Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Maak kennis met het nieuwe Foto’s

Foto's-logo macOS Big Sur
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Stapels foto’s, dozen met albums en enveloppen met negatieven: het had z’n charme. Maar ook die enorme digitale bibliotheek – waarin je waarschijnlijk duizenden kiekjes bewaart – is zo verkeerd nog niet. De Foto’s-bibliotheek heeft een leuke opfrisbeurt gekregen. Een goede reden om uitgebreid in de albums vol herinneringen te neuzen!

Je slaat er niet alleen een schat aan dierbare herinneringen op, maar je kunt ook creatief aan de slag met je foto’s. Bijvoorbeeld om een goede foto om te toveren in een schitterende. In macOS Big Sur doe je dat nu ook met een nieuw gereedschap, waarbij je een fletse foto verandert in een kleurrijk plaatje. Leuk van digitale foto’s is ook dat de minder goed gelukte kiekjes vaak nog te redden zijn. Bijvoorbeeld met de retoucheer-tool, die in het nieuwe Foto’s sterk is verbeterd. Ook kun je nu meer met filters en portretten. En misschien wel het mooiste van alles: alle bewerkingsopties zijn nu ook beschikbaar voor video’s.

Graag laten we je de vernieuwingen in de Foto’s-app zien. Vervolgens scheppen we orde in de digitale fotoberg – en dat is minder vervelend dan het klinkt. De app zit vol handigheidjes waardoor je snel een overzichtelijke fotocollectie hebt. Natuurlijk verdienen je foto’s het om gezien te worden, dus besluiten we met het maken van een prachtige diavoorstelling.

Nieuw in macOS BigSur

Voor Apple is Foto’s een van de belangrijkste apps – dus reken maar dat de software veel aandacht krijgt. Laten we wat foto’s bewerken met de nieuwe gereedschappen in macOS Big Sur.

Retoucheren
1

Beter retoucheren

Op veel vlakken benaderde Foto’s al het niveau van een professionele fotobewerker, maar het retoucheer-gereedschap bleef ver achter. In Big Sur heeft Apple het hulpmiddel voor het wegwerken van bijvoorbeeld puistjes en rimpels verbeterd met ‘geavanceerde machine learning’. De resultaten van het retoucheren zijn nog niet zo feilloos als bij bijvoorbeeld Pixelmator en Photoshop, maar het is een stuk beter dan het was.

Levendigere foto's
2

Levendigere foto’s

In de bewerkingsmodus kun je je foto’s onder het kopje Kleur voorzien van een nieuwe bewerkingsoptie: ‘Levendigheid’. Net als bij verzadiging is de functie gericht op het versterken van de kleuren in een foto: ze worden feller en intenser. Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee: het kleurversterken is bij ‘Levendigheid’ veel subtieler. Vooral de ‘saaie’ kleuren in een foto worden aangepakt. Bovendien blijven huidtinten neutraal, in plaats van dat ze een rode gloed krijgen.

Instructiefoto: Filter met mate
3

Filter met mate

Van een filter wordt een foto vaak beter – maar soms ziet het er té onnatuurlijk en gemaakt uit. Zo’n filter kun je nu afzwakken. In de bewerkingsmodus vind je bij ‘Filter’ de tien bekende kleurenfilters. Kies een filter en veeg de regelaar naar links om de intensiteit te verlagen.

Portretmodus
4

Meer met portretten

Met de portretmodus van de iPhone maak je waanzinnige foto’s. Doe je dat met een iPhone XS of nieuwer, dan kun je spelen met het scherptediepte-effect. In de iOS-versie van Foto’s kon dat al, maar nu ook op de Mac. Ook kun je de intensiteit van Portretbelichtingseffecten aanpassen.

Bewerk je video’s

Foto’s is er niet alleen voor je foto’s. Het programma kan nu ook geweldig met bewegend beeld overweg. Zo’n beetje alle bewerkingen die je kunt loslaten op foto’s, zijn nu ook toe te passen op video’s. Daarmee heeft Apple er in één klap voor gezorgd dat Foto’s nu stiekem een best goede video-editor is. Pas bijvoorbeeld de beeldverhouding aan, verhoog het contrast en leg een mooie filter over de video heen.

