegen, moet je er een van Apple opofferen. Bij ons werd dat de Factory Butte in Utah. Daarom willen we die toch nog wat liefde en aandacht geven: de Factory Butte is een opvallende tafelberg (een berg met een platte top). Hij dankt zijn naam aan de gelijkenis met fabrieksschoorstenen.