Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Monteer een onheilspellende zwart-witfilm

Afbeelding van Monteer een onheilspellende zwart-witfilm
Icon voor Final Cut Pro
Final Cut Pro
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Mannen met gleufhoeden, corrupte agenten, grimmige straten en een femme fatale: het zijn de kenmerken van het legendarische film noir-genre. De klassiekers dateren uit de jaren veertig en vijftig, maar spreken nog steeds tot de verbeelding. Dat de films in het zwart-wit zijn, speelt daar een belangrijke rol bij. De donkere schaduwen voegen een theatrale spanning toe aan de beelden en zorgen voor een onheilspellende sfeer. In deze workshop leer je hoe je de grimmige sfeer van een film noir oproept in je eigen beelden.

Daar komt meer bij kijken dan het toevoegen van het filter zwart-wit. Hoge contrasten heb je nodig, met daarin vooral diepe zwarttinten. Daarvoor is het kleurenfilter handig, waarbij je specifieke kleuren donkerder of lichter laat lijken. Daarna pakken we het histogram erbij, dat een geweldig hulpmiddel is bij videoclips in zwart-wit. Hierin lees je precies af wat je kunt verbeteren aan het contrast, wat je ten uitvoer brengt in de Color Inspector. En daarna sta je waarschijnlijk versteld van hoe mooi zwart-witbeelden kunnen zijn. We gebruiken als bronmateriaal overigens HDR-video’s van een iPhone 12 Pro, die zijn meteen wat contrastrijker. Maar in principe werkt het met elke clip.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: HDR-clip
1

HDR-clip

Open Final Cut Pro en maak via ‘File>New Event’ een nieuw event aan. Importeer de clips die je wilt omtoveren naar een film noir. Bij HDR-clips krijg je nog een waarschuwing.

Instructiefoto: Naar SDR
2

Naar SDR

Onze HDR clip is nog erg overbelicht. Ga naar de Effects Browser (Cmd+5) en sleep het effect ‘HDR Tools’ over de clip in de tijdlijn. Verander in de Inspector ‘Mode’ in ‘HLG to REC. 709 SDR’.

Instructiefoto: Ook bij andere clips
3

Ook bij andere clips

Voeg de meer clips toe aan de tijdlijn. Selecteer de clip van stap 1 en druk op Cmd+C. Selecteer nu de overige clips. Kies in het menu voor ‘Edit>Paste Effects’ en ze staan allemaal goed ingesteld.

Instructiefoto: Zwart-wit
4

Zwart-wit

Sleep vanuit de Effects Brower het effect ‘Black & White’ over de clips heen. Onmiddellijk worden de kleuren verwijderd uit de video’s, maar het zijn nog grauwe opnames met veel grijstinten.

Instructiefoto: Contrast
5

Contrast

Zwart-witbeelden worden pas echt sfeervol met hoge contrasten. Om de huidtinten meer te laten opvallen, klik je in de Inspector op de groene staal. Verander de kleur naar rood.

Instructiefoto: Kleurtonen
6

Kleurtonen

Kies ‘View>Show in Viewer>Video Copes’. Klik op het icoon onder View. Selecteer ‘Histogram’ en ‘Luma’. De grafiek toont de kleurtonen, met links de schaduwen en rechts de high-lights.

Instructiefoto: Analyseer
7

Analyseer

De highlights rechts zijn veel minder aanwezig dan de schaduwen links, wat betekent dat vooral de wittinten flets zijn. We brengen wat meer contrast in. Ga rechtsboven naar de Color Inspector.

Instructiefoto: Boost contrast
8

Boost contrast

Klik op ‘Exposure’ en sleep ‘Highlights’ naar 40%. Het histogram verplaatst zich rechts naar de 100, wat duidt op sterkere wittinten. Stel ‘Midtones’ in op -10 en verlaag de ‘Shadows’ voor extra contrast.

Instructiefoto: Kopieer en plak
9

Kopieer en plak

Breng je aanpassingen naar de overige clips. Kopieer de aangepaste clip. Selecteer de andere videoclips en kies ‘Edit>Paste Attributes’. Vink ‘HDR Tools’ uit en klik op ‘Paste’.