Helaas is het niet mogelijk om meerdere videoclips achter elkaar te zetten – daarvoor moet je nog grijpen naar programma’s als iMovie of Final Cut Pro. Maar als het gaat om aanpassingen aan de belichting en kleuren, ben je misschien wel beter af bij Foto’s. De opties zijn uitgebreider dan bij iMovie en intuïtiever dan bij Final Cut Pro. We openen snel een video in Foto’s om te ontdekken wat er mogelijk is.

Video bewerken
1

Kies een video uit

Klap in de navigatiekolom de opties van Mediatypen uit en klik op ‘Video’s’. Kies een mooie, scherpe video uit die je verder wilt verfraaien. Klik rechtsboven op ‘Bewerk’.

inkorten
2

Inkorten

Onder de video zie je een soort filmstrip. Sleep de rechterpijl naar links om de video aan het einde in te korten. Via de linkerpijl laat je de video vanaf een later moment beginnen.

Licht
3

Licht

Klap de opties onder ‘Licht’ uit. Sleutel wat aan de belichting door te spelen met de schuifknoppen die je eronder ziet. Je kunt ook op ‘Auto’ klikken om de algoritmes van Foto’s het werk te laten doen.

Kleur
4

Kleur

Ga naar de opties van Kleur. Schuif ‘Verzadiging’ en ‘Levendigheid’ naar rechts om een fletse video kleurrijker te maken. Is de kleurtemperatuur niet goed? Versleep dan de regelaar van Witbalans.

Bijsnijden
5

Snij bij

Klik in de knoppenbalk op ‘Snij bij’. Kies rechts een beeldverhouding uit en versleep de hoeken om de compositie te veranderen. Je kunt een video hier ook rechtzetten of spiegelen.

Opslaan
6

Opslaan

Via de knop naast ‘Herstel origineel’ zie je snel of je video er na de aanpassingen beter op is geworden. Blij met het resultaat? Klik rechtsboven op ‘Gereed’ om je video op te slaan.

Orde in de digitale fotoberg

Met die duizenden, misschien wel tienduizenden foto’s raak je snel het overzicht kwijt. Deze hulpmiddelen maken van je chaotische verzameling een georganiseerde collectie.

Albums
1

Albums

In de tijd van analoge foto’s bewaarden we de plaatjes niet op één hoop, maar plakten we ze in albums. Probeer ook je digitale foto’s in albums op te bergen, want het is de eenvoudigste manier om je bibliotheek te organiseren. Selecteer eerst in de Fotobibliotheek de foto’s die je wilt verzamelen. Houd de Cmd-toets ingedrukt terwijl je op de foto’s klikt. Of sneller: selecteer de eerste foto en druk op de shift-toets terwijl je op de laatste foto klikt. Klik daarna in het menu op ‘Archief’ en kies ‘Nieuw album met selectie’, of toets Cmd+N in. In de navigatiekolom geef je het album een naam.

Belangrijk om te weten is dat de originele foto’s na het maken van een album in de fotobibliotheek blijven staan. De kiekjes worden niet dubbel bewaard: de foto’s in een album zijn een soort snelkoppelingen, die verwijzen naar een foto in de bibliotheek. Wanneer je een foto uit de bibliotheek verwijdert, verdwijnen ze dus ook uit je album.

Instructiefoto: Albums in mappen
2

Albums in mappen

Je kunt niet genoeg albums hebben. Strekt de rij met albums zich iets te ver uit naar beneden, dan kun je ze onderverdelen in mappen. Zo verzamel je alle albums met vakantiefoto’s bijvoorbeeld in de map ‘Vakantie’ en breng je bruiloften onder in de map ‘Bruiloft’. Klik in de zijbalk naast ‘Mijn albums’ op de plus-knop en kies ‘Map’. Geef de map een naam en sleep de gewenste albums naar de map.

Locatie
3

Locatie

Bij veel foto’s weet je niet meer precies wanneer je ze maakte, maar wel waar. Klik in de zijbalk op ‘Locaties’ en navigeer op de kaart bijvoorbeeld naar een van je vakantiebestemmingen. Dubbelklik in de kaart op de foto die erbij staat en alle vakantiekiekjes worden getoond. Met een druk op Cmd+A selecteer je ze allemaal en maak je er bijvoorbeeld een album van. Op dezelfde manier maak je ook snel albums van leuke uitstapjes die je hebt gemaakt, zoals een bezoek aan een pretpark of dierentuin.

