Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Widgets op je bureaublad

Widgets verstop je niet meer in de zijbalk van je Mac, maar zet je pontificaal op je bureaublad. Zo zie je in één oogopslag alle relevante informatie. Wij laten zien hoe je ze toevoegt!
Afbeelding van Widgets op je bureaublad
Icon voor macOS Sonoma
macOS Sonoma
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Wijzig widgets in macOS Sonoma
1

Leegte

Wanneer je macOS Sonoma voor het eerst gebruikt, valt er eigenlijk niets op. Je bureaublad is nog net zo leeg als voorheen. Maar daar gaan we verandering in brengen: Ctrl-klik op je bureaublad en kies ‘Wijzig widgets’. Widgets op je iPhone toevoegen kon al langer, nu doe je het net zo op de Mac.

Lade met widgets
2

Lade met widgets

Onderin verschijnt nu een lade met alle widgets die je toe kunt voegen – en dat zijn er heel wat. Je zet ze op je bureaublad door ze naar de linkerhelft van je scherm te slepen, of door op het groene plusje bij een widget te klikken.

Zoeken
3

Zoeken

Scrollen door de eindeloze lijst is een manier om alle widgets terug te vinden, maar dat kan natuurlijk gemakkelijker. Klik op de zoekbalk linksboven en zoek naar je gewenste widget. Zo wordt de keuze een stuk minder reuze!

Interactieve widgets
4

Interactief

In tegenstelling tot de ‘oude’ variant kunnen widgets in macOS Sonoma ook interactief zijn. Zet je bijvoorbeeld de widget ‘Opdrachten-map’ neer, dan kun je erin op een knop klikken om een opdracht te activeren.

Je nieuwe bureaublad met widgets
5

Gereed

Heb je een mooie verzameling widgets? Klik dan op ‘Gereed’ en je ziet je nieuwe bureaublad verschijnen. Ben je toch niet helemaal blij met een widget, Ctrl-klik er dan op en kies ‘Verwijder widget’.

Wijzig een widget
6

Wijzig

Sommige widgets zijn individueel in te stellen. Denk aan Weer, waarbij je de locatie instelt van het weerbericht, of Foto’s, waarbij je een fotoalbum kiest. Ctrl-klik op een widget en kies ‘Wijzig ‘[Naam van de widget]’.

grijs op de achtergrond
7

Grijs

Wanneer je een app op de voorgrond hebt, worden de widgets automatisch grijs en doorzichtig. Zo leiden ze niet te veel af. Klik je nu op het bureaublad, dan schuiven je apps opzij en zijn je widgets weer helemaal in focus.

Instructiefoto: Oud gedrag
8

Oud gedrag

In ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Dock’ kun je bij ‘Klik op achtergrond om bureaubladonderdelen te tonen’ kiezen voor ‘Alleen in Stage Manager’. Zo maakt een klik op het bureaublad je vensters weer alleen grijs.

Instructiefoto: Widgetstijl
9

Widgetstijl

Ook de widgetstijl is in dit menu aan te passen. Hierbij kies je of widgets automatisch wisselen tussen kleur (in focus) en monochroom (op de achtergrond), of dat ze altijd één uiterlijk aanhouden.

Widgets voor je Mac

Interactieve afbeelding