Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak kennis met Final Cut Pro op de iPad

Van alles wat iMovie heeft, heeft het videobewerkingsprogramma Final Cut Pro méér. En dat alles is er nu ook voor je iPad, want sinds kort is er ook een iPadOS-versie van Final Cut Pro. Daarom geven we je hier een korte introductie.
Final Cut Pro iPad
Icon voor Final Cut Pro
Final Cut Pro
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

Final Cut Pro iPad
1

Downloaden maar

Je downloadt Final Cut Pro in de App Store. De app downloaden is gratis, maar je hebt vervolgens wel een abonnement van € 4,99 per maand of ­­€ 49 per jaar nodig. Je mag de app één maand lang gratis uitproberen.

Final Cut Pro iPad
2

Je eerste project

Download zeker even de demo die Apple aanbiedt en die heel veel mogelijkheden laat zien. Dit kan ook later nog via de Meer-knop (de bol met de drie puntjes bovenin). Klik linksonder op ‘New project’ om van start te gaan.

ws_fcp_150
3

Projectnaam

Geef je project een duidelijke naam. Zet je de ‘Timeline Settings’ op ‘Custom’, dan kun je nog het een en ander naar je hand zetten. FCP kan zelfs uit de voeten met verticale iPhone-video’s. Tik op ‘Continue’.

ws_fcp_150
4

Beeldmateriaal

Je beeldmateriaal haal je zoals je ziet overal vandaan: om te beginnen uit je fotobibliotheek of uit Bestanden. Je kunt ook direct vanuit de app video’s schieten met de camera van de iPad. Of start met een blanco canvas.

ws_fcp_150
5

Open de contentbrowser

Je projectmedia verschijnen rechtsboven. Je sleept ze van daaruit zo naar de tijdlijn. Kort de clips zo nodig in door de gele uiteinden te verslepen, en plaats ze in de juiste volgorde. Selecteer een clip en tik op de knop met de ster.

ws_fcp_150
6

Effecten

Bij ‘Effects’ vind je alle mogelijke effecten – voor beeld en geluid. Tik erop voor een voorvertoning en sleep ze dan op de clip in de tijdlijn. Via ‘Inspect’ en de knop met het ruitje kun je het effect nog verder naar je zin aanpassen.

Instructiefoto: Overgangen
7

Overgangen

De ene clip over laten gaan in de andere doe je door een transitie in te voegen. Open in de contentbrowser ‘Transitions’ en sleep er dan een naar de positie tussen twee clips. Sommige zijn nogal … wild. Maak het niet te bont!

Instructiefoto: Nog meer content
8

Nog meer content

Pluis de contentbrowser maar eens uit op nog veel meer: titels, achtergrondjes, objecten … Vergeet ook niet om het geheel aan elkaar te smeden met een soundtrack. Die sleep je onder je clips.

ws_fcp_150
9

Live drawing

Zeg je iPad, dan zeg je Apple Pencil. Het zal je dan ook niet verbazen dat je kunt tekenen en schrijven op je video. Je opent ‘Live drawing’ via het pennetje. Tijdens het afspelen zie je hoe je je tekening hebt opgebouwd.

Hier vind je de belangrijkste functies

Final Cut Pro iPad
Niet voor alle iPads

Helaas: Final Cut Pro werkt uitsluitend op iPads met ten minste een M1-processor. Dat betekent een iPad Pro uit 2021 of 2022 of een iPad Air uit 2022. De instap-iPad en de iPad mini ondersteunen Final Cut Pro dus niet.