Als een foto geen locatiegegevens heeft, dan kun je die ook zelf toevoegen. Selecteer één of meerdere foto’s, klik op het i-icoon en voer bij ‘Wijs een locatie toe’ de plaatsnaam in. Wil je weten van welke foto’s geen locatie bekend is? Maak dan een slim album aan (we leggen verderop nog uit hoe) en gebruik de voorwaarden: ‘Foto’ ‘is niet’ ‘voorzien van gps-tag’.

Fotobijschriften
4

Fotobijschriften

Sommige foto’s laten zich niet zo gemakkelijk organiseren. Neem bijvoorbeeld de foto’s die je af en toe maakt van verre uitzichten. Ze worden door het jaar heen geschoten en iedere keer op een andere locatie.

Om deze foto’s toch snel te kunnen vinden, voeg je bijschriften toe. Zo zie je de foto’s meteen als je in de Foto’s-app zoekt op bepaalde steekwoorden. Al helemaal mooi wordt het als je dit combineert met een slim album, zodat foto’s met een bepaald fotobijschrift zich automatisch verzamelen in een album. Met een iPhone is het sinds iOS 14 voor het eerst mogelijk om een fotobijschrift toe te voegen. Open de foto in de Foto’s-app, veeg de foto naar boven en voer een bijschrift in. Op de Mac kan het al langer; daar selecteer je een foto en klik je in de knoppenbalk op de ‘i’ om er een toe te voegen. Je kunt ook meerdere foto’s tegelijk voorzien van een bijschrift. De bijschriften worden net als de locatie en andere gegevens gesynchroniseerd als je iCloud-Foto’s gebruikt, dus je vindt ze terug op al je apparaten.

Zoeken
5

Zoeken

Je weet niet waar, je weet niet wanneer, maar je weet wel dat je ooit een sierlijke zwaan op beeld hebt vastgelegd. Scrol in dat geval niet eindeloos door je bibliotheek, maar typ gewoon ‘zwaan’ in de zoekfunctie van foto’s. Grote kans dat je meteen krijgt wat je zocht. De zoekfunctie van Foto’s speurt namelijk niet alleen naar de locatie, beschrijving of tijdsperiode, maar herkent met behulp van kunstmatige intelligentie ook wat er op de foto staat.

Werken met slimme albums

Slimme albums zijn ongelooflijk handig. Ze bestaan uit foto’s die voldoen aan criteria die je opgeeft. Zo maak je een slim album aan met foto’s waarop zowel je zoon als schoondochter te zien is – handig als je een leuke kaart naar ze wilt sturen. Of je maakt een album waarin alle spiegelreflexfoto’s worden verzameld. En wat dacht je van een slim album met alle foto’s die je een bepaald trefwoord hebt gegeven? Dat is wat we in de stappen hieronder doen.

slim album
1

Nieuw slim album

Klik in het menu van Foto’s op ‘Archief’ en kies ‘Nieuw slim album’. Wij maken er een met onze favoriete gerechten. Klap het venster links uit; je ziet een lijst met voorwaarden die je kunt opgeven.

Instructiefoto: Bijschrift
2

Bijschrift

Kies voor de voorwaarde ‘Bijschrift’. Laat het tweede uitklapvenster op ‘bevat’ staan en geef in het tekstvak aan welk woord moet voorkomen in het bijschrift. Via de plus-knop stel je eventueel meerdere regels in.

Slim album
3

Automatisch

Na het klikken op ‘OK’ bundelt Foto’s alle plaatjes die aan je criteria voldoen in het slimme album. Die vind je terug in de lijst met je andere albums. Ze zijn te herkennen aan het tandwiel ernaast.

Maak een diavoorstelling

Als je een Mac hebt is het maken van een blitse diavoorstelling – compleet met achtergrondmuziek en overgangen – erg eenvoudig. Een avondje foto’s kijken in de vorm van een diavoorstelling kan ontzettend leuk zijn. In de app Foto’s zijn er twee manieren om zo’n diavoorstelling te maken. Je kunt kiezen voor de snelle manier, waarbij je alleen foto’s selecteert en een thema en liedje kiest. Wil je ook controle over bijvoorbeeld de volgorde, snelheid en de manier van overvloeien, dan maak je een diavoorstellingsproject aan.

Een snelle diavoorstelling maken

1

Kies je foto’s

Staan de foto’s die je wilt tonen in een album? Klik dan in de navigatiekolom op het album en kies boven de foto’s voor ‘Diavoorstelling’. Je kunt ook een diavoorstelling maken door de foto’s simpelweg te selecteren in de Bibliotheek. Ctrl-klik op de foto’s en kies voor ‘Speel diavoorstelling af’.

