Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
Academy Gratis workshop

13 trucjes voor je Foto’s

Afbeelding van 13 trucjes voor je Foto’s
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
13 stappen
Download:
N.v.t.

Met de iPhone schieten we eindeloos veel foto’s. En als we dat al niet zelf doen, dan zorgen onze familieleden en vrienden er wel voor dat de fotobibliotheek verder uitdijt. Die plaatjes bewaar je waarschijnlijk in Apple Foto’s. Maar wist je dat deze app veel meer is dan een eenvoudige bibliotheek?

De Foto’s-app is de afgelopen jaren een stuk volwassener geworden. Het programma kreeg er bijvoorbeeld enorm goede bewerkingsopties bij. Oké: Foto’s is nog geen Photoshop of Pixelmator. Maar wil je een kiekje met een paar snelle klikken opfleuren, dan is het een verrassend krachtig en gebruiksvriendelijk programma. Naast de snelle tips voor beeldbewerking, heeft de app meer (verborgen) handigheidjes. Met Terugblikken haal je vergeten herinneringen op, maar wist je dat je ze ook zelf kunt maken? Of dat de zoekfunctie meer dan geniaal is? Of was je de suggesties voor foto-effecten al ooit tegengekomen? Dit en meer komt aan bod in deze workshop. Ga ze allemaal na en haal meer uit Apple Foto’s!

Instructiefoto: Effectsuggesties
1

Effectsuggesties

Van een simpele aanpassing wordt je foto soms veel beter. De Foto’s-app denkt met je mee en geeft effectsuggesties. Je vindt ze in het tabblad ‘Voor jou’. De suggesties worden gegeven bij Portretfoto’s of Live Photos.

Instructiefoto: Delen zonder kwaliteitsverlies
2

Delen zonder kwaliteitsverlies

Je mooiste foto’s wil je natuurlijk delen in de beste kwaliteit. Selecteer in de Bibliotheek je foto’s en tik linksonder op het Deel-icoon. Kies voor de optie ‘Kopieer iCloud-link’. De link staat dan in je klembord. Ook Android-gebruikers kunnen via deze weg de foto’s downloaden.

Instructiefoto: Maak je eigen terugblikflim
3

Maak je eigen terugblikflim

Een Terugblik hoeft niet een automatische gegenereerde verzameling van foto’s te zijn – je kunt er ook zelf een maken. Ga naar de tab ‘Bibliotheek’ en kies voor de categorie ‘Jaren’, ‘Maanden’, of ‘Dagen’. Tik op de drie punten in de rechterbovenhoek van een foto en kies ‘Speel terugblikfilm af’.

Instructiefoto: Teken op een foto
4

Teken op een foto

Met de optie ‘Markering’ teken je op een foto. Open daarvoor een foto, tik op ‘Wijzig’ en druk rechtsboven op de drie puntjes. Selecteer ‘Markering’ en teken erop los. Bonustip: voor het maken van rechte lijnen selecteer je de liniaal onderin.

Instructiefoto: Pas de datum aan
5

Pas de datum aan

Je kunt de datum en tijd van foto’s aanpassen; handig als je oude foto’s importeert. Open de foto en kies in het menu voor ‘Afbeelding>Wijzig datum en tijd’. Voer de gewenste datum in en klik op ‘Pas aan’.

Instructiefoto: Weg portret
6

Weg portret

Portretfoto’s maken is altijd een goed idee. Ook omdat je nog altijd terug kunt naar een ‘normale’ foto. Open de foto en klik rechtsboven op ‘Wijzig’. Met een klik op ‘Portret’ is het scherptediepte-effect weg.

Instructiefoto: Herstel de bibliotheek
7

Herstel de bibliotheek

Als de Foto’s-app niet opent of vaak crasht, kun je macOS de opdracht geven de app te repareren. Houd de Option- en Cmd- toetsen ingedrukt terwijl je Foto’s-app opent. Klik op ‘Herstel’ en het reparatieproces start.

Instructiefoto: Toveren
8

Toveren

Een foto verbeteren hoeft maar één klik te kosten. Open een foto en klik rechtsboven op de toverstaf. De kunstmatige intelligentie verbetert nu automatisch de belichting en kleur. Het lijkt wel toveren.

Instructiefoto: Andere app
9

Andere app

De Foto’s-app kan veel, maar Photoshop en Pixelmator kunnen meer. Open een foto, Ctrl-klik erop, selecteer ‘Bewerk met’ en kies een app uit. Na het editen vind je de bewerkte versie direct terug in je Fotobibliotheek.

Instructiefoto: Laat ze knallen
10

Laat ze knallen

De meeste foto’s ogen flets; met kleur laat je ze knallen. Open een foto, klik op ‘Wijzig’ en schuif onder Kleur de optie ‘Levendigheid’ naar rechts. Verhoog ook de verzadiging en je hebt een veel levendiger plaatje.

Instructiefoto: Herstel foto
11

Herstel foto

Wees niet bang om een foto te bewerken, want je kunt áltijd terug naar de originele versie – ook na de vorige stap. Ctrl-klik op een foto en kies ‘Herstel origineel’. Deze knop vind je ook in de bewerkingsmodus.

Instructiefoto: Geheime map
12

Geheime map

Sommige foto’s houd je liever voor jezelf. Ctrl-klik op een foto en kies ‘Verberg 1 foto’. Om ook de verborgen map minder te laten opvallen, kies je in het menu voor ‘Weergave>Verberg verborgen fotoalbum’.

Instructiefoto: Slim zoeken
13

Slim zoeken

De zoekfunctie van Foto’s is bizar goed. Klik op de zoekbalk en typ een zoekterm in, bijvoorbeeld ‘bruiloft’, ‘vogel’ of ‘bier’. Alle foto’s die met dit onderwerp te maken hebben, worden weergegeven.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!