2

Thema

Als je hebt aangegeven welke foto’s de revue mogen passeren, kies je een thema uit. Bij het selecteren van een thema geeft de voorvertoning alvast weer hoe dit eruit komt te zien.

3

Muziek

Achtergrondmuziek is een enorme sfeerbepaler, en in het tabblad ‘Muziek’ bepaal je welk deuntje het wordt. Je kunt ook op het uitklapvenster klikken, ‘Muziek’ selecteren en een liedje kiezen dat in je eigen Muziek-bibliotheek staat.

4

Afspelen

Via deze knop breng je de diavoorstelling in gang. Druk op de pijltjestoetsen om vooruit of achteruit te bladeren. Met de spatiebalk pauzeer je en met een druk op de Escape-toets stop je de voorstelling.

5

Met een iPhone

Het maken van een diavoorstelling kan ook via de iPhone. Maak een selectie van de foto’s en tik linksonder op de Deel-knoppen. Scrol naar beneden en selecteer ‘Diavoorstelling’. Via ‘Opties’ rechtsonder bepaal je het thema, de muziek en de snelheid. Met de AirPlay-knop rechtsboven stream je de voorstelling naar de televisie.

Pak uit met een diavoorstellingsproject

Diashow maken
1

Kies ze uit

Selecteer de foto’s die een plekje verdienen in je voorstelling. Je kunt foto’s straks nog toevoegen en verwijderen. Kies ‘Archief>Maak aan>Diavoorstelling>Foto’s.

Titel geven
2

Titel

Geef je diavoorstelling een naam en klik op ‘OK’. In de eerste dia (die met een ‘T’) is een titel te zien. Klik erop om de tekst te veranderen, of selecteer onderin de eerste dia en druk op Backspace om hem te verwijderen.

Volgorde dia's aanpassen
3

Volgorde

Je kunt de volgorde van de foto’s veranderen. Klik op een foto en versleep hem naar voren of achteren. Klik eventueel rechtsonder op de plus-knop om foto’s toe te voegen.

Thema en muziek toevoegen
4

Thema en muziek

Klik rechts op de knop met de twee vierkantjes om je diavoorstelling van een thema te voorzien. Met een druk op de muzieknoot kies je een liedje uit. Je kunt ook voor iets uit je Muziek-bibliotheek kiezen.

Pas de duur aan
5

Klok

Via de knop met het klokje stel je de duur in die een foto getoond wordt – de standaard is 3 seconden. Om iets anders in te stellen, vink je de optie ‘Speel selectie af gedurende’ aan en vul je iets anders in.

Overgang tussen dia's
6

Overgang

Bepaal ook of je een overgang wilt, welke dit moet zijn en de snelheid van het effect. Klik op ‘Exporteer’ om het project op te slaan als een video, of klik op de afspeelknop op de voorstelling af te spelen.

Diavoorstelling op de televisie

De mooiste manier om je foto’s te laten zien, is natuurlijk via het grote scherm van de televisie. Er zijn verschillende manieren om je zojuist gemaakte diavoorstelling daar af te spelen.

1

Op de Apple TV

De gemakkelijkste manier is met een Apple TV. Via AirPlay bijvoorbeeld (zie de tip hieronder). Of je maakt rechtstreeks op de Apple TV een diavoorstelling. Zorg (via je iPhone of Mac) dat de foto’s in een album staan en open dit album in de Foto’s-app van de Apple TV. Selecteer ‘Speel diavoorstelling af’. Eerst verschijnt er een venster waarin je je voorkeuren aangeeft, zoals hoelang elke dia wordt weergegeven. Met een druk op de bovenste optie start je de voorstelling.

2

AirPlay

Met een Apple TV of een smart tv die AirPlay 2 ondersteunt, stream je de diavoorstelling naar de televisie. Klik hiervoor op het AirPlay-icoon in de knoppenbalk en selecteer de Apple TV of televisie. Vervolgens open je op je Mac de Foto’s-app en start je de diavoorstelling.

3

Kabeltje

Zonder Apple TV of AirPlay-ondersteuning blijft er nog een minder praktische optie over: verbind je Mac via een adapter en HDMI-kabel aan je televisie. Zo’n usb-c-naar-HDMI-adapter is bij de bekende online winkels verkrijgbaar voor zo’n twintig euro. Toch wat voordeliger dan een nieuwe Apple